Yatırımcıların aldıkları ya da sattıkları hisse senetleri 2 gün boyunca burada saklanmaktadır. Takas günü ise T+2 şeklinde, işlemi izleyen ikinci iş günüdür. Yani söz konusu hisse senedi ile ilgili işlem gerçekleştikten 2 gün sonra para hesaba geçer.
Bir hisse senedini T gününde bozduğunuz zaman, T+2 gününde bakiyenin hesaptan çekebilirsiniz. Ancak hesaptaki parayı kullanabilirsiniz. Ancak hesabınızda gördüğünüz parayı çekemezsiniz. Yani bugün bozduğunuz bir hisse senedinin takası 2 gün sürer ve hesaba yansıyan bakiye sadece yatırım işleminde kullanılabilir.
Bu ibarelerden T1 veya T2 kullanılamaz ifadesini gördüğünüz zaman, halka arzda, sattığınız bir hisse senedinin parasını 1 veya 2 gün sonra halka arzda katılırken kullanamayacağınız anlamına gelirken T1 veya T2 kullanılabilir ifadesi, 1 veya 2 gün sonra kullanabileceğiniz anlamına gelir.
Borsada alış ve satış işlemleri takas esasları doğrultusunda gerçekleştiği için bugün sattığın hissenin takası normal şartlarda yani Borsa İstanbul'da 2 iş günü sürer. Bu yüzden Midas'ta gördüğün nakit bakiye, o an banka hesabına çekebileceğin miktarı ifade eder.
Alış işlemi gerçekleştikten sonra paylar, satış işlemi gerçekleştikten sonra da satış tutarı yatırım hesaba 2 iş günü sonra geçmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Bakiyeniz T1 gününde hesabınızda görünecektir. Bununla hisse alımı yapabilirsiniz ancak nakit çekimini yapamazsınız. T2 gününde ise bakiye nakit çekimine de açık hale gelecektir. Çünkü satış işlemi gerçekleşmiş ve borsa tarafından belirlenen süre dolmuştur.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
İşte konuyla ilgili detaylar... HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
T+1 NEDİR? T+1 kavramı ise gerçekleştirilen işlemler sonrasında kullanılabilecek nakit tutarın ya da bakiyenin çekilebileceği zamanı göstermektedir. Burada gün kavramının iş gününü ifade ettiği unutulmamalıdır.
Gün içinde saat 15:15 'e kadar hesabınızda bulunan paranın tümünü aktarabilirsiniz. Hafta içi tam iş günlerinde 09:00 – 15:15 arasında dilediğiniz miktarda nakit çıkışı yapabilirsiniz. 15:15 – 18:00 arasında nakit çıkışı yapılamamaktadır.
Borsada T2 bakiyesi, hisse senedi ve benzeri alım satımlardan sonra belirli bir komisyonun hesaptan düşme işlemi olarak tanımlanmaktadır. Sık sık takip edilmeli, aradaki komisyon bedellerin belirlenmesi gerekmektedir.
Borsa İstanbul takas süresi T+2'dir. Borsa İstanbul bünyesinde satış işlemi yapıldığında, işlemin yapıldığı gün itibariyle 2 gün sonra para çekimi yapılabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken konu ise hesabınızda bulunan para ile hisse alış satışına devam edebilirsiniz fakat nakit olarak çekim yapamazsınız. Bunun için tatil ya da hafta sonları hariç 2 iş işlem gününü beklemek zorundasınız.
T2 Nedir? T2 Topluluk (AB) eşyasının Transit Sözleşmesine taraf ülkelerde gümrük vergileri ödenmeksizin taşınmasına olanak sağlayan Birlik prosedürdür. Türkiye'ye olan taşımalarda Sözleşmeye taraf ülkelerde açılan T2 beyannameleri sıklıkla kullanılır.
T2 yetki belgesi Büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu işletmeciliği yapacaklara verilen belgedir. T2 Belgesi için başvuranların oda ve vergi kaydının olması ve en az 100.000 Türk lirası sermayeye sahip olmaları şarttır.
Pay (hisse senedi) satış bedelleri Takasbank A.Ş. tarafından 2. iş günü aracı kurumların hesaplarına aktarılmakta ve aracı kurumlar da müşterilerine, pay senedi satış işlemi gerçekleştikten sonraki 2. işgünü ödeme yapabilmektedir. Bu nedenle takas alacağının daha önce ödenmesi mümkün olmamaktadır.
Bir hisse senedini “T” gününde bozduğunuzda, “T+2” gününde bakiyenin hesaptan çekilebilir hale gelir. Ancak hesaptaki parayı kullanabilirsiniz. Ancak hesabınızdaki parayı çekemezsiniz. Yani, bugün bozduğunuz bir hisse senedinin takası 2 gün sürer ve hesaba yansıyan bakiye sadece yatırım işleminde kullanılabilir.
Emrin daha yüksek bir fiyatla gerçekleşmesi halinde ise eğer portföyünde yeterli bakiyen yoksa hesap bakiyen eksiye düşebilir.
Take Profit (Kârı Al)
Açık olan uzun (buy) pozisyona, cari fiyatın üstünde belirlenmiş bir fiyat seviyesi yazılmasıyla veya açık olan kısa (sell) pozisyona, cari fiyatın altında belirlenmiş bir fiyat seviyesi yazılmasıyla piyasa fiyatının o seviyeye geldiğinde pozisyonun otomatik kapanmasını sağlayan emirlerdir.
Çarşamba satılan hisse ne zaman hesaba geçer? Çarşamba satılan hisse senetleri, eğer o hafta içerisinde resmi tatil düzenlemesi yoksa cuma günü hesaba geçer. Eğer çarşamba satılan hisse, cuma gününün resmi tatil olması halinde ertesi hafta pazartesi günü hesaba geçer.
Bu anomalinin geçerli olduğu piyasalarda genellikle hisse senedi getiri- leri haftanın ilk işlem günü olan Pazartesi günü düşük olmakta, his- se senedi fiyatları düzenli bir şekilde Pazartesi günleri bir önceki gü- ne göre düşmekte, Cuma günleri ise bir önceki güne göre önemli oranda yükselmektedir.
Satılan hissenin hesaba geçebilmesi için Takasbank düzenlemeleri gereği satış yapılan işlem günü sonrası ikinci işlem günü hesaba paranın geçmesi gerekmektedir. Salı günü işlem gününde satış yapılan hissenin satış saatinin de önemi bulunmamaktadır. Yani işlemin Salı günü herhangi bir saatte yapılması yeterlidir.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
HİSSE SENEDİ SATIŞINDA PARA HESABA NE ZAMAN GEÇER? Mevzuat gereği, alış emirlerinde hisse senetleri, satış emirlerinde ise satış bedelleri işlem borsada gerçekleştikten sonraki 2. işgünü (takas günü) içerisinde yatırım hesabına geçmektedir.
Borsa işlemleri hafta içi mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Ancak. Cumartesi ve Pazar günü işlem yapılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri