Borderline kişilik bozukluğu; kişinin çevresini algılama biçiminde, düşünme tarzında, insanlar hakkındaki duygularında ve insan ilişkilerinde problemlere yol açan bir rahatsızlıktır. Genellikle ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde gelişmeye başlar.
Borderline: Diğer insanlarla ve dünyayla ilişkilerde yaşanan zorluk, adolesan (ergenlik) dönemde veya daha önce gelişmeye başlar. Bu faktör borderlineların temel kişilik özelliği olarak görülür. Bipolar: Duygusal ve davranışsal örneklemler kişilik özelliği olarak görülmez.
Semptomları arasında bozulmuş sosyal ilişkiler, dürtüsellilk, güvensizlik, duygusal dengesizlik ve değersizlik bulunan borderline kişilik bozukluğu belirtileri şöyle sıralanabilir: Terk edilme korkusuna bağlı aşırı önlem almaya yönelme. Öz kimlikte hızlı değişimler. Paranoyaya kapılıp, gerçeklikten kopma.
Borderline kişilik bozukluğu ilk defa yaygın olarak erken yetişkinlik döneminde görülür. Durum, genç yetişkinlik döneminde daha ağır bir hal alabilir ve ilerleyen yaşla birlikte yavaş yavaş iyileşebilir.
Dürtüsel davranışlarda sorun yaşayabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye girme, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma, dikkatsiz araç kullanma, aşırı yemek yeme gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Kendilerine fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunabilir; tekrarlayan intihar teşebbüslerinde bulunabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmaması, yakın ilişkileriyle ilgili önemli sorunlar yaşamalarına yol açar. Düzenli bir ilişki yürütmeleri çok zor olur. İş hayatındaki başarıları da sürekli değişkenlik gösterir. Alkol ve madde bağımlılığı söz konusu olabilir.
Bunun nedeni borderline kişilik bozukluğunun ilk tanımlandığı dönemde; nevroz ve psikoz olarak adlandırılan iki psikiyatrik durum arasında sınır olarak kabul edilmesidir. Borderline kişilik bozukluğu genellikle ergenlik (adolesan) ve genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar.
Borderline tamamen iyileşir mi? Sınırda kişilik bozukluğu tamamen iyileşen bir hastalık değildir. Ancak uygun psikoterapilerle hastalık kontrol altına alınabilir.
Bipolar bozukluk, yüksek duygu durum ve düşük duygu durum arasında geçişlerin olduğu bir rahatsızlıktır. Borderline kişilik yapısı ise istikrarsız duygusal durumlar, ilişkiler ve benlik algısındaki değişimler gibi belirtilere sahip sürekli bir kişilik yapısıdır.
Özellikle Diyalektik Davranışçı Terapi, Borderline bireylerin tedavisinde en etkili terapi yöntemi olarak görülmektedir. İlaçlar ise belirtilerin etkilerini azaltmak ve ortaya çıkabilecek bir bozukluğu (bipolar bozukluk gibi) tedavi etmek için reçete edilir. Psikoterapi ile birlikte ilaç kullanımı etkili olmaktadır.
Ancak en büyük cezbedici unsur borderline' ın bir konteyner olma potansiyelidir. Borderline' ın bu potansiyeli sayesinde narsisist, kötü duygusunu yükleyebilecektir. Çünkü normal bir birey o yükü kaldıramaz. O yüzden borderline ve narsisistler birbirlerini hemen çekerler.
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerin en sık karşılaştığı belirtiler arasında yoğun korku, depresyon ve kaygı yer alır. Diğer borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında kendini yalnız hissetme, ilişki kurmada zorlanma, kendine zarar verme de bulunur.
İntihar riski ve bozukluğun yol açtığı sorunlar en fazla ergenlik dönemindedir, yaşla birlikte azalır. 30'lu ve 40'lı yaşlarda insan ilişkilerinde ve iş yaşamlarında düzelme görülür.
Borderline kişilik bozukluğu; bireyin düşünme bir olayı anlama şeklinde, karşı tarafa karşı olan hislerinde ve ikili iletişiminde sorunlara neden olan bir ruhsal hastalıktır. Hastalığı adlandıran 'borderline' sözcüğü 'sınırda, belirsiz' anlamına gelir.
Borderline kişilik bozukluğu kendine zarar verme riskinin olduğu ciddi bir psikiyatrik rahatsızlıktır ve tedavi edilmesi gerekir. Sizde bu durumun tedavi edilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.
Duygusal çalkantılar içindedirler. Bazen mutlu ama çoğunlukla da aşırı mutsuz hissederler.
Borderline kişilik bozukluğu tanısı alan bireylerin kişiler arası ilişkilerde empati kapasitelerinin değişken ve zayıf olduğu görülmektedir (Guttman & Laporte, 2000).
Örneğin, Borderline kişilik bozukluğuna (BPD) sahip bir kişi sevecen ve düşkün olabilir, ancak birkaç saat içinde duygusal durumu değişebilir. Bunalmış hissedebilirler. Bu, yakınlaştırdıkları partneri uzaklaştırmalarına neden olabilir.
Bir insanın tüm yaşamı boyunca semptomlar mevcut olabilir, ancak sınırda kişilik bozukluğu olan çoğu insan 30'lu ve 40'lı yaşlarına ulaşana kadar istikrarlı bir iş ve ev yaşamına sahiptir. Sınırda kişilik bozukluğu olan insanlar duygusal ve işlevsel olarak yeti yitimi yaşar, bu da ailelerine önemli bir yük getirir.
Hem bipolar bozuklukta (BB) hem de borderline kişilik bozukluğunda (BKB), sağlıklı bireylerden daha sık olumsuz çocukluk çağı travması yaşandığı bilinmektedir. Bipolar bozuklukta genetik faktörlerin hastalığın patogenezinde önemli bir rolü vardır ve etkisinin %60-80 olduğu tahmin edilmektedir.
Borderline ilişkileri
Borderline ilişkiler, genellikle çok zor ve sancılı yaşanmaktadır. Borderline bireyler, partnerleri tarafından sevilmek, kabul edilmek ve her şeyden önce terk edilmemek isterler. Bu nedenle partnerinin kendisine bağlı kalmasını sağlamaya çalışır.
Borderline Kişilik Bozukluğu bir kişinin duygularını düzenlemekte çektiği zorlukla öne çıkan dürtüsel davranışlar, kronik boşluk hissiyatı ve aşırı duygulanım ile tanınan ciddi bir psikiyatik hastalıktır.
Kişiler kendilerini bir sis içerisinde hissederler, sesler ve gürültülerin boğulup yok olduklarını düşünürler. Bazen kendilerini hareket edebilecek veya konuşabilecek güçleri kalmamış gibi hissederler. Benzer şekilde, bu durumdayken görsel veya işitsel halüsinasyonlar da yaşayabilmektedirler.
Yalan söylemek tek bir tip kişiliğin özelliği değildir. Antisosyal, histrionik, narsisistik, borderline ve kompulsif kişilik bozukluklarına sıklıkla eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri