Börek kelimesi Eski Türkçe bür- "sarmak, burmak" kökünden ekle türemiştir. Kelime dilimizden Arapça "būrek/būrik", Farsçaya ise "bürek" olarak geçmiştir.
Yufka kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Tam tarih veremiyoruz çünkü börek, tam olarak hangi yılda icat edildi bilinmiyor. Kesin bir kaynak yok. Söylenenlere göre ilk örneğine Orta Asya Göçebe Türklerinde rastlanıyor. Yani Orta Asya topraklarında, taş ve ateş üzerinde, tereyağı ve peynir ile pişirilen bir çoban yiyeceği olarak hayatımıza girmiş.
Kütahya mutfağıyla özdeşleşen dolamber böreği, patatesli harç ile doldurulur. Hazırlanan börek dolanarak tepsi içine sarılır ve pişmeye bırakılır.
Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Kürt Böreği'nin 1890'li yılllarda Bingöl Kiğılı bir Kürt olan Mehmet Alkan (Rengo) tarafından pişirilip seyyar olarak satılmaya başlandığını ve bu şekilde yaygınlaştığını ifade eden Dilbağı, "Kürt Böreği, 1890'li yıllarda Kömbe denilen özellikle Doğu Anadolu bölgesinde evlerde pişirilen yağlı hamurdan yola çıkılarak ...
Tatlı mı tatlı bir börektir kendisi. Servisinde kullanılan pudra şekeri dışında herhangi bir iç malzemeye ihtiyaç duymaz. Tek tek ayrılan ve nar gibi kızaran çıtır yufka katları pudra şekeriyle damaklar tatlanıyor. Ağızda dağılan bu tatlı börek, çayla güzel bir ikili oluşturuyor.
Börek Sözcüğünün Kökeni
Börek sözcüğü Türkçe “bürmek” sözcüğünden gelmektedir. Türkçe “büzmek, burmak, bükmek” anlamındaki “”bür-” sözcüğü ile, bıç-ak ve kür-ek gibi sözcüklerin türetilmesinde de bulunan -ak/-ek ekinin bir araya gelmesinden “bürek” sözcüğü olarak ortaya çıkmış, zamanda “ü” sesinin “ö” sesine dönmüştür.
Parçalara ayrılan (arzuya göre tüm) tavuk haşlanır. Haşlanan tavuğun suyu ile kuru yufkalar ıslatılır. Islatılan kuru yufkalardan bir tanesi yağlanılan tavaya yerleştirilir, iki tanesi parçalanarak tavaya dizilir.
yufka - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yuvka “ince, zayıf” sözcüğünden evrilmiştir.
Elazığ'da artan hamurun maya olarak kullanıldığı, buğday unu ile hazırlanan "sac ekmeği", köy sofralarında tüketiliyor. Yıllardır köy sofralarından eksik olmayan sac ekmeğinde bir önceki ekmek yapımından artırılan bir parça hamur kullanılıyor.
Yufkanın daha kalın bir biçimi Orta Asya Türk mutfağı kökenli görünmektedir. Yufka Kâşgarlı Mahmud'un Divân-ı Lügati't-Türk sözlüğünde yuvga olarak belirtilmekte ve işlevi açıklanmaktadır. Ancak ince hamur açma tekniği daha sonra, Topkapı Sarayı'nın mutfaklarında geliştirilmiş gibi gözükmektedir.
Bunun yerine, yufkanın yaratıcıları olarak Doğu Akdeniz'in eski yerleşik nüfuslarına bakma eğiliminde oluyorlar” (2). Böreğin kökeninde, “büğrek” kelimesinin “Buğra Bey'e ait” anlamına gelen Buğra Bey adındaki Osmanlı öncesi bir beyefendinin emrinden ve tarifinden geldiğinden bahseder.
Hasan Dedem, işe gitmek için sabah erken kalkan Kürt hamallara, diğer börekler pahalı olduğundan, kıyma ve peyniri olmayan ve tok tutmak için üzerine pudra şekeri dökülen daha ucuz bir börek çeşidi yapmış.”
Kürt böreği diğer birçok börek gibi tuzlu bir gıda değildir. Üzerine serpilen pudra şekeri sebebiyle hem tatlı hem tuzlu bir börektir.
çiğ börek tir. çiğ börek olmasının sebebi ise içindeki harcın pişirilmeden çiğ vaziyette hamura konulmasıdır. soğan rendelenerek kıyma ile karıştırılır. içine muhtelif baharatlar ile tatlandırılarak çiğ olarak hamurun içine konulur.
Bu kadar çok sık tüketilmesinin yanında yazılış ve okunuş konusunda en çok karıştırılan kelimeler arasında yer alır. Kimileri 'böreek' kimileri ise 'böğrek' şeklinde yazıp okusa da TDK sözlüğüne göre kelimenin doğru yazılışı 'börek' şeklinde olmalıdır.
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
1 porsiyon (162 gr) küt böreği 657 kaloridir. Küt böreğinin 100 gramı 58.97 gram karbonhidrat, 8.99 gram protein, 14.34 gram yağ, 2.08 gram lif içermektedir.
Bu eşsiz böreği tadabileceğiniz en meşhur yer ise İstanbul Karaköy'dedir. 12 Eylül döneminde 'Kürt' isminin yasaklanması nedeniyle kısa bir süre 'Sade Börek' olarak satılmış, ancak daha sonra tekrar orijinal adı olan 'Kürt Böreği' olarak piyasaya sunulmuştur. Bu böreğin satıldığı en meşhur yer İstanbul Karaköy'dedir.
10 dakika böreğin harı gittikten sonra, mutfak makası ile önce kare dilim sonra bu dilimleri üçgen olacak şekilde küçük parçalar halinde kesilir. Üzerine bol pudra şekeri ekleyip sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Umarım dener ve çok beğenirsiniz!
Bazı vatandaşların 'sade' börek, bazılarının 'Kürt' böreği, bazılarının da 'küt' böreği olarak bildiği Bingöl yöresine has börek çeşidi, Edirne'de ilgi görüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri