Kısır, mercimek köftesi, şakşuka, zeytinyağlı sarma, kuru dolma, vişne komposto, ayran, çay, hoşaf, arpa şehriye salatası sıklıkla böreğin yanında tercih edilen yiyecek ve içeceklerdir. Bu yemekleri özellikle günlerinizde, beş çaylarında ya da davet sofralarında ikram edebilirsiniz.
Su böreğinin yanında sade yoğurt tüketilebilir. Yanında yoğurt yerine nane ile hazırlanan nefis bir ayran da hazırlayabilirsiniz. Ortalama 5 dakikada hazırlanan naneli ayranı, buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz. Su böreği dendiğinde akıllara gelen ilk yemeklerden biri zeytinyağlı yaprak sarmadır.
Peynirli su böreğinde ise mümkünse sadece sert beyaz peynir kullanılmalıdır. Elbette kaşar, gravyer ya da bol yağlı eriyen beyaz peynir de kullanabilirsiniz. Bunlar böreğinizin içinde eridiklerinde sıcakken enfes bir görüntü oluşturur.
İlgili 30 soru bulundu
Günümüzde bile bayram, sünnet, kına, nişan gibi etkinliklerde misafirlere ikram ediliyor. Eskiden ise evliliklerde de büyük bir rolü varmış. Kayınvalideler gelin adaylarına su böreği yaptırır, eğer börek düzgün açıldıysa gelinin oğullarıyla evlenmesine izin verirlermiş.
Böreğin çıtır çıtır olması için hamurun her katına yağ sürmek önemlidir. Katları ince ince açtıktan sonra üzerini yağlayıp katlayarak hamuru tekrar açmalısınız. Börek katları arasına sürülen yağ, hamurun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Böreğin üzerine yumurta sürdüğünüzde daha güzel kızarır, ama evde yumurtanız yoksa aynı etkiyi elde etmek için biraz yoğurt, bir çorba kaşığı sıvı yağı karıştırarak böreğinizin üzerine sürebilirsiniz. Bu sayede böreğinizin hem üzeri daha parlak olacaktır hem de çıtır çıtır.
Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır. Sıvı yağ - süt karışımı da mükemmel bir lezzet ve çıtırlık için tercih edebileceğiniz malzemelerden.
Yağlı peynirler börek pişerken akıp gidecek ve elinizde peynirli börek değil sade börek kalacaktır. Böreği yerken içinde peynir görmek istiyorsanız kuru peynir tercih edin. Bu kuru beyaz peynir olabileceği gibi ekşimik ya da lor peyniri de olabilir.
Son olarak tepsinin kenarlarından sarkan en alttaki yufkayı böreğin üzerine kapayın ve böreğin en üstüne de kalan sostan sürerek, susam, çörek otu (isteğe başlı) serpebilirsiniz. 180 derece fırında böreğin altı üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
Böreğin üzerine yumurta sürdüğünüzde daha güzel kızarır, ama evde yumurtanız yoksa aynı etkiyi elde etmek için biraz yoğurt, bir çorba kaşığı sıvı yağı karıştırarak böreğinizin üzerine sürebilirsiniz. Börek iç malzemesi, tepsiye, en az iki yufka döşendikten sonra konulmalıdır.
Böreğin daha yumuşacık ve lezzetli olması için yoğurt ya da süt veya ikisi birlikte sosların içerisinde kullanabiliyor. Kıyırlık vermesi için sirke, puf puf kabartmak için ise soda kullanmak gerekiyor.Sıvı yağ veya eritilmiş tereyağı da sosa girip böreklerin kurumasına engel oluyor.
Hazırladığınız börekleri tepsiye dizin ve birbirine değmemesine özen gösterin. Üzerini hava almayacak şekilde kapatarak 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün börekleri dolaptan çıkartın ve saklama kaplarına veya buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Üzerine tarih etiketi yapıştırın ve hava almayacak şekilde kapatın.
İster hemen pişirin,ister akşam yapın sabah kahvaltıya hazır olsun. veya dondurucuya atın aylar sonra bile çıkarıp pişirebilirsiniz.
-- Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin. Ayarını kapatmış olsanız bile içi sıcak olacağından böreği kurutacaktır. -- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın.
SODA KULLANIN
Sodanın kabartma özelliğini bilmeyen yoktur. Hamurun ve böreğinizin kabarması için, yufkaların arasına sürdüğünüz sosta mutlaka soda olmalıdır. Çünkü soda; içeriğinde antiasit bulunduğu için kabartma özelliğine sahiptir. Böylece hamurun ve yufkanın hacmini istediğiniz kadar artırmış olacaksınız.
Dilerseniz süt-soda-sıvı yağ- yoğurt, yoğurt-soda-sıvı yağ yumurta ya da yoğurtla sütü birlikte de kullandığınız soslar hazırlayabilirsiniz. Bu sosun içine dilerseniz sıvı yağ yerine eritilmiş tereyağı da ekleyebilirsiniz. Ardından güzelce çırpıp yufkalarınızın her katına döküp yayın.
Hamura sirke ilave edin sonra da klasik börek adımlarını uygulayın. Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Tepsinin ortasından başlayarak dizilir. Üstüne yumurta sarısı ve zeytinyağı sürülüp susam serpilir. 180-200 derecede pişirilir. Afiyet olsun.
Bütün yufkalar aynı şekilde hazırlanır. Tepsinin üzerine serilmiş yağlı kağıdın üstüne hazırlanan börekler yerleştirilir. Tekrar böreklerin üzerine sıvı yağ ve yumurta sarısı sürülür.
1 tepsi su böreği oluşturmak için 12 yumurta kullanılmaktadır. Kullanılan yumurtaların organik olması, su böreği hamurunun hem daha lezzetli hem de daha besleyici olmasını sağlayacaktır.
Su Böreği Kaç Kat Olmalı? Orijinal su böreği, 12 kat yufka ile oluşturulur. Yufkaların 6. Katından sonra börek iç malzemesi yerleştirilerek üst yufkalar serilir. Hamurunuzu 12 eşit bezeye ayırarak, ideal kalınlıkta su böreği oluşturmanız mümkündür.
Haşladığınız her bir yufkanın, kaynar sudan alınır alınmaz soğuk suya sokulması gerekir. Bu sayede yufkalar hamur haline gelerek birbirine yapışmaz.
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri