Genital siğillere neden olan çoğu HPV enfeksiyonu, birkaç aydan iki yıla kadar herhangi bir yerde kendi kendine kaybolabilir. Ancak genital siğiller tedavi edilmeden kaybolsa bile, yine de HPV virüsü vücutta kalabilir. Tedavi edilmediğinde genital siğiller çok büyük ve büyük kümeler halinde büyüyebilir.
HPV'nin neden olduğu siğiller, çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Hpv virüsü kişilerin %85'inde 1-3 sene içerisinde vücuttan tamamen atılır. Vücuttan temizlendikten sonra tekrar başka bir Hpv virüsü bulaşımı olmazsa tekrar genital siğil çıkmaz.
Normalde siğillerin çoğu vücut için zararlı değildir ve herhangi bir tedavi yapılmadan da haftalar ya da aylar içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat kozmetik olarak rahatsız edici ise veya genital bölgede ortaya çıkarsa tedavi edilmesi gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir. Diğer siğil türlerinden daha riskli olan genital bölge siğilleri tedavi edilmediğinde özellikle kadınlarda ilerledikçe rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir.
Siğil belirtileri nelerdir? Siğilin birçok tipi mevcuttur. En sık görülen basit tipi deri renginde veya biraz daha koyu yüzeyi pürtüklü kabarıklık şeklindedir. Ayaklarda çıkan tipi ortasında siyah noktaların olduğu bazen ağrı yapabilen deri çizgilerinin kaybolduğu sertlikler şeklindedir.
HPV virüsü kadınlarda Serviks kanseri olarak da bilinen rahim kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabildiği için bu tip bir tedavi arayışı sağlığınız açısından oldukça riskli olacaktır. Genital siğilleriniz var ise en yakın zamanda uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Kondilomun üzerine sıvı nitrojen (dondurucu bileşen) sıkılarak genital siğilin donması sağlanır. Kriyoterapi ile dondurulan siğiller, tedavi sonrasında kabarır ve kuruyarak dökülür. Hasta iyileşme sürecinde genellikle ağrı ya da acı hissetmez.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Bazı vakalarda siğiller ülseratif ve karnabahar görünümlü lezyonlar şeklinde yavaş gelişim göstererek etraf dokuya yayılabilir. Genital siğiller genellikle ağrısız, kaşıntıya sebep olan, koparılırsa ya da jiletle kesilirse kanayan yapıdadır. Çoğalmaya meyilli olabileceği gibi bazen yıllarca aynı boyutta da kalabilir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Ancak genital siğiller aşağıdaki yöntemlerle yok edilebilir. Tedavide sadece siğillerin yok olması değil, siğilin bulunduğu dokunun tamamen temizlenmesi amaçlanır. Genital siğiller krem, kriyoterapi (yakma) ya da dondurma, siğil büyükse cerrahi ile tedavi ediliyor.
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
Bazı hastalar ise ne yazık ki siğillerin koparılarak geçeceğini düşünerek, kendi yöntemleri ile siğilleri koparırlar. Bu da kanamaya ve sonrasında ciddi sonuçlara neden olabilen oldukça büyük bir yanlıştır. Özellikle de genital siğili bulunan kişilerin, traş ve ağda sırasında da daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
Ağrı yapmazlar ve kısmen serttirler. Erkeklerde siğiller penis, anüs, oral, baş ve boyun bölgelerinde kanser şüphesi sayılabilecek belirtiler gösterebilir. Bunlar; anüste kanama, ağrı, kaşıntı ve anüs çevresinde büyümüş lenf bezleri, peniste renk değişikliği, penis üzerinde doku büyümesi ve penis üstünde yaralar.
Siğil yapan HPV tipleri genellikle düşük riskli tip 6 ve 11 olup, bu tipler kanser yapmaz.
Eğer kadın veya erkeğin bağışıklık sistemi güçlü ise bunlarda her zaman siğil oluşmayabilir. Ancak eğer kişinin strese veya başka nedenlere bağlı bağışıklık sistemi düşerse bunlarda değişik derecelerde siğil çıkabilir.
Siğil tedavisi son derece hassas bir şekilde yapılmalıdır. Genel olarak dondurma ve yakma siğil tedavilerinin uygulandığı devlet hastanelerinde diğer yöntemler de uygulanarak kişi sağlığına kavuşturulur. Bu noktada randevu ile devlet hastanesinden siğil tedavisi desteği sağlayarak, siğil sorunundan kurtulabilirsiniz.
Genital siğiller, tek bir siğil veya küçük bir küme şeklinde ortaya çıkabilir. Genital siğil oluşumu, ciltte küçük, sert kabarcıklar şeklinde başlar ve zamanla büyür.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alan, enfeksiyon sonucu meydana gelen ve genital siğillere sebebiyet bir virüs çeşididir. HPV, hem erkek hem de kadınlarda ortaya çıkmaktadır ve genital bölgede karnabahar görünümünde toplu iğne başı büyüklüğünde kitlelerle kendini göstermektedir.
HPV enfeksiyonlarının çoğu belirti vermeden uzun süreli klinik seyir göstermektedir. Önceleri HPV vücuda girdiğinde artık hiç atılamayacağı, kronikleşeceği düşünülmekteydi. Zannedilenin aksine HPV enfeksiyonlarının %60-70 'i 1 yıl içerisinde, %90'ı 2 yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılmaktadır.
Hem erkeklerde hem kadınlarda ortak korunma yolu tek eşliliktir. Bunun yanı sıra erkeklerde etkisi ispatlanmamış olsa da kadınlar için en etkili korunma yöntemi HPV aşısıdır. HPV aşısı rahim ağzı kanserine karşı önlem amaçlı icat edilmiştir. Bu aşının yapılması için kişinin cinsel aktiviteye başlamamış olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri