FAVÖK değeri olarak da isimlendirilen FAVÖK çarpanı, şirketin kârıyla işletme değerini karşılaştıran bir orandır. Peki FAVÖK değeri nedir? Şirketin öz kaynaklarının toplam değerinin tamamı, net borçla ve ödenmesi gereken diğer paylarla toplanır. Elde edilen rakam, işlemlerde FAVÖK çarpanı olarak kullanılır.
FAVÖK değeri, bir şirketin operasyonel kârlılığını gösterir ve bu değer pozitif ya da negatif olabilir. Pozitif bir FAVÖK değeri, şirketin faaliyetlerinden kâr elde ettiğini gösterirken, negatif bir FAVÖK değeri zarar olduğunu gösterir. Ancak, FAVÖK'ün ne kadar olması gerektiği konusunda belirli bir standart yoktur.
FAVÖK hesaplama, brüt kar, amortisman tutarı, pazarlama giderleri ve genel yönetim giderleri dikkate alınarak yapılır. Bir formülle anlatılmak gerekirse; FAVÖK= Brüt kar - pazarlama, satış ve dağıtım gideri- genel yönetim gideri- ARGE giderleri+Amortisman ve İtfa giderleri.
Tam aksine pozitif FAVÖK değeri ise firmanın karda olduğuna işaret etmektedir. İdeal FD/ FAVÖK oranı ise faiz yüzdesine göre örneklendirilebilmektedir. Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
EBITDA ile ilgili yukarıdaki açıklamalardan sonra formüldeki "çarpan" üzerinde bir açıklama yapmamız yararlı olacaktır. Çarpan değişik sektörlerde genellikle 4-7 arasında bir değer olarak hesaplamalarda kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
FAVÖK, "Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar" tanımlamasının kısaltılmış hali olarak bildiğimiz bir kavramdır. EBITDA ise "Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization" anlamına gelir. Kısacası FAVÖK ve EBITDA anlam bakımından aynı şeyi ifade ederler.
Çarpan; Firma Değeri (EV) / EBITDA şeklinde ifade edilir. Dolayısıyla Firma Değeri (EV); Çarpan x EBITDA'dır. Çarpan hesaplamak için önemli olan firma değeri (EV) ve EBITDA hesaplayabilmektir. Ya da “EBITDA = Net Faaliyet Karı/Zararı + Amortisman Giderleri” olarak bilinmelidir.
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir. Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Rakip şirketlerden ve sektör ortalamalarından daha yüksek bir FD/FAVÖK oranına sahip olan şirketlerin hisse senetleri pahalı olarak yorumlanır. Tam tersi durumlarda, FD/FAVÖK çarpanı göreceli olarak düşük çıkmasında ise hisse senedi ucuz olarak değerlendirilir ve yatırım yapmaya daha cazip olarak yorumlanabilir.
Negatif bir FAVÖK, şirketin zayıf bir nakit akışına sahip olduğu ve kârlılık sorunlarının bulunduğuna işaret eder. Öte yandan, işletme kazançlarının istikrarı nispeten yüksek bir FAVÖK ile anlaşılabilir. Yine de, pozitif bir FAVÖK, otomatik olarak bir işletmenin yüksek kârlılığa sahip olduğu anlamına gelmez.
FAVÖK işlemleri, kimi zaman şirketlerin kâr oranlarını gerçekçi bir şekilde yansıtmayabilir. Proje bazlı ya da özel sebeplere bağlı olarak maliyetler olağandan fazla artabilir ve bu durum da FAVÖK'ün düşük çıkmasına yol açar.
Favok, Türkiye'deki işletmeler için geliştirilen bir fatura uygulaması ve veri okuma kütüphanesidir. İşletmeler, Favok'u kullanarak kağıt faturaları dijital verilere dönüştürebilir, fatura süreçlerini hızlandırabilir ve muhasebe işlemlerini daha etkili bir şekilde yönetebilirler.
FAVÖK ise şirketin yaptığı faaliyetler sonucu elde ettiği kar rakamıdır. Bu değerin içerisinde faiz gelir/gideri, kur farkı gelir/gideri, vergi gelir/gideri gibi şirketin kontrolünde olmayan değişken değerler bulunmamaktadır.
FAVÖK = İşletme Karı + Amortisman Gideri*
Bu öğeleri gelirden çıkarmak analistlerin çekirdek faaliyete odaklanmasını sağlar.
FAVÖK Marj Hesabı, bir işletmenin FAVÖK değerinin toplam şirket gelirine bölünüp 100 ile çarpılması (FAVÖK bölüm toplam gelir çarpım 100) sonucunda elde edilir. Yüksek bir FAVÖK marjı, şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu ve maliyetleri etkin bir şekilde yönettiğini ifade eder.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz.
vergi öncesi kardan, finansal gelirler, finansal giderler, yönetim giderleri ve amortisman giderlerini çıkartarak raporlama yapmak için kullanılır. favök = net kar + amortisman + giderler diyebiliriz.
Piyasa Da İngilizcesi Ebıtda (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, And Amortization) Olarak Bilinir. FAVÖK; Şirketlerin Ana Faaliyetlerinden Doğan Safi Değerini Ölçmeye Yarayan Önemli Bir Orandır. Bu Oran Özellikle Şirket Satın Almaları, Devirler Birleşmeler Ve Bölünmeler Esnasında Kullanılan Bir Orandır.
EBIT ise faiz ve vergi öncesi kâr anlamındadır. EBIT ve EBITDA arasındaki fark, amortismanların ele alınış biçimiyle ilgilidir. Her iki metrik de hem işletme içi hem de işletmeler arası analizlerde kullanılmaktadır.
EbitDA, Bir şirketin operasyonel verimliliğinin ölçülmesinde ki önemli kriterlerden birisidir. Şirketler EbitDA ile finansal maliyetleri (genellikle faizler), vergileri, yıpranma payı ve amortisman giderleri gibi parametreleri hesaba katmadan kazançlarını ölçebilirler.
-GENEL YÖNETİM GİD. -AMORTİSMAN GİD. Firma Değeri= Borçlar + Özkaynak – Nakit Varlıklar şeklinde hesaplayabiliriz.
EBITDA değerleri pozitif ve negatif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif EBITDA şirketlerin vergi, faiz ve amortismandan önce kazancı olduğunu, negatif EBITDA ise firmanın faiz, vergi ve amortisman öncesinde zararda olduğunu gösteren bir ifadedir. EBITDA'nın yüksek olması firma için olumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri