Kazakistan petrol, gaz, kömür ve uranyum rezervlerine sahiptir. Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) önde gelen enerji üreticisidir. Büyük bir petrol, gaz ve kömür üreticisi yanı sıra dünyanın en büyük uranyum cevheri üreticisi ve ihracatçısıdır.
Petrol ve gaz önde gelen ekonomik sektördür.
Kazakistan, Müslüman çoğunluklu ülkelerin ve Türk devletlerinin arasında doğal kaynaklar bakımından en zengini konumunda. Dünyada önemli dört yer altı kaynağı olan petrol, doğalgaz, altın ve uranyum kaynaklarının hepsine sahip. Ülkenin ana gelir kaynağı yer altı kaynaklarının ihracatına dayanıyor diyebiliriz.
Kazakistan, Gayrı Safi Milli Hasıla (GSMH) ve kişi başına düşen alım gücü göz önünde bulundurulduğunda, 25.7 bin dolarla dünyanın en zengin ülkeleri sıralamasında 54. oldu. Global Finance Magazine, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine dayanarak dünyanın en zengin ülkelerini açıkladı.
Kazakistan, küresel turizm raporlarına göre seyahat etmek için en güvenli ülkeler listesinde 58. sırada yer aldı.
İlgili 28 soru bulundu
Dışişleri Bakanlığı Kazakistan 16 Aralık 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Ülkemiz Kazakistan'ın bağımsızlığını aynı gün tanıyan ilk ülke olmuştur. 2 Mart 1992 tarihinde Kazakistan'la diplomatik ilişki tesis edilmiştir.
Kazakistan'da 2017 yılında 24.459 Tenge (75 Dolar) olarak uygulanan asgari ücrete yeni yılda % 15,5 oranında artış yapılmıştır. 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla uygulanan aylık asgari ücret 28.284 Tenge'dir (1 Ocak 2018 tarihli kura göre 85 Dolar).
Akademisyenlere göre günümüzde Kazakistan'da ikamet eden 150.000 Türk var. Almatı'da 45.000, Türkistan Eyaleti'nde 40.000, Jambıl Eyaleti'nde 36.000 ve Kızılorda'da 10.000.
Yaklaşık 19 milyon nüfuslu en zengin Türk ülkesi olan Kazakistan, Orta Asya'nın en güçlü ekonomisine sahiptir.
Kazakistan cumhuriyetine adını veren yerli Kazak halkının ülke nüfusu- nun %39,7'sini teşkil ettiğini görmekteyiz (Bugün % 42 civarında).
Tarım açısından oldukça uygun olan ülke aynı zamanda yeraltı kaynakları bakımından zengindir. Uranyum, petrol ve altın rezervlerine sahiptir. Yeraltı zenginlikleri 2 trilyon dolardan yüksek değer bulur. Ülkede altın %20, krom %26, uranyum %17 oranında bulunur.
Nüfusun %66'ünü Kazaklar, %21'unu Ruslar ve geri kalan %13'sını ise Ukraynalılar, Özbekler, Almanlar ve Tatarlar oluşturur. Yaygın dini inanışlar Müslümanlık ve Hıristiyanlıktır. Kazakistan'ın resmi dili Kazakça'dır ancak genç nesil hızla üç dil konuşur hale gelmektedir.
Kazaklar; Kırgızlar, Kıpçaklar, Nogaylar gibi boyların birleşimi ile ortaya çıkmış bir Türk Uruğu 14. yüzyıldan sonra yeni bir boy olarak Orta Asya arenasında yerini almıştır. Orta Asya'da Ruslar ile ilk teması kuran Türk topluluğu Kazaklar olmuştur.
Türkiye'nin Kazakistan'dan ithal ettiği ürünler arasında buğday, un, et, ve bitkisel yağlar yer alıyor. Geçen yıl ithal edilen ürünler incelendiğinde yüzde 26'lık kısmın un, balık, bitkisel yağ ve diğer işlenmiş tarım ürünleri olduğu görüldü.
Kazakistan'ın Türkiye'ye gerçekleştirdiği toplam ihracatın yüzde 70,7'sini (885 milyon dolar) yakıt ve enerji ürünleri oluşturdu. İkinci sırada ise yüzde 25,9 pay ile (324 milyon dolar) metal ve metal ürünleri yer aldı.
Başlıca ihracat kalemleri:Prefabrik yapılar, mücevherci eşyaları, bakliyat, tel-kablo, dokuma halı. Başlıca ithalat kalemleri: Bakır ve alışımları, işlenmemiş çinko, doğalgaz (LPG), alüminyum, kurşun.
İl düzeyinde cari fiyatlarla GSYH hesaplamalarına göre; 2021 yılında İstanbul 2 trilyon 202 milyar 156 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam GSYH'den %30,4 pay aldı. İstanbul'u, 667 milyar 142 milyon TL ve %9,2 pay ile Ankara, 462 milyar 152 milyon TL ve %6,4 pay ile İzmir izledi.
Allianz'ın Küresel Varlık Raporu'na göre dünyanın en varlıklı ülkesi İsviçre'den tahtını geri alan ABD olurken Türkiye 53 ülke içinde 47. sırada yer aldı.
Milyarderler Listesi'nde bu yıl Türkiye'den de 26 isim yer aldı. Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin ismi olurken, dünyanın 497'nci en zengin insanı oldu. Türkiye'de ise yıllardır ilk sırada yer alan Murat Ülker birinciliği kaptırdı.
Kazakistan Kürtleri
En fazla Kürt nüfus burada yaşıyor. 2017 sayımının resmi rakamlarına göre 44 bin 768 görünüyor bu nüfus, ama sayı bunun çok üstünde. Ülkedeki Kürt diasporası ve bazı Kürt kaynakları bu rakamın 150 bin civarında olduğunu iddia ediyor, hatta bu nüfusun 200 bine dayandığını ileri sürenler de var.
Kazakça veya Kazak Türkçesi (қазақ тілі / Qazaq tili, қазақша / Qazaqşa), Kıpçak öbeğine ait, Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk dillerinden biridir.
Kazakistan'da İslam, ülkedeki en yaygın dindir ve ülke nüfusunun %70,2'si Müslüman'dır. Kazakların çoğu Sünnilik'in Hanefi mezhebine mensuptur. Ayrıca ülkede az sayıda Şii ve Ahmedî Müslüman yaşamaktadır. Coğrafi olarak Kazakistan, nüfusunun çoğunlu Müslüman olan ülkelerin en kuzeyde yer alanıdır.
İki ülke arasında akdedilmiş bir sosyal güvenlik anlaşması bulunmadığından sigortalılık sürelerinin birleştirilmesi mümkün değildir. Aylıklar Kazakistan'da ödenmektedir.
Tarım, geniş ve verimli topraklara sahip olan Kazakistan'da en fazla istihdam sağlayan sektördür. Kazakistan, başta buğday olmak üzere, hububat üretiminde dünyanın önde gelen ilk on ülkesinden biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, son yıllarda hayvancılık ve organik tarım sektörüne de büyük önem veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri