Bahçe sulamasının yapılması için en ideal zaman, genel olarak günün erken vakitleridir. Sabah erken vakitler bitkilerinizin suyu düzgün bir biçimde emmesine yardımcı olur. Güneş ışığı yüzünden bitkileriniz kurumadan önce sulama yapabilirsiniz.
Sabah 7-8 gibi en erken saatlerde sulama yapılması öğle sıcağına kadar suyun emilmesine vb. çimlerin yanmasına zemin hazırlamamasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında akşam güneş batmaya yakın saatlerde 6 – 7 – 8 gibi akşam saatlerinde sulama yapılması daha uygun olmaktadır.
Toprağın temizlenmesine özen gösterin.
Ancak çok sıcak yaz günlerinde sulama için akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. Bunun sebebi çok sıcak havanın suyu hemen buharlaştıracak olmasıdır. Akşamları biraz daha hava sıcaklığı düştüğünde toprak suyu daha rahat emebilecektir.
Öğle saatlerinde veya güneşin yakıcı olduğu vakitlerde çimlerin sulanması kesinlikle sakıncalıdır. Sulanan çimler güneşte kaldığı için üzerindeki su damlacıklarıyla yanmaktadır. Aşırı sıcakların vurduğu su zerrecikleri mercek görevini yaparak çimi yakmaktadır.
Yukarda anlattığımız formüle göre 2 cm suyu yaklaşık 7,5 dk de veren sistem, 2,5 cm su için 9 dk çalışmalıdır. Özetle hava sıcaklıklarının her 3-4 derece artması ile sulama süremizi 1,5 dk artırmalıyız. Bir diğer konu ise sulama saatinin ne zaman olacağı. Çim alanların sulanması sabah erken saatlerde yapılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Genellikle, olgun çimler, yağışa bağlı olarak, ilkbahar ve sonbaharda 3 günde bir, yaz aylarında 2 günde 1, çok sıcak havalarda her gün 1 defa sulanmalıdır.
Püskürtme yöntemiyle sulanan yapraklı çiçekleri güneş ışığına maruz bırakmadan sulamanız gerekmektedir. Güneş ışığında yapraklara püskürtülen su, yapraklar üzerinde kahverengilekeler bırakacaktır. Çiçeği mevsimlere göre, yazın daha fazla, kışın daha seyrek sulamanız çiçeğinizin ömrünüuzatacaktır.
Doğada bitkiler güneş ışığı yardimi ile fotosentez yaptığı icin büyüme gündüz olur dedi ama akvaryumda ışığı gece yakarsak fotosentezi gece yaptığı için büyumede gece saatlerinde meydana geleceğini belirtti.
Bu sistem domateste önemli verim kayıplarına neden olan Domates Mildiyösü hastalığına davetiye çıkarmaktadır. İklim koşulları gereği İlçemizde Domates Mildiyösü Hastalığı riski bulunduğundan, üreticilerimizin yağmurlama sulama sisteminden vazgeçerek damlama sulama yapmaları yerinde olacaktır.
Aynı biçimde günün sonuna varıldığında çok su toprakta durmamış olur ve gecenin serin vakitlerinde topraktaki su çürümeye, böceklenmeye sebebiyet vermez.
Sıcaklıklar arttıkça bitkileri sulamak daha kritik bir hâl alıyor. Ancak doğru araç ve stratejileri kullanmak, bitkilerinizi sağlıklı tutmayı çok daha kolaylaştırabilir. Sıcak havalarda bitkilerinizi susuz bırakmamaya çalışırken aslında gereğinden fazla sulama yapıyor olabilirsiniz.
Yaz mevsiminde tüm bitkilerin su ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın. Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın.
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir. Islak yapraklarda hastalık olur. Gece ıslak kaldıklarında yaprak gübresi hastalıkları ortaya çıkabilir.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Meyve ağaçlarının doğru sulanması için, suyun doğru zamanda, yeter miktarda kök bölgesinde ulaştırılması gerekmektedir. Sulama programları, ağaçların yetiştirildiği bölgeye, kullanılan anaca, ağaçların yaşına, verim durumuna ve toprak bünyesine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir. Bitkiler gündüzleri oksijen al›p karbon dioksit vererek solunum yapar. Solunum bir gaz değişim işlemidir.
Ancak bazı bitkilerde hareket şekli olarak uykuya benzetilen davranışlar vardır.Bitkiler nasıl uyur? Bazı bitkilerde yapraklar gün batımı ile birlikte üst üste kapanır, gün doğumu ile birlikte yeniden açılır. Bu hareket uyku hareketine benzediği için botanik biliminde bu duruma “niktinasti” adı verilmiştir.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
çünkü yapraklarında kalan su damlacıkları güneşi yansıtır, yapraklar yanar, bu da bitkiyi yavaş yavaş öldürür. büyüteçi kağıdın üstünde güneşe karşı tutardık ya hani, o misal su damlacıkları büyüteç gibi davranır. bu yüzdendir bahçelerin akşamüstleri, güneş alçaldığında sulanması.
Bitkiler çok fazla sulanınca, oksijen de dâhil olmak üzere gaz değiş tokuşu yapamaz ya da besin maddelerini ememez. Bu yüzden bitkileri sularken çok dikkatli olmanız gerekir.
Sulama gereksinimini genel olarak haftada bir defa gerçekleştirmeniz yeterli olabilmektedir. Fakat, sıcak ve kuru havaların olduğu zamanlarda bitkilerin suya olan gereksinimi artış göstereceği için sulamada sıklık yapılabilir. Ayrıyeten, yağışların fazla olduğu zamanlarda sulama yapılmasına gerek kalmayabilir.
Bitkinin suya ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır? Toprağın kuru olduğu anlaşıldığı anda su verilmelidir. Toprağın ne kadar kuru olduğu elle kontrol edilebilir. Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa bitkinin suya ihtiyacı olabilir.
Bir Fıskiye Saatte Kaç Ton Su Atar? Gelişmiş özelliklere sahip bir döner fıskiye, saatte ortalama 1,5 ile 2 ton su kullanılır. Bu sayede toprağın yumuşaması için gereken destek sağlanır. Tasarruflu tüketimin yanı sıra ekilen tarımsal ürün, çiçek veya çim sağlıklı bir şekilde yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri