Rüçhan Hakkı Pazarı, hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin nakit sermaye artışı yapmak üzere belirledikleri rüçhan hakkı kullanma süresi içinde söz konusu hisse senedi üzerinde bulunan yeni pay alma kuponunun alınıp satılabilmesi için açılan pazardır.
Rüçhan kuponu üzerine tıkladıktan sonra kuponun detay sayfasına giderek istersen bedelli sermaye artırımına katılabilir ve elindeki kuponları yeni hisse senetlerine dönüştürebilirsin. İstersen de piyasa fiyatından satabilirsin.
Rüçhan hakkı kullanım süresi en az 15, en çok 60 gündür. Yeni pay alma haklarının alınıp satılabilmesi için işlem sırası açılır. Hisse senedi kuponlarının temsil ettiği hak, hisse senedi ibrazına gerek kalmaksızın kullanılır.
Rüçhan hakkını kullanmak için pay sahiplerinin işlem yaptıkları aracı kuruma başvurmaları gerekir. Pay sahibinin hesabındaki “yatırımlar” kısmında mevcut olan rüçhan hakkı kuponlar görülebilir. Pay sahibi ilgili kuponu seçerek sermaye artırımına katılır ve kuponu hisse senedine çevirir.
Rüçhan Hakkının Kullanılmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu hak borsada işlem görerek de satılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Rüçhan Hakkı Nasıl Satılır? Rüçhan hakkının kullanım süresi en az 15 en çok ise 60 gündür. Rüçhan hakkını kullanmak istemeyen hissedarlar bu haklarını hisse senedinden bağımsız olarak Rüçhan Hakkı Kupon Pazarında satabilirler. Aracı kurumun mobil uygulaması üzerinden hisse senedi satar gibi rüçhan hakkı satılabilir.
Böylece, bedelli bölünme sonrasında hisse (pay) senedinin fiyatı düşerken, sahip olunan hisse senetlerinin adedi değişmeyeceği için toplam varlıklarında düşüş gerçekleşir. Sonuç itibariyle rüçhan hakkını almak mantıklı görünmektedir.
Her bir mevcut hisse senedi için hissedarlara bir adet rüçhan kuponu verilir. Bu kupon, hissedara şirketin belirlemiş olduğu özel bir fiyatta yeni hisse senetleri satın alma imkânı tanır. Kuponları kullanarak ek ödeme yapabilir ve karşılığında şirketin yeni hisse senetlerini satın alabilirsiniz.
Şirket ortakları tarafından bu hakkın kullanılması zorunlu değildir. Yatırımcılar isterse yeni payların alınıp satılabildiği rüçhan hakkı kupon pazarında bu haklarını satabilmektedirler. Rüçhan hakkı kullanım bedeli genellikle 1 TL olarak belirlenmektedir.
Bazı durumlarda yukarıda belirtildiği gibi mevcut pay sahiplerinin rüçhan haklarının kısıtlanması suretiyle bedelli sermaye artırımı yapılabilir. Bu durumda şirketin ödenmiş sermayesi artar, ancak pay fiyatında düzeltme yapılmaz. Yani fiyat bölünmez.
Yatırımcının sahip olduğu rüçhan hakkının kullanım süresi 15 günden az, 60 günden fazla olamaz. Hakkı kazanan yatırımcının yeni pay alma haklarının alım satımı için işlem sırası açılır. Hisse senedi kuponlarının temsil ettiği rüçhan hakkı, hisse senedi ibrazına gerek olmadan kullanılabilmektedir.
Midas uygulamasında “Keşfet” sayfasına geldikten sonra “ARCLK.R” veya “Arçelik” yazıp aratarak, şirketin rüçhan kuponunu bulabilirsin.
Ayrıca rüçhan paylarının sırası bedelli kullanımı son tarihinden önce kapanır. Eğer hesabınızın yanlış olduğunu görecek olursanız, bu sıra kapanmadan satmanız gerekir. Satmazsınız ve borsadaki rüçhan sırası kapanırsa, bu takdirde artık bedelliye katılmak zorunda kalırsınız.
Bu hak sayesinde her pay sahibi, yeni çıkarılan payları, esas sermaye payı oranında alma hakkına sahip olmaktadır. Ancak, rüçhan hakkı, pay sahiplerince kullanılması zorunlu ve vazgeçilemeyen müktesep bir hak değildir.
Midas, yeni pay alma hakkı (rüçhan hakkı) son kullanma tarihinde, kullanıcılarının zarar etmesini önlemek için hesaplarında nakit bulunması halinde, kullanıcılarını otomatik olarak bedelli sermaye artırımına dahil etmektedir.
Bedelli sermaye artırımına katılmayan mevcut yatırımcıların, bedelli sermaye artırımı sonrasında, ellerinde bulundurdukları hisselerin şirket sermayesine oranındaki düşüşe bağlı olarak pay başına defter değerinde de düşüş yaşanabilir.
Bedelli sermaye artırımı sonrası şirketin toplam piyasa değeri eski piyasa değeri ile bedelli sermaye artırımında eklenen tutara eşit olur. Yeni hisse fiyatı ise yeni piyasa değerinin yeni hisse adetine bölünmesi ile bulunabilir.
Eğer buluşun birden fazla ülkede korunması istenirse, ilk patent başvurusunun herhangi bir ülkede yapılması tarihinden itibaren 12 aylik bir süre içinde aynı buluş için başka bir ülkede başvuru yapma konusunda bir haktan yararlanılabilir, buna rüçhan hakkı denir.
ZOREN (R) Bedelli Sermaye Artırımı Hakkında Bilgilendirme
ZOREN pay senedinin 15/06/2023 – 03/07/2023 tarihleri arasında %100 oranında bedelli sermaye artırımı vardır. Rüçhan hakkı kullanım bedeli 1,00 TL'dir. Rüçhan hakkı kupon satış son tarihi 22/06/2023'tür.
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunda yer alan rüçhan hakkı ise; haciz ve iflasta, alacaklı olan kamu kuruluşlarına alacaklarını tahsil etmede verilen öncelik hakkını ifade eder. Yani, bir alacağın diğer bir alacaktan veya alacaklardan önce gelmesi, yararlanması hakkıdır.
Bedelli sermaye artırımı, hisse senetleri ve şirketin uzun vadede değer kazanmasıyla sonuçlanır. Ancak bedelli artırımın ilk etabında hesaba daha fazla hisse aktarılırken fiyatlar da belli bir oranda düşebilir.
Anonim şirketlerde sermaye artırımı pay sahipleri için rüçhan hakkı ile değer kazanır. Öncelikli alım hakkı, pay sahiplerinin sermayeye katılma hakkının bir göstergesidir. Pay- daşlık, tüm paydaşlara paydaşlığın doğasında olan öncelikli alım hakkını (rüçhan hakkı) sağlar.
Artırım şirketin hisse senedi likiditesini artırabilir. Yeni hisse senetlerinin çıkarılması, şirketin halka açıklık oranını artırabilir ve hisse senetlerinin piyasada daha fazla işlem görmesini sağlayabilir. Artırım şirketin hisse senedi fiyatı üzerinde etkiler yaratabilir.
Bedelli sermaye artırımı olarak anılan kavramda, şirketlere ait hisse senetleri dışarıdan yatırımcılar veya ortaklar tarafından satın alınabilirken, bedelsiz sermaye artırımında şirketler iç kaynaklarını kullanarak hisse senetlerini ortaklarına dağıtma yoluna giderler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri