Bakan Nebati, ''Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sermaye piyasalarımız büyümesini halka arzlarla sürdürmüştür. 2022 Kasım ayı itibarıyla 33 adet şirket toplam 14,2 milyar liralık halka arz gerçekleştirmiştir. Son 2 yıldaki halka arzlarla birlikte borsamızda işlem gören şirket sayısı da 482'ye ulaşmıştır.
"482 ŞİRKET İŞLEM GÖRÜYOR"
Bu yıl da sermaye piyasalarımız büyümesini halka arzlarla sürdürüyor. 2022 Kasım ayı itibarıyla 33 adet şirket toplam 14,2 milyar liralık halka arz gerçekleştirmiştir. Halka arzlarla Borsa İstanbul'da işlem gören şirket sayısı 482'ye ulaştı.
Borsa İstanbul'a 2023'te 1.4 milyon yatırımcı 27 şirket geldi.
Böylelikle yatırımcı sayısında rekor tazelenmiş oldu. Pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 30 Nisan 2023 tarihi itibariyle 4 milyon 768 bin 730 olmuştu. MKK verilerine göre aylık yatırımcı sayısı artışı yüzde 19,63 ile 829 bin 300 oldu. Yıllık artış ise yüzde 101,61 ile 2 milyon 546 bin 896 olarak gerçekleşti.
Borsa İstanbul'da pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 2 milyonu aştı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 15 Ocak 2021 itibariyle pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı toplam 2.002.873 kişiye ulaştı.
İlgili 45 soru bulundu
Geçtiğimiz yıl 40 adet yeni halka arzın gerçekleştiği Borsa İstanbul'da bu yıl da toplam 12 halka arz gerçekleşti. 2023 yılının Ocak sonu itibarıyla Borsa İstanbul'da toplam şirket sayısı 468 olurken şirket sayısı sıralamasında Borsa İstanbul, dünyada 28. Sırada yer aldı.
Borsa İstanbul da bunun önemli bir platformu. Borsada yabancı takas oranı yüzde 35,93 seviyesinde ancak fiili dolaşımdaki payı çok düşük olan QNB Finansbank hariç yüzde 26,82'ye geriliyor. Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların takas oranı yüzde 35,93'e çıkarak 11 Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
endekslerinde Ocak ayı anomalisi gözlemlemiş, çalışmalarında Ocak ve Aralık aylarının en yüksek getiriyi sağladıkları tespit edilmiştir.
Borsada yatırımcı sayısı bir ayda 1,1 milyon kişi arttı
31 Aralıkta 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcısı sayısı 31 Ağustos itiariyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 kişi olarak kaydedildi. Borsaya giren pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı da sekiz aylık dönemde 2,5 milyona yakın artış gösterdi.
Uzun Vadede Daha Yüksek Kazanç
10 ya da 20 yıllık getiri oranlarına bakıldığında, hisse senetlerinin genellikle diğer finansal enstrümanlardan daha çok kazanç sağladıkları gözlemlenmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye piyasaları görece yüksek getiri potansiyeli sunar.
Bu durum, o şirketin hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar için zarar anlamına gelir. Hisse senetlerinin değer kaybetmesi, yatırımcıların portföylerindeki değeri azaltabilir. Bir şirket iflas etse bile, hisse senetleri genellikle borsada işlem görmeye devam eder.
Borsada işlem gören hisse senetlerini çeşitli biçimlerde kategorilere ayırmak mümkündür. Ancak Küresel Endüstri Sınıflandırma Standardına göre (Global Industry Classification Standard) 11 temel sektör bulunur.
Eylül 2021 itibarıyla NYSE'de kayıtlı şirket sayısı 2.400'dür. Ağustos 2021'de NYSE'nin toplam piyasa değeri 28,8 trilyon ABD dolarıdır. 31 Mayıs 2021 itibarıyla, NYSE'de 45 farklı ülkeden 494 ABD dışı ihraççı kote edilmiştir.
Dönemsel değişiklikler ise endeks döneminin başlamasından en az 10 gün önce duyurulur. BIST 100 şirketleri içerisinde yer alan 100 adet şirket vardır. BIST 100 hisse senetleri sadece A ve B grubuna aiti hisselerden seçilir. C ve D grubundakiler bu endekslere dâhil olmaz.
Bu bağlamda 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na dayanılarak kurulan Borsa İstanbul özel hukuk tüzel kişiliğini haizdir. Borsa İstanbul yetkili olduğu konu ve alanlarda kendi iç düzenlemelerini yapabilmektedir.
Borsada yatırım yapmak için asgari yatırım tutarı gibi bir sınırlama yoktur. Almak istediğiniz hisse senedinden an az 1 adet alabilirsiniz. Yani isterseniz 10 TL yatırarak da borsaya girebilir ve hisse senedi satın alabilirsiniz. Tabii ki amaç sadece borsaya girmek değil yapılan yatırım üzerinden para kazanmaktır.
Halka arz, şirketlere öncelikle organize, şeffaf, düzenli çalışan, güvenilir bir piyasa üzerinden sermaye elde etme imkanı sunmaktadır. Diğer bir finans kaynağı olan borçlanma yöntemine göre ise halka arz şirketin nakit akışını zorlayacak anapara ve faiz benzeri geri ödeme zorunlulukları olmayan bir kaynaktır.
Birincil Piyasa İşlemleri; Borsada talep toplama yöntemiyle halka arz için saat 10:30 - 12:00, YPAH kullanımından sonra arta kalan paylar için ise 10:30 - 12:30 arasındadır. İşlemlerin tamamlanmasına bağlı olarak değişebilecek bir saati ifade eder.
En çok kazandıran halka arz, yüzde 1.068'lik getiri ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri oldu. SDTTR'yi, yüzde 1.060,80'lik getiri ile Astor Enerji takip etti. Üçüncü sırada ise yüzde 991'lik getiri ile Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret yer aldı.
Hisse senedi fiyatlarını da alıcı ve satıcılar belirler. Hisse senedi fiyatları çoğunlukla ekonomik gelişmelerinden etkilenir.
En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl! Yabancı yatırımcıların oranlarını artırmaya devam ettiği hisselerden beş tanesi şöyle: HTTBT, ANELE (IS:ANELE), BTCIM, DERIM ve DESPC.
Hemen hemen her ülkenin, halka açık şirketlerinin işlem gördüğü, hisse senetleri borsası bulunmaktadır. Dünya borsaları olarak geçen kavram ise işlem hacmine göre anlamlı büyüklüğe sahip, dünyadaki makro ve mikro gelişmelerden etkilenen, finansal piyasaların yakından takip ettiği endekslerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri