Araç camında bulunan kırık, çatlak cam muayeneden geçiyor mu sorusu hasarın boyutuna göre muayene sırasında farklı kategorilerde değerlendirilir. Bazı çatlaklar değerlendirmeye göre “Ağır Hasarlı” kabul edilirken, çizikler ve taş izleri hafif kusur olarak değerlendirmeye alınır.
Araç muayene sırasında cam hasarı kontrolü sadece ön cam için yapılmaktadır. Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
İlk olarak camın çatlak bölümü özel vakum makinesi ile temizlenir ve çatlak bölümün içindeki hava alınır. Çatlağın durdurulması ve ilerlememesi için içinde toz ve kir parçalarının bulunmaması gerekmektedir. Vakum makinesi ile çatlak bölümün içi temizlendikten ve hava alındıktan sonra çatlak alana reçine enjekte edilir.
Sürücünün görüşünü engelleyen cam hasarları muayeneden geçemeyecek. | Facebook.
İlgili 29 soru bulundu
Şoförün görüşünü etkileyecek herhangi bir hasar mevcutsa araç muayeneden geçemez. Bu durumda araç camı tamir edilene kadar trafiğe çıkması yasaklanır. Aracın muayeneden geçebilmesi için şoförün görüş alanını kısıtlayan, yolcuların hayatını riske atan tüm hasarlar tamir edilmelidir.
Bu araçlar muayeneyi geçememektedir. Araç muayenesi için randevu alıp aracınızı muayeneye sokmak üzere muayene istasyonlarına gittiğinizde mağdur olmamak ve muayene işlemlerini tekrarlamak zorunda kalmamak için cam çatlakları konusunda gerekli önlemleri aldıktan sonra muayeneye gidilmelidir.
Önceden hafif bir kusur olarak geçirilen ve muayene esnasında herhangi bir sorun olarak görülmeyen çatlak cam ya da APP plakalar artık ağır kusur olarak gösteriliyor ve muayeneden geçirilmiyor.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez. Ancak stepnesiz üretilen yeni nesil otomobillerde lastik tamir kiti bulunmaktadır. Bu otomobillerin lastik tamir kiti bulunduğu sürece muayeneden geçmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Çatlak cam tamiri fiyatı yapılacak işleme göre değişmektedir. Camın kalitesi ve çatlak tamiri yapılacak alanın fiziki durumuna göre fiyat aralığı da değişmektedir. Genel olarak yapılan tamiratların fiyat ortalaması 80 TL ile 400 TL arasındadır.
Camında çizik, çatlak olanlar oto cam tamir olurmu? Diye sormaktadır. Soruya hemen cevap verelim; Derin ve büyük olmayan sorunlar %100 oranında tamir edilmektedir. Yani soruya kesinlikle evet cevabının verilmesi için küçük çatlakların önemsenmesi gerekir.
Araba camı çatladıktan sonra ise mutlaka müdahale edilmesi gerekir. Oto cam çatlakları, yüzeysel veya derin olabilir. Yüzeysel çatlaklar için araba camı çatlak giderici gibi onarıcı malzemeler ile müdahale edilebilir. Derin çatlaklar ise camın kırılmasına neden olabilecek kadar büyük sorun yaratabilir.
kırık araç camıProfesyonel yardımı ile Windshield Repair Kullanmak; çatlamış camın Windshield repair uygulanması ve bu ürünün UV ışığı ile kurutulması yoluyla gerçekleştirilir. Çatlağın olduğu yer iyice temizlenir ve tozdan , cam artıklarından arındırılır. Çatlamış camın üzerine windshield repair uygulanır.
Trafik kazası hava muhalefeti, kötü niyetli kişiler veya halk tarafından çıkarılan kargaşa durumlarında hasar alan camlar kasko sigortası tarafından karşılanmaktadır. Araba camı çatlağı kasko sigortasının kapsamındadır. Kasko cam değişimi tramere işlenmektedir.
Oluşan çatlak başlangıçta küçük ve kısa olabilir. Araba kullanıldıkça camdaki bu küçük çatlak zamanla ilerler ve büyümeye başlar. Küçücük nokta kadar olan çatlak onarılmadığında kısa süre içinde bütün camı kaplayabilir.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Tüm detaylar yazımızda.. Araçların kusursuz biçimde muayeneden geçmesi için lastik tekerlekli traktörler ve motosiklet hariç tüm motorlu taşıtlarda yangın tüplerinin yer alması gerekmektedir. Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır.
Birçok ülkede araçların muayeneden geçebilmesi için işlevsel bir stepneye sahip olmaları gerekmektedir. Fakat TÜVTÜRK tarafından yapılan muayenelerde stepne ağır kusur olmadığı için muayene için sadece hafif kusur sayılır.
Araç camları çeşitli nedenlerden çatlayabilir: Araba ile seyir halindeyken araçların tekerleri arasına sıkışan taşlar, aracın ön camına şiddetli bir biçimde çarparak ön camın çatlamasına sebep olabiliyor. Gerek mevsimsel gerekse yapısal özelliklerden cam kendiliğinden çatlayabilir.
Zorunlu trafik sigortası ön cam değişimi konusunda araç sahibine destek olmaz; ancak herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın hasarını karşılar. Kasko sigortası cam değişimi konusunda araç sahibine destek olur.
Aracınızda eksik lastik sayısı varsa kesinlikle muayeneden geçemezsiniz. Lastiklerin dış yüzeyi ve iskeleti de önemlidir. Lastiklerin dış yüzeyinde ciddi boyutta aşınma varsa kesinlikle muayeneden geçemezsiniz. Lastiklerde tehlikeli boyutta yırtık ve kesikler varsa da muayeneden geçemezsiniz.
Raporu kesinlikle onaylanmaz ve raporun saklanması gerekir. Emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar için de bir aylık tamir süresi tanınır. Bir ay içerisinde yeniden muayeneye gelene kadar araç kesinlikle trafiğe çıkamaz. Gerekli tamir ve bakım yapıldıktan sonra gelen araçlardan yeniden muayene ücreti alınmaz.
Bu şekilde geçer fakat kaput vb kapanmasına mani hasarlar ve sürüş güvenliğini tehdit eden hasarlara vize vermiyorlar.
Periyodik muayenelerde cam filmi, camlar: sonradan boyanmış ve camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır. Cam filmi muayenenin yapılmasına engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri