Aynı zamanda, narsistik eş, evlilikte denge ve eşitliği sağlamaya çalışmayabilir ve başkalarını suçlamaya ve suçlu hissetmeye yol açabilir. Böyle bir evlilik, eşler arasındaki iletişimi ve güveni zedeleyebilir ve sonuç olarak evlilikte mutsuzluk ve huzursuzluk yaratabilir.
Narsist ve egoist kişilik bozukluğu olanlar evliliklerinde büyük sorunlar yaşayabilir. Sosyal uyum bozukluğu ya da asosyal kişilik bozukluğu onların evlilikleri eğer eşlerden biri fedakâr değilse genellikle boşanma ile sonuçlanır.
Narsistik kişilik bozukluğu ve evlilik için tedavi, psikolojik destek ve terapi gerekir. Terapinin amacı, kişinin daha iyi bir şekilde empati kurmasını ve diğer insanların hislerini dikkate almasını öğrenmesidir. Eşleri de bu süreçte terapiye katılmalı ve eşitliği ve adaleti desteklemeyi öğrenmelidir.
Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan bireyler tedaviye dirençlidir, dolayısı ile tedavi edilebilir olsa da ancak bireyin kendisi değişim isteği göstermelidir. Bu yüzden tedavi narsist kişilik bozukluğu tedavisinde uzun süreli psikoterapi yöntemi uzman bir klinik psikolog tarafından ele alınmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Narsist kişilik bozukluğu olanlar pişman olur mu? Onlara göre pişmanlık bir zayıflık göstergesidir. Ancak nadiren de olsa hayatlarının bazı dönemlerinde pişmanlık yaşarlar. Pişmanlık yaşadıkları fark edildiğinde ise genelde kendilerini dışa kapatırlar.
Oysa ki aslında narsisistik kişilik bozukluğu kendini sevmekten değil, özde kendini sevmemekten, kendini beğenmişlikten değil özde kendini değersiz hissetmekten veya kendine aşık olmaktan değil özde kendinden nefret etmeden kaynaklanabilen psikolojik bir bozukluk olarak tarif ediliyor.
Narsistlerin love bombingde uyguladığı duygusal ve davranışsal yoğun ilgi tutumu yatakta da vardır. Başlarda partnerin gözünde seks tanrısı/tanrıçası gibi görünmek isteyen narsist, ilerleyen sürelerde eğer bir de hayatında 3. kişiler varsa cinsellikte ilgisizlik, isteksizlik, kayıtsızlık sergileyebilir.
Her narsist aldatır diyemeyiz fakat bu tür kişilikler kendilerine çoğu şeyi hak görmeleriyle tanındıkları için partnerleri dışında biriyle de birlikte olma / cinsellik yaşama gibi davranışları normalleştirebiliyorlar.
Öte yandan, narsistlik düzeyi yüksek kişilerin diğer kişilere göre partnerleri tarafından aldatılma riski daha fazla. 4 yıl süren araştırmada 243 katılımcının hepsi (üç erkek katılmadı) ya da eşleri en az iki kez ihanet yaşadıklarına dair bildirim yaptı.
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir.
**Narsistlerin ilişkileri genel olarak 4 ay sürer: Keith Campbell, araştırmaları sonucunda insanların narsistlerin gerçek yüzünü 4 ayda gördüğünü, bu yüzden ilişkinin 4 ay civarı sürdüğünü keşfetti. **Psikologlar narsisizmi iki yönlü görürler. Bir tarafta aşırı sinirli, yüksek sesli, empati kuramayan narsistler vardır.
Narsistler bunu bilinçli olarak yaparlar, çünkü yalnız başlarına çalışmaktan hoşlanmazlar. Hayatınızı mahvetmek için onları size karşı kışkırtmak, sıklıkla kullandıkları bir yöntemdir.
Kıskançtır. Narsist insan sürekli kendini başkalarıyla kıyaslar. Farklı konularda başkalarına göre nasıl olduğu onun için çok önemlidir. Bu da kıskançlığı ve çekememezliği beraberinde getirir.
Sonuç Olarak. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan insanlar başkalarını mutlu görmekten nefret ederler. Çünkü kendileri iç mutluluğu hissedemezler. Sizin mutluluğunuzun neden onlara karşı bir eylem olduğunu açıklamak için zihin büken sanrılara ve haklı çıkaran gerekçelere sahiplerdir.
Kendinizi bir kurtarıcı rolüne sokmak ya da üzerinize fazlaca sorumluluk almak yalnızca sizi yıpratır. Narsisistik bir partner sizi duygusal açıdan zorlayabilir. Partneriniz karşısında yargılanmış ve tükenmiş hissedebilirsiniz. Bu ilişki fiziksel ve psikolojik sağlığınıza zarar verebilir.
Hakedilmişlik duyguları uçlardadır ve başkalarına karşı empati kuramazlar. Her ne kadar böyle bir büyüklenmeci kendilik sergiliyor olsalar da yoğun olarak haset, öfke, değersizlik ve reddedilme ve yetersizlik duyguları yaşarlar.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
Bu kişilerin en büyük amacı sizi kendisine hayran bırakmak, sizi ele geçirmek ve daha sonra da çizdiği sınırlar içerisinde sizi kendisine bağımlı yapmaktır. Aslında narsist erkeğin özgüveni yoktur. Yaralıdır, kendi değersizlik duygusu çok yüksektir ve bu yüzden kaybetmekten çok korkar.
Narsistleri nasıl tanırız? Bencildirler, empati kurmazlar, sizin duygu ve düşünceleriniz önemli değildir. Hep kendilerini haklı görür ve hatalarından dolayı başkalarını suçlarlar. Özür dilemezler.
Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler kendi eğilimlerini bilir hatta bu özellikleriyle gurur duyarlar. Onlara göre kendilerine duydukları hayranlık duygusu; bulundukları statüye gelebilmelerini, rakiplerinin önüne geçmelerini sağlayan bir kişilik avantajıdır.
özellikle partnerde belirgin narsistik kişilik özellikleri mevcutsa ayrılık acısı daha sert yaşanabiliyor.
Özellikle birçok narsistin kullandığı tehdit edici davranışlarla karşı karşıya kalındığında, muazzam bir içsel güç gerektirir, ancak getirisi sonunda sizi daha az yoğun çatışmaya ve nihayetinde tamamen daha az çatışmaya götürecektir. Narsistler genellikle hemen pes etmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri