Cübbeli Ahmet Hoca'ya göre borsa da hisse alım işlemleri caiz değildir. Şu an ki borsa sistemi İslami sisteme aykırı olarak görmektedir. Borsa sistemini kumara sistemine benzetmektedir. Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır.
Diyanete Açıklaması: Borsada hisse alım-satımı ve kripto para caiz midir? İslami ölçülere göre helal bir işle uğraşan bir ticari merkezin veya müessesenin ortağı olmak şeklinde tanzim edilmiş olan senetlerinden satın almak bir anlamda kar ve zararına ortak olmak dinen sakıncalı değildir.
Borlease (BORLS) halka arz katılım endeksi
Helal hassasiyeti olan yatırımcılar için uygun olduğu değerlendirilmektedir.
Bunlardan birincisi şirketin faaliyet alanı olarak gösteriliyor. Yani faiz, kumar, içki gibi dinen yasaklanan alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinden pay almanın haram olduğu ifade ediliyor.
Sermaye piyasasına, Borsa`ya yatırım yapmanın, genel oluşturulmaya çalışılan kanaatin aksine, ne yazık ki `kumar` diye tabir ediyorlar, çünkü her gittiğim yerde duyuyorum, bununla hiçbir ilgisi yok.
İlgili 42 soru bulundu
Borsa mantığı temelde basittir. Değeri milyon ya da milyar liralarla ifade edilecek şirket sermayeleri, her biri eşit düzeyde mülkiyeti temsil edecek düzeyde çok sayıda paya bölünür ve bu paylar ilk etapta birincil piyasa işlemleri ile halka arz edilir.
Başarılı ve büyüme oranları yüksek olan şirketler faaliyetlerini genişletmek ve yatırımlarına fon sağlamak amacıyla; finansal kaynak açığı olan şirketler ise banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan yatırımlar yapabilmek ya da borçlarını ödeyebilmek için halka arz edilirler.
Devlet malının haczedilemeyeceği kuralı
2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun “Haczi Caiz Olmayan Mallar ve Haklar” başlıklı 82'nci maddesinde “Devletin malları ile mahsus kanunlarında haczi caiz olmadığı gösterilen mallar” da haczedilemez mallar arasında sayılmıştır.
İslam inancına göre, üretim faaliyeti yapan bir şirketin hisse senetlerini almak ve satmak dinen caizdir. Bu, İslam hukukuna göre kabul edilebilir bir yatırım şeklidir.
“Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?” sorusuna Diyanet'in sitesinde şu şekilde cevap verildi: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
THY KATILIM ENDEKSİNE UYGUN MU? THY enerji endeksine uygun olan halka arzlar arasında yer alıyor. Helal hassasiyeti olan borsa yatırımcıları için uygun olduğu değerlendirilmektedir. Buna göre THY katılım endeksine uygundur.
Örnek verecek olursak 10 liradan alıp bir ay sonra 15 liradan sattıysanız ve 500 lira kar ettiyseniz bu kardan arındırma (uygunsuz gelir) oranı (örn:%1) kadar elden çıkarmanız yararınıza olacaktır. 500 liranın %1'i olan 5 lirayı elden çıkarmalısınız. Arındırma işleminde sadece kar dikkate alınır.
Âlimler bunların haram olduğu konusunda da ittifak etmişlerdir. Bu şirketlere ortak olmak, kazanç sağlamak üzere onların hisselerini satın almak ve bunun ticaretini yapmak caiz değildir.
ASELSAN, 2023'ün ilk çeyreğinde de büyümesini sürdürdü. ASELSAN'ın Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin net kârı geçen senenin aynı dönemine göre % 34 artış göstererek 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20'si TSKGV'ye aittir, %25,80'lik kısım ise Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
Bir hisse katılım endeksine uygun değil ise, faizle ya da İslami hassasiyetlere göre işlem yapmıyordur. Bu ifade, bir şirketin veya finansal ürünün İslam'a uygun olmadığını veya katılım bankacılığı prensiplerine aykırı olduğunu belirtir.
"Sonuç olarak, sermayesinin çoğunluğu İslami açıdan problem teşkil etmeyen, hizmet ve üretim alanları İslam'ın meşru gördüğü alanlar olan şirketlerin borsadaki hisselerinin her türlü manüpilasyondan uzak kalınması şartıyla alınıp satılması caizdir."
Elektronik haciz işlemi banka hesaplarınızda bulunan; para, altın, döviz, fon, hisse senedi gibi tüm mal varlığınıza el koyulması şeklinde uygulanıyor. Borcunuza göre ev ve araba gibi mal varlıklarınıza da elektronik haciz işleminde devlet tarafından el koyulabiliyor.
Yatırımcılar, e-DEVLET şifreleri, MKK sicil numaraları ve şifreleri ya da TC. kimlik numaraları ve şifreleri ile hesaplarında bulunan menkul kıymetlere ilişkin bilgi alabilmekte ve işlem yapabilmektedirler.
İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir.
New York Borsası New York, ABD, dünyanın en büyük borsasıdır. Nasdaq, New York, ABD dünyanın en büyük ikinci borsasıdır. Şanghay Menkul Kıymetler Borsası Şanghay, Çin dünyanın üçüncü büyük borsasıdır. Euronext'in Amsterdam, Hollanda'da Avrupa Birliği adına tescilli binası dünyanın dördüncü büyük borsasıdır.
Piyasa riski: Borsadaki hisse senedi fiyatları arz ve talebe bağlı olarak sürekli olarak değişmektedir. Bu nedenle, hisse senetlerinin fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle yatırımcılar zarar edebilirler. Sektör riski: Borsada işlem gören şirketlerin faaliyet gösterdiği sektördeki gelişmeler, sektör riskini oluşturur.
Bu varlık limitinin altında kalanların günlük al/sat limiti 3 ile sınırlanır. Bu sınırlama 5 borsa işlem günü baz alınarak değerlendirilir. 5 günlük süre zarfında 3'ten fazla al/sat yapıldığı takdirde 90 gün boyunca borsadan men edilme durumu söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri