Öncelikle meyve ve sebzenizi alırken ürün koduna bakmalısınız. Beş haneli bu kod eğer 8 ile başlıyorsa bu ürün GDO'ya maruz kalmış demektir. Doğal yollarla yetiştirilen ve sağlıklı olan ürünlerin kodları ise 9 ile başlar.
Paketli organik domates ürünlerinde ürünün üzerinde; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu bulunmaktadır. Etiket güven verici değilse üretim tarihi, parti ve sertifika numarası ile kontrol edilmeli, sertifika kuruluşu aranmalıdır.
Özellikle mısır ve soyanın büyük bir kısmı ABD ve Arjantin'den ithal edilmiş olup neredeyse tamamının GDO içerikli olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca 20'ye yakın ilin pazarlarından alınan domates ve patateslerin GD ürün olduğu saptanmıştır.
2. “GDOsuz” etiketi arayın. Şirketler gönüllü olarak ürünlerini “GDO'suz” olarak etiketleyebilir. Örneğin etiketlerde “GDO'suz” ve “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kullanılmadan Üretilmiştir” yazabilir. Bazı ürünlerde ise sadece tek bir riskli içeriğin, örneğin “soya lesitin”in, GDO'suz olduğu belirtilir.
Yüksek oranda potasyum ve A vitamini içeren çeri domates, sağlıklı beyaz kan hücrelerini koruyup kanser hücrelerinin oluşumunu engellediği için vücudu kansere karşı korur. Afrodizyak etkiye sahip çeri domatesler, cinsellik hormonlarını çalıştırıp sperm sayısını arttırıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Domates: Domatesin tazeliğini gösterdiği en belirgin özelliği kokusudur. Buram buram gelen kokusunun yanında kabuğu ince ve ezilmiş olmamalıdır. Bunun yanında olgun domatesin tepe kısmında yeşil çizgiler yer almaktadır.
genel olarak söylendiğinde ithal olmayan domates anlamı taşıyan, bölgesel/yöresel olarak söylendiğinde o yörede yetişen domates anlamına gelen sıfat tamlaması.
GDO'lu ürünlerin yüzde 99'u soya, mısır, pamuk ve kanoladan oluşmaktadır. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, tütün ve şeker pancarı gibi bitkiler de GDO'lu olarak üretilmektedir. Ahududu, karpuz, biber, kavun, ananas gibi ürünlerde ise çalışmalar devam etmektedir.
GDO'lu ilk ürünler misir ve soya fasulyesidir. Bunu pamuk, kanola, patates, domates, papaya ve yonca bitkileri takip etmiştir.
Pirinç, patates, domates, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yerfıstığı ve bazı balık türleri GDO'lu ürünler arasında yer alıyor.
Siyah domates, türlerin karıştırılmasıyla elde edilen bir besindir. Besin değerinin artırılması için bu yola başvurulmuştur. Ancak genetiği değiştirilmemiştir yani GDO'lu değildir.
GDO'ların bugün için alerji dışında kanıtlanmış bir yan etkisi bulunmadığı gibi yine yaygın inancın aksine, bu ürünlerin kanser yaptığını gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
Bu yeni proteinler alerji yaratabiliyor. Mesela GDO'lu patates yiyorsunuz, yeni bir protein var ve alerjik tepkiler yaratacak vücutta. Solum bozuklukları, cilt bozuklukları, kızarıklıklar, nezle, göz nezlesi, sindirim sisteminin bozulması, dokuların sağlıksızlaşması, tipik tepkilerden bazıları.
İnce kabuklu domatesleri tercih edin. Aynı zamanda rengi kırmızı ve ağır olması da domatesin olgun olduğunu gösterir. Çok sert domatesler genelde yeterince olgunlaşmamış olduğunu gösterir. Bu yüzden ne sert, ne de çok yumuşak domatesleri tercih etmeyin.
Hastalık Belirtileri
Hastalık gövde ve meyvelerde zarar meydana getirir. Lekeler önceleri toplu iğne başı büyüklüğünde olup bitkinin iç kısmında gelişerek genişler ve dokulara yayılırlar. Bitki dokusu çatlar ve konukçunun su kaybına neden olur. Gövde ve meyve sapı lekeleri nedeniyle meyve dökümü ortaya çıkar.
Havaların tekrar ısınması ile domates içindeki doğal hormonların aktifleşmesi ile olgunlaşmış domates tohumları domatesin içinde çimlenmeye başlayabiliyor. Benzer durum biberler içinde geçerli.
Türkiye topraklarında yetişen meyve ve sebzelerde, daha açık bir ifadeyle domatesinden biberine, kabağından salatasına, elmasından portakalına, muzuna hiçbir üründe şu anda GDO'lu olma riski söz konusu değildir.
Beyaz et üretiminde hayvanlara verilen soya ve mısır yeminde genetiği değiştirilmiş olanlarının kullanımına yönelik karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ülkemizde tarımsal üretimde genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı yasaktır.
1. gezen tavuk yumurtası : gdo ve başka hormon kısıtlaması yoktur. sadece tavuklar etrafta gezinir. 2. kümes yumurtası : bunda da gdo ve başka hormon kısıtlaması yoktur.
"Mısır ve soya gibi bazı ürünlerde GDO var ama buğdayda yok. Çünkü buğday genetik yapısı gereği kendine özgü bir bitkidir.
GDO'nun zararları
Alerjik hastalıkları olan kişiler üzerinde öldürücü etkileri bile görülmektedir. İnsanlarda hormonal sistemi bozmaktadır. Bazı hayvanlar üzerindeki olumsuz etkisi ekosisteme zarar vermektedir. Antibiyotik kullanımı sırasında antibiyotiklerin etkisinin görülmesini azaltmaktadır.
9. Ayaş domatesi ülkemizin nitemetlerinden.
En lezzetli domates olarak biliniyor.
San Marzano, bir İtalyan tadı. Gurme mutfakların vazgeçilmezi, ve ağzının tadını bilenlerin kurutulmuş domates deyince aklına ilk gelen elbette San Marzano domatesleri. İtalyada ilk kez konservelik, salçalık ve özellikle kurutulmuş domateslik üretilen San Marzano, 3-5 cm'lik küçük ve orta boy uzun domatesler veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri