Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Şanlıurfa'nın en meşhur ve en çok sevilmekte olan yemeklerinden biri ise sini taraklık yemeğidir. Pek çok kişi tarafından tavsiye edilmekte ve sevilerek tüketilmekte olan sini taraklık yemeği, Urfa yöresinde “sini daraklık' şeklinde de biliniyor.
Şanlıurfa Sıra Gecesi Yapan Yerler Urfa'da sıra gecesi yapan yerler arasında ilk sırada Cevahir Han gelmektedir. Bu mekân şehrin en eski hanlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Urfa'ya özgü şıllık tatlısı tarifi.
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Şehirde sıra gecelerinin yanı sıra arkadaşlarınız ile birlikte canlı müzik eşliğinde eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz mekânlarda bulunmaktadır. Şehrin en popüler eğlence mekânları arasında; Yıldız Sarayı Konuk Evi, Mısra-i Berceste, Nobel Cafe, Nostalji Türkü Bar ve Antik Cafe yer almaktadır.
Şanlıurfa'nın neyi meşhur meyve? Şanlıurfa'da yetiştirilen biber başta olmak üzere domates, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, patates, soğan gibi sebzelerle nar, erik, elma gibi meyveler yurt dışı piyasalara sunuluyor.
Kendine özgü mutfağıyla öne çıkan tarihi kentte, çiğ köfte, yumurtalı köfte, borani, ağzı açık, semsek yemekleri ve bostana salatasından şıllık tatlısına kadar çok sayıda lezzetin gelecek kuşaklara aktarımı için çeşitli çalışmalar yapılıyor.
Adana kebap zırhta çekilen etten yapılmakta ve acısız olarak odun ateşinde hazırlanmaktadır. Urfa kebabı ise acısı oldukça fazla olmasıyla tanınmaktadır. Acı sevenlerin vazgeçemediği Adana kebabı da benzer şekilde hazırlanarak servise sunulmaktadır.
Adana için simge olan ve zırhtan çekilen kıymayla yapılan Adana kebabının isminin ve sahibinin tek olduğunu vurgulayan Aydın, “Bu yemek biz Adanalılara aittir. Başka bir isimle anılamaz. Acısız haline 'Urfa' demek hatadır. 40 yıldır bu işi yapıyorum 'Bana Urfa kebabı ver' diyen müşterim olmadı.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz. Urfa dışında pilav ile yapılan servisler, urfalılar tarafından makbul karşılanmaz.
Urfa'daki meşhur meyveler, nar, erik ve elmadır. Özellikle nar ve şehirde nar kullanılarak üretilen yiyecekler oldukça meşhurdur.
Sıra gecelerinde alkollü içki kesinlikle içilmez. Sıra gecelerinde yemek olarak “çiğköfte” yapılır, nadiren diğer yemekli sıra geceleri de vardır.
Sıra gecesinde ne giyilir noktasında ise özel bir kıyafet giymenize gerek yok. Normal akşam gece dışarı çıkarken giydiğiniz kıyafetlerle geceye katılım sağlayabilirsiniz.
Sıra gecelerinin günümüzde en çok bilinen ve tanınan sanatçısı Kazancı Bedih'tir. Sıra kelimesinin kullanılması, gecelerin sırasıyla herkesin evinde yapılmasından kaynaklanmaktadır. Halkın içinden gelen ve günümüze kadar yaşatılmış bir gelenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri