Deyim. bir başka iş yapmasına vakit veya fırsat vermemek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz koymak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
"Göz Açamamak", bir kişinin kendisini çok zor ve baskı altında hissettiği bir durumda kullanılan bir deyimdir. Bu ifade, genellikle, bir kişinin üzerindeki yoğun baskı, korku, endişe ya da saygıdan dolayı rahat davranamadığını veya hareket edemediğini belirtir.
"Göz açtırmamak" ifadesi, genellikle bir kişinin başka birisine sürekli baskı yapması, üzerinde sıkı bir kontrol uygulaması veya rahat hareket etme olanağı tanımaması anlamında kullanılır.
Göz açıp kapayıncaya kadar DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok çabuk, kısa bir zamanda.“O işi göz açıp kapayıncaya kadar yaparız.”
İlgili 41 soru bulundu
Deyim. [1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü (gözleri) açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gözü açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yararlıyı yararsızı, iyiyi kötüyü ayırt edebilir duruma gelmek.“Yaşı büyüdükçe gözü de açılmaya başladı.”
Göz gözü görmemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Dumandan, karanlıktan ya da yoğun tozdan hiçbir şey görülmez olmak.“Sokağa çıkmıştık, ancak sisten göz gözü görmüyordu.”
Göz yummak genellikle bir şeye onay vermek anlamında kullanılsa da, bu deyimde gözlerin kapatılması, kişinin karşısındakine veya bir duruma olan kızgınlığını ve belki de gözdağı vermeyi amaçlayan bir tepkiyi simgeler.
Kulağını çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Uyarmak için hafif bir ceza vermek. 2. Ceza olarak kulağını büküp çekmek. “Şimdi bana kulağınızı çektireceksiniz!”
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
Göz dikmek deyimi bir şeyi ele geçirmek isteğini dile getirmeye yarar. Ayrıca bu deyim genellikle karşı tarafa söylenir.
Türkiye Türkçesinde “Daha önce kendisine değer verenlerin sevgi ve güvenini yitirmek.” (Aksoy 1993: 808) anlamına gelen “gözden düşmek” deyimi ile Çuvaş Türkçesindeki kuran ük- (gözden düşmek) deyimi aynı anlama gelmektedir.
"Gözü uyku tutmamak" ifadesi, genellikle kişinin kaygı, stres, heyecan, endişe veya benzeri bir duygusal durum nedeniyle uyuyamamasını ifade eder.
"Göz önünde tutmak", bir şeyi unutmamak, daima hatırlamak, sürekli olarak dikkate almak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır.
Gözleri fal taşı gibi açılmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hayret, şaşkınlık ve öfke gibi sebeplerle gözleri iri iri açılmış olmak.
Veri tabanında tespit edilen deyimlerden gözünü dört açmak, gözünden kaçmak/kaçırmamak, gözü (birinin, bir şeyin) üzerinde olmak, göz kesilmek, göze çarpmak, gözlüye gizli olmamak, dört gözle bakmak, deyimleri bu kategori içinde değerlendirilebilir.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
"Çıt Çıkarmamak" deyimi, Türkçede bir kişinin hiç ses çıkarmaması, konuşmaması, itiraz etmemesi veya herhangi bir tepki göstermemesi anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir durum veya olay karşısında kişinin herhangi bir sözlü ya da fiziksel tepki göstermemesini, sessiz ve tepkisiz kalmasını ifade eder.
Deyim. 2. istenmeyen bir konudan söz etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri