Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün. Hem yumuşak olacak hem de çok fazla kabarmayacaktır.
-- Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin. Ayarını kapatmış olsanız bile içi sıcak olacağından böreği kurutacaktır. -- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın.
Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır. Sıvı yağ - süt karışımı da mükemmel bir lezzet ve çıtırlık için tercih edebileceğiniz malzemelerden. Böreğiniz pişer pişmez fırından çıkarmayı da ihmal etmeyin. Ardından da mutlaka bir bezle örtün.
Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok. Tarifinizde belirtilmemişse ilave etmeden tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz. Özellikle incecik açmak için börekler için özel üretilmiş unları kullanmanızı öneririz.
- Henüz sıcak olan böreği dondurucuya koymadan önce oda sıcaklığında soğumaya bırakmalısınız. Börek soğuduktan sonra saklama kabına ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya koyulmalıdır. - Pişirmediğiniz böreği buzdolabında tutarsanız bozulma süresini en aza indirmiş olursunuz.
İlgili 23 soru bulundu
Akşam Yap Sabah Pişir O Kadar Kolay Ki Hep Yapacaksınız Rulo Börek. Hazır yufkadan şahane bir börek yaptım. Sosunu dökün kaldırın buzdolabına misafiriniz geleceği zaman pişirin. Hem pratik hem lezzetli bir börek oldu.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır.
Eğer böreklerin kabarmasını istiyorsanız yufkaların arasına süreceğiniz sosta soda kullanmalısınız. l Yufkaları sodalı ve yağlı bir karışıma batırarak ıslatabilirsiniz veya tepsiye serdiğiniz her katın üzerine bu sostan sürebilirsiniz. Böylelikle böreğiniz hem kabarır hem de kurumaz.
Bu iki malzemeden birini mutlaka kullanın ki böreklerinizin malzemelerini birlikte tutan ve lezzetlendiren bir sos olsun. Ardından yine sosların malzemelerini birleştirmek için yumurta kullanabilirsiniz. Böreklerinizin boyutlarına göre 1 ya da 2 yumurta ilave etmek yeterli olacaktır.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın. Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Ancak böreği fırına koymadan önce acele etmemelisiniz. Böreği buzdolabında yaklaşık 1 saat bekleterek malzemelerin dinlenmesini sağladığınızda ve sosunu çekmesini, iç harcın iyice oturmasını beklediğinizde böreğiniz tam kıvamında pişecek ve çok daha lezzetli olacaktır.
Bu aşamada hamurun üzerinde hava kabarcıklarının oluşması hamurun kıvamını bulduğunun göstergesidir. Tepsi böreğini fırına koymadan önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
Fırından çıkar çıkmaz börek çoğu zaman söner. İşte bu sorunu ortadan kaldıracak basit bir yöntem var. Börek yaptığınızda mutlaka uygulayın. Böreğin üzerinin sönmemesi ve kurumaması için yufkaların arasına sürmüş olduğunuz yağ aynı zamanda da süt sosunu en son böreğin üzerine de sürmeyi unutmayın.
Böreğin iyi kızarması için, üzerine yumurta sürülür. Evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu 1 yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
Fırından aldıktan sonra böreğimizin üzerine yumuşak olması için su serpelim ve üzerini temiz bir bezle örterek dinlendirelim. Böreğimiz servise hazır.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
Yufkaları erimiş margarin ve süt karışımı ile ıslatırsanız daha lezzetli olacaktır. Yufka böreği yaparken tüm yufkaları sütle ıslatırsanız daha lezzetli olacaktır. Yumuşak bir börek yapmak istiyorsanız bir yumurta ve bir şişe sodayı çırpıp böreğinizi fırına vermeden önce üzerine sürün.
TÜRK DİL KURUMU on Twitter: "Türkçemizde "uzun ö" sesi yoktur; “börek” sözcüğündeki "ö" uzun okunmaz. Yani: “Böööööööööörek” şeklinde değil, “börek” şeklinde okunur." / Twitter.
Ayrıca böreğinizi fırından almadan önce altının pişip pişmediğini kontrol etmeyi unutmayın. Böreğinizi fırınınızın orta kısmına yerleştirdiğinizde böreğiniz alttan ve üstten eşit bir şekilde pişecektir.
Sirkeli harcı hazırlarken, bir kap içinde yarım su bardağı kadar sıvı yağ, biraz un ve tuzu iyice karıştırın. Ardından un ile eşit miktarda sirke ekleyip, boza kıvamına gelene kadar çatal yardımıyla çırpın. Sonrasında bu harcı yufkaların arasına sürüp, böreğinizi bu şekilde pişirin.
Soğuyan börek bir saklama kabı ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya yerleştirilir. Börekler pişirilmeden de buzdolabında saklanabilir. Böylece daha uzun süre muhafaza edilir.
Böreği fırında pişirme derecesi ise 180 derece ile 200 derece arasında değişkenlik gösterir. Eğer fırını 180 dereceye ayarlanmış iseniz, o zaman 30 dakikalık bir süre yeterli gelebilir. Ancak eğer 200 derecede böreği pişirmek istiyorsanız, o zaman 20 veya 25 dakikalık bir zaman dilimi yeterli gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri