Firma Değeri/FAVÖK veya FD/FAVÖK bir şirket değerleme yöntemidir. Şirket değerlemede, şirket satın alması veya birleştirme işlemlerinde sıklıkla başvurulan bir rasyo olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşük FD/FAVÖK değerindeki şirketler daha ucuz olarak görülmektedir.
Peki FD/FAVÖK ne demek? Firma değerinin FAVÖK'e bölünmesiyle elde edilen değerin hedeflenen orandan düşük çıkması, negatif olarak yorumlanır. Bu ifade, firmanın elde ettiği kârın yapacağı zorunlu ödemeleri karşılamadığı, yani aslında şirketin reel olarak zarar ettiği anlamına gelir.
Rakip şirketlerden ve sektör ortalamalarından daha yüksek bir FD/FAVÖK oranına sahip olan şirketlerin hisse senetleri pahalı olarak yorumlanır. Tam tersi durumlarda, FD/FAVÖK çarpanı göreceli olarak düşük çıkmasında ise hisse senedi ucuz olarak değerlendirilir ve yatırım yapmaya daha cazip olarak yorumlanabilir.
FD/FAVÖK oranı, bir şirketin değerinin, şirketin operasyonel kârlılığına göre ne kadar yüksek veya düşük olduğunu gösterir. Bu oran, genellikle şirketler arası karşılaştırmalar yapmak ve bir şirketin değerlemesinin, sektör ortalamasına veya benzer şirketlere göre ne kadar makul olduğunu değerlendirmek için kullanılır.
10 veya 10x'in standart katı genellikle gerçeğe uygun değer olarak kabul edilir. Ancak, ortalama Fd/FAVÖK sektörden sektöre değişiklik gösterir. Sektör ortalamasından veya tarihsel ortalamadan yüksek Fd/FAVÖK oranı, firmanın daha yüksek değerde olduğu sonucunu verir.
İlgili 17 soru bulundu
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir.
PD/DD Oranı Neyi Gösterir? PD/DD oranı, şirketin piyasa değeri ile defter değeri arasındaki ilişkiyi gösterir. Eğer bu oran 1'den küçükse, şirketin defter değeri piyasa değerinden yüksektir ve hisse senedi potansiyel olarak değerlidir.
FD Adet: Fiili dolaşımda yani piyasada dolaşımda olan pay adedidir.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir. Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
FAVÖK, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârlılık anlamına gelen ve şirket değerlemeleri için tüm dünyada geçerli olan bir analizdir. Bu analiz sayesinde, mevcut durumunuzun finansal analizinizi yapabilir, büyüme faaliyetine geçmeden önce mali yapınızı kontrol edebilirsiniz.
FD/FAVÖK oranı birçok değerlemeci tarafından F/K oranına tercih edilir. Bunun ana sebebi ise net kar kaleminin öngörülmesinin çok daha zor olmasıdır. Ayrıca dönemsel etkiler dolayısıyla net kar olması gerekenden çok daha düşük ya da yüksek olabilmektedir.
FAVÖK, bir şirketin karlılığının bir ölçü birimidir. Dolayısıyla, daha yüksek değerler genellikle iyidir. FAVÖK değeri, negatif ve pozitif olmasına göre, şirkete yönelik bir işaret sağlamaktadır.
F/K oranını bulmak için hesaplama formülü şöyledir: Hisse fiyatı / hisse başına kar = F/K oranı. Çok basit bir şekilde hesaplanan fiyat kazanç oranına dikkat edilmediğinde zaten hali hazırda değerlenmiş bir hisse senedine yatırım yapma riskiyle karşılaşılma ihtimali vardır.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Piyasa değerinin, defter değerinden yüksek olması durumunda, PD/DD oranı 1 eşiğini geçmektedir. Diğer bir ifadeyle şirket, mali durumuna kıyasla daha yüksek bir seviyeden fiyatlanmaktadır. Yüksek PD/DD oranı, şirketin primli fiyatlandığı (pahalı olduğu) anlamına gelebilir.
Bir dersten (DC) ve (DD) harf notlarından birini alan öğrenci o dersi koşullu olarak başarmış sayılır. Mezuniyette koşullu başarılı notların, başarılı kabul edilebilmesi için öğrencinin AGNO'sunun en az 2.00 olması gerekir, öğrenciler ilgili derslerin sınavına tekrar girerek notlarını yükseltebilir.
Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz.
👉 Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere, F/K değeri bir şirketin elde ettiği her birim kâr için yatırımcıların ödemeye razı oldukları fiyatı gösterir. Örnek vermek gerekirse; bir şirketin F/K değeri 10 ise yatırımcılar her 1 dolarlık şirket kârı için 10 dolar ödemeye razılar demektir.
Dönem Net Kârı veya Zararı, işletmenin kârından Kurumlar Vergisi ve diğer yükümlülüklerin ödenmesinden sonra elde edilen kâr veya uğranılan zarardır. Yatırımcıların asıl dikkat ettikleri kâr, işletme faaliyetlerinin nihai sonucu olan Dönem Net Kârı veya Zararıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri