Yatırımcı Blokajı Nedir? Yatırımcı blokajı, yatırımcıların Merkezi Kayıt Kuruluşu'ndaki yatırım hesaplarında serbest durumda bulunan pay senetlerini bloke ederek, hesabının kendi iradesi dışında kullanılmasını önleyebilecekleri bir blokaj sisteminin uygulamaya konması anlamına gelmektedir.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
MKK üzerinden hisse senetlerine blokaj koymak, hisse senetlerinin belirli bir dönem boyunca bloke edilmesi anlamına gelir. Bu süre boyunca, hisse senetleri üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilemez.
Yatırım hesabı bloke tutarı, belirli işlemler için hesabınızdaki belirli bir miktarın geçici olmak kaydıyla kullanılamaz duruma getirilmesidir. Genellikle hisse senedi alımı veya satışı için bir işlem yapılırken ya da para transferlerinde gerçekleşebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yatırımcı blokajı her gün 21:00 – 08:00 saatleri arasında konulabilir. Konulan blokajlar, her gün ve her an çözülebilir.
Gün içerisinde Yatırımcı Blokajı emri veren yatırımcının işlemleri 03:00 - 08:00 saatleri arasında gerçekleştirilmek üzere sistemimize kaydedilmektedir. Blokaj çözme işlemi ise gün içinde herhangi bir zamanda yapılabilmektedir.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Yatırımcılar, e-DEVLET şifreleri, MKK sicil numaraları ve şifreleri ya da TC. kimlik numaraları ve şifreleri ile hesaplarında bulunan menkul kıymetlere ilişkin bilgi alabilmekte ve işlem yapabilmektedirler.
Elektronik haciz işlemi banka hesaplarınızda bulunan; para, altın, döviz, fon, hisse senedi gibi tüm mal varlığınıza el koyulması şeklinde uygulanıyor. Borcunuza göre ev ve araba gibi mal varlıklarınıza da elektronik haciz işleminde devlet tarafından el koyulabiliyor.
Hisse senedi likit olmadığında, yani alıcı bulunamadığında satış işlemi gerçekleştirilemez. Hisse senedinin likiditesi, şirketin büyüklüğü, işlem hacmi ve piyasa koşullarına göre değişebilir. Likit olmayan hisse senetlerinde satış işlemi yapmak için alıcı beklemek veya satış emrini daha düşük fiyata vermek gerekebilir.
İşlemlerin takası gerçekleşip tahsilat yapıldığında hesaba konulan blokaj otomatik olarak kalkar.
Bloke hesap, vize başvuru sahiplerinin Almanya'da bulundukları süre boyunca geçimlerini sağlayabilecek maddi yeterliliğe sahip olduklarına dair bir teminattır. Başvuru sahipleri, bloke hesap hizmeti veren herhangi bir bankada bir hesap açtırabilirler.
İcra İflas Kanunu 89.maddesi gereğince kripto borsa piyasalarına haciz ihbarnamesi gönderilerek borçlunun hesaplarına haciz işlemi uygulanmasını ve bu şekilde haciz işleminin tatbik edilmesini isteyebileceklerdir. Kripto para piyasalarında borçlunun, borç miktarı kadar olan kısmına bloke işlemi uygulanmalıdır.
Bir Saklama Kuruluşu nezdinde adınıza saklamada bulunan varlıklarınızı Bankamız aracılığıyla Borsa'da satmanız durumunda, takas tarihinde Bankamızın teslim yükümlülüğü sona erinceye kadar Banka, bu varlıkları işlem tarihinde Banka hesabına virman ettirmeye veya üzerine bloke koydurmaya yetkilidir.
1.1-Halka Açık Olmayan Anonim Şirketlerde Hisse Senedi Haczi
Bir anonim şirketin nama ya da emre yazılı hisse senedi çıkartmış olması durumunda bu senetlerin ortağın kişisel borçlarından dolayı haczi mümkün bulunmaktadır.
Satın almış olduğunuz bir hisse senedi ya da fon, Merkezi Kayıt İstanbul adı verilen bir sistemde kayıt altında tutulur. Bu kayıt sizin adınıza açılır ve aracı kurum ile ilgisi yoktur. Dolayısıyla aracı kurum batsa bile sahip olduğunuz hisseler kaybolmaz.
Bu durum, o şirketin hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar için zarar anlamına gelir. Hisse senetlerinin değer kaybetmesi, yatırımcıların portföylerindeki değeri azaltabilir. Bir şirket iflas etse bile, hisse senetleri genellikle borsada işlem görmeye devam eder.
Borsa İstanbul'da yaptığınız pay senedi işlemleri için kaynağında vergisi kesintisi olmaktadır. Alım satım kazançlarında bu vergilendirme nihai vergidir. Ancak, temettü gelirleri stopajın yanı sıra yıllık gelir vergisi beyanına tabi tutulmaktadır.
Yasal takibe düşmemiş fakat ödemesi gecikmiş borç nedeniyle yapılan bloke işlemleri borcun ödenmesini takip eden 24 saat içerisinde kaldırılır. Bu durumda karttan bloke kaldırma işlemi için ayrıca bir başvuruya gerek yoktur.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
Sesli Yanıt Sistemi ve Web vasıtasıyla yatırımcıların bilgi almaları ve blokaj koymalarından herhangi bir ücret alınmaz. Ancak faks, posta ya da SMS yoluyla yapılan bilgilendirmelerden alınacak ücretler bu tarifeden ayrı olarak belirlenmiştir.
Emir verme kanallarının kısıtlanması
Bu tedbir, belirli bir fiyat seviyesine ulaşıldığında hisse senetlerinin alım veya satımını sınırlandırmak amacıyla uygulanır. Bu tedbir sayesinde fiyatların düzgün bir şekilde belirlenmesi sağlanır.
Borsa kaçta açılıyor, borsa kaçta kapanıyor ya da borsa kaça kadar açık gibi sorular, borsaya yeni başlayanların merak ettiği konular arasındadır. Borsa İstanbul çalışma saatleri 2023, 09.40 / 18.10 arasındadır. Bu saat aralıklarında yatırım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri