Borderline kişilik bozukluğu; kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir.
Dürtüsel davranışlarda sorun yaşayabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye girme, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma, dikkatsiz araç kullanma, aşırı yemek yeme gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Kendilerine fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunabilir; tekrarlayan intihar teşebbüslerinde bulunabilir.
Bordeline kişilik bozukluğuna sahip bir yakınınız varsa, öncelikli olarak mutlaka psikiyatrik yardım alması yönünde desteklenmelidir. Borderline hastaların dürtüsel davranmaları, kendine ve başkalarına zarar verme girişimlerinin sık olması nedeniyle öncelik, çevre güvenliğinin ve tedavinin sağlanmasıdır.
Borderline kişilik bozukluğu hastalığı bulunan kişilerde, öz denetim kontrolünde bozukluk, duygu ve düşüncelerinde dengesizlik bulunur. Tedavi edilmediği takdirde kişinin ve çevresinin zarar görmesine neden olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bipolar ve borderline arasındaki en temel fark şudur; Borderline kişilik yapısındaki duygu durum değişimleri süreğenken, bipolar bozukluktaki duygu durum değişimleri dönemseldir. Borderline kişilik yapısı olan kişilerin duygusal durumları genellikle daha hızlı ve sık değişir.
Borderline kişilik bozukluğu birçok vakada yaygın olarak kendiliğinden düzelmez, ancak tıbbi yardım ile kontrol altına alınabilir.
Bu bozukluğu olan kişilerde uçtan uca giden bir benlik algısı vardır. Bu kişiler genellikle ya hep ya hiç düşüncesi içindedirler: ya çok sever ya da öfke dolu olurlar, terk edilmek istemezken bir anda terk eden taraf onlar olabilmektedir.
Hastanın yakın çevresinin de destekleyici davranışlar sergilemesi ve hasta üzerinde baskı oluşturmaması faydalı olacaktır. Borderline kişilik bozukluğu; hastanın yaşam kalitesini her yönden olumsuz etkileyen ve hastanın kendine zarar vermesine kadar uzanabilecek komplikasyonları olan ciddi bir durumdur.
Bununla birlikte, bir partnerin istikrarı, borderline kişilik bozukluğu olan kişinin duygusal hassasiyetleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Her iki partnerden de çok fazla çalışma gerektirebilir, ancak borderline kişilik bozukluğu olan kişiler için uzun süreli ilişkiler ve evlilikler mümkündür.
Borderline kişilik bozukluğu; kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkındaki düşünme biçimini, sosyal hayatta problem yaratacak şekilde etkileyen bir mental rahatsızlıktır. Borderline hastalığı, davranış ve duyguları yönetememe, istikrarsız ilişki gibi durumların oluşmasına yol açabilir.
Borderline kişilik bozukluğunun tedavisi uzun zaman alır. İlaçla tedavisi mümkün olmaz; bazı durumlarda belli duyguları geçici olarak rahatlatma amacıyla ilaç önerilebilir. Deneyimli bir psikoterapist tarafından uzun süreli terapi uygulanması gerekir.
Örneğin, birine hemen aşık olup, hemen hayranlık duyabilirler, ancak kısa bir süre sonra bu kararlarından vazgeçip pişman olabilirler. Bu durum temelde tedavi edilebilir ve iyileşebilen bir rahatsızlıktır.
Borderline ilişkiler, genellikle çok zor ve sancılı yaşanmaktadır. Borderline bireyler, partnerleri tarafından sevilmek, kabul edilmek ve her şeyden önce terk edilmemek isterler. Bu nedenle partnerinin kendisine bağlı kalmasını sağlamaya çalışır.
BORDERLINE VE NARSİSİSTİK KİŞİLER ALDATIR
“Özellikle Borderline ve Narsisistik yapıdaki kişiliklerin aldatma olasılığı çok yüksektir. Çünkü yakınlaşma ve ayrışma problemi olan bu kişiler, aldatarak diğer kişiyle aralarında güvenli, duygusal bir mesafe yaratmak isterler. Bir nevi ilişkide balans ayarı yaparlar.
Borderline hastalığı; kişinin sağlığından kişisel hayatına, maddi durumundan adli sicil kaydına kadar birçok değişik alanda sonucu iyi olmayan sorunlara sebep olur.
Ancak en büyük cezbedici unsur borderline' ın bir konteyner olma potansiyelidir. Borderline' ın bu potansiyeli sayesinde narsisist, kötü duygusunu yükleyebilecektir. Çünkü normal bir birey o yükü kaldıramaz. O yüzden borderline ve narsisistler birbirlerini hemen çekerler.
Birçoğu da çok zeki, yetenekli ve üretken insanlar bu yüzden inanması zor gelebiliyor. Fakat bu kişiler mevcut zihinsel durumları göz önüne alındığında aslında ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar.” Borderline kişilerde kendine zarar verme davranışları yaygın görülür.
Borderline kişilik bozukluğu, kişiliğin işleyişindeki bir bozukluktur. Duygusal, davranışsal, bilişsel alanlarda ve özellikle kişilerarası ilişkilerde zorluk yaşadığı bilinen borderline kişilerin sağlıklı olanlara göre daha yüksek düzeyde kıskançlığa sahip olabileceği belirtilmektedir.
Diyalektik Davranışçı Terapi, şu anda Borderline kişilik bozukluğuna sahip hastalar için bilimsel açıdan en güvenilir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir (Dulz, 2011: 619).
Bipolar Bozukluk Atakları Nedir? Kişinin aşırı enerjik, konuşan, hareketli hissettiği, kendini güçlü olarak tanımladığı bir dönemdir. Kişi hayattan keyif almamaya başlar, sürekli olarak yakınır ve mutsuz olduğu bir dönemdir. Mani ve depresif semptomlarının aynı anda bulunduğu ve karışık bir şekilde olduğu dönemdir.
Ayrıca biyolojik olarak da duygusal değişkenlik ve dürtüsel özellikler hastalığın kökenin de rol oynar. Uzun yıllar tedavisi imkansız veya çok zor olarak kabul edilen bu rahatsızla ilgili umut verici araştırmalar yapılmaktadır.
Anksiyetenin şiddetinin artmasıyla bipolar arasında bir ilişki kurmak şimdilik bu bilgilerle mümkün değil. Travma sonrası stres bozukluğu, travma sonrası psikolojik ilk yardım ve anksiyete ile ilgili yardım almak isterseniz Evimdeki Psikolog aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.
Benzer şekilde, bu durumdayken görsel veya işitsel halüsinasyonlar da yaşayabilmektedirler. Borderline (sınırda) hastaları, genellikle bu seslerin veya görüntülerin gerçekte var olmadıklarının bilincindedir ve bu nedenle bu “sözde halüsinasyonları” başkalarına anlatmaktan kaçınırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri