Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur Depresyon, alkol kullanımı, öfke, kontrolsüz cinsel ilişki vs… Bu tür duygu değişimlerinin ardından kişi kendisine zarar verebilirr. Baş edemediği duygular ve davranışlar kişiyi intihara sürükleyebilir.
Borderline kişilik bozukluğu ilk defa yaygın olarak erken yetişkinlik döneminde görülür. Durum, genç yetişkinlik döneminde daha ağır bir hal alabilir ve ilerleyen yaşla birlikte yavaş yavaş iyileşebilir.
Borderline kişilik bozukluğu görülen bireyler çoğunlukla kendine zarar verme ya da intihar etme girişimlerinde bulunur. Bu kişilerin sağlıklı karar alması ve bunları uygulaması zorlaşır. Aynı zamanda, uygun ve yeterli tedaviyi almayan bireylerde kronik hâle gelen farklı rahatsızlıklar görülme riski de bulunur.
Psikoterapi uygulanan borderline hastalarda iyileşme süresinin ortalama 2-5 yıl arasında değiştiği gözlemlenmiştir.
Borderline kişiler, şiddetli/ denetlenmesi oldukça zor heyecanlar ve başkalarına ya da kendilerine yönelen yoğun, kontrol edilemeyen öfke nöbetleriyle yıpranırlar. Bu öfke çoğu kez yerini, bir boşluk ve sıkıntı hissiyle birlikte depresif bir duyguya bırakır. Yaşanan tüm duygular uçlardadır.
İlgili 17 soru bulundu
Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur
Depresyon, alkol kullanımı, öfke, kontrolsüz cinsel ilişki vs… Bu tür duygu değişimlerinin ardından kişi kendisine zarar verebilirr. Baş edemediği duygular ve davranışlar kişiyi intihara sürükleyebilir.
"Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler genellikle çevresindeki insanları iyi ya da kötü olarak sınıflandırırlar. Dünyayı siyah ya da beyaz görürler ve duyguları sürekli değişkendir. Kimi günler depresif, mutsuz olurken diğer günler neşeli ve mutlu olurlar.
Bununla birlikte, bir partnerin istikrarı, borderline kişilik bozukluğu olan kişinin duygusal hassasiyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Her iki partnerden de çok fazla çalışma gerektirebilir, ancak borderline kişilik bozukluğu olan kişiler için uzun süreli ilişkiler ve evlilikler mümkündür.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir.
Borderline bozukluğu; hastanın sağlık durumundan sosyal hayatına, ekonomik şartlarından adli sicil durumuna kadar pek çok farklı alanda istenmeyen etkilere neden olur.
Bilişsel Davranışçı Kuram' a göre, borderline kişilikler, daha ziyade, “ya hep ya hiç” tarzı düşünme biçimi ile bu kişilere göre dünya kötü ve tehlikeli bir yerdir, kişi güçsüz ve savunmasızdır ve doğuştan kabul görmeyen bir varlıktır.
Bu özellikleri nedeniyle de Borderline Kişilik Bozukluğu, duygu durum bozuklukları ile ilişkili bulunmuştur. Bozukluğa ait ilk bulgular genellikle ergenlik döneminde ve 18 yaş altında ortaya çıkar.
Duyguları Açıkça İfade Etmek Gerekir
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin de duygularını size ifade etmesine izin verin. İfade edilmeyen duygular bir süre sonra öfke patlamalarına, duygusal iniş çıkışlara neden olur. Bu kişiler sizinle ilgili duygularını size bol bol söylesin.
Ayrıca biyolojik olarak da duygusal değişkenlik ve dürtüsel özellikler hastalığın kökenin de rol oynar. Uzun yıllar tedavisi imkansız veya çok zor olarak kabul edilen bu rahatsızla ilgili umut verici araştırmalar yapılmaktadır.
Bipolar bozukluğu olan kişiler ise duygu durum değişikliklerini genellikle yüksek ve düşük duygu durum dönemlerinde yaşarlar. Bununla birlikte, bazı bipolar bozukluğa sahip kişilerde borderline kişilik özellikleri de gözlenebilir.
2-B Kümesi Kişilik Bozuklukları Bu grupta yer alan bozukluklara dramatik bozukluk adı da verilmektedir. Dengesiz duygulara ve tutarsız davranışlara sebep olan bu kişilik bozukluğu sık dürtüsel davranışlara neden olmaktadır. Anti sosyal, borderline, histriyonik ve narsistik olmak üzere 4 çeşidi bulunmaktadır.
Düşünceleri ve fikirleri hızlıdır. Büyük planlar yapar, riskler alır. Ancak borderline birindeki o güçlülük ve iyilik duygusu hiçbir zaman bu düzeye ulaşmaz. Borderline kişi, coşkulu konuşur; bipolar kişi mani döneminde ise aşırı hızlı konuşur.
Bir psikiyatrist olmalıdır doktor tercihi.
Devamlı olarak kendilerini boşlukta hissettikleri için uğraşıp, oyalanacak bir şeyler arıyor gibidirler. Karsı taraftan beklediklerini bulamadıklarında öfkelerini sergiler, sonrasında bundan dolayı suçluluk, pişmanlık, utanç duyguları yasar ve kendilerini değersiz , zayıf, kotu hissederler.
Ancak en büyük cezbedici unsur borderline' ın bir konteyner olma potansiyelidir. Borderline' ın bu potansiyeli sayesinde narsisist, kötü duygusunu yükleyebilecektir. Çünkü normal bir birey o yükü kaldıramaz. O yüzden borderline ve narsisistler birbirlerini hemen çekerler.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında ...
BORDERLINE VE NARSİSİSTİK KİŞİLER ALDATIR
“Özellikle Borderline ve Narsisistik yapıdaki kişiliklerin aldatma olasılığı çok yüksektir. Çünkü yakınlaşma ve ayrışma problemi olan bu kişiler, aldatarak diğer kişiyle aralarında güvenli, duygusal bir mesafe yaratmak isterler. Bir nevi ilişkide balans ayarı yaparlar.
Birçoğu da çok zeki, yetenekli ve üretken insanlar bu yüzden inanması zor gelebiliyor. Fakat bu kişiler mevcut zihinsel durumları göz önüne alındığında aslında ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar.” Borderline kişilerde kendine zarar verme davranışları yaygın görülür.
Bu bozukluğu olan kişilerde uçtan uca giden bir benlik algısı vardır. Bu kişiler genellikle ya hep ya hiç düşüncesi içindedirler: ya çok sever ya da öfke dolu olurlar, terk edilmek istemezken bir anda terk eden taraf onlar olabilmektedir.
Kişilik bozukluklarının nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, en belirgin olarak çocukluk çağı travması olmak üzere genetik ve çevresel etkiler tarafından tetiklenebileceklerine inanılmaktadır. Kişilik bozuklukları genç yaşlarda veya erken yetişkinlikte ortaya çıkma eğilimindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri