Tek boynuzlu rahim olarak adlandırdığımız yarım rahim olması durumunda gebe kalamama, düşük yapma ve erken doğum söz konusu olabilmektedir.
Doğuştan gelen rahim bozuklukları arasında yer alan yarım rahim probleminde yumurtalık tüplerinden yalnızca biri oluşur ve ikinci tüp gelişmez. Bu durumda, rahmin yalnızca yarısı meydana çıkar ve bu durum da doğurganlığı büyük oranda azaltır.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
TEK BOYNUZLU RAHİM (UTERUS UNİKORNİS)
Tek boynuzlu rahim, sadece bir tarafta gelişmiş bir rahim boşluğuna sahip olan bir durumdur. Diğer taraf ise normalden daha az gelişmiş veya hiç gelişmemiş olabilir. Böbrek anormallikleri ile ilişkisi yüksektir. Bu iki anormallik, yaklaşık olarak %40 birliktelik gösterebilmektedir.
Rahmi Olmayan Kadınlarda Gebelik Mümkün Müdür? - YouTube. Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek ve Reprodüktif Endokrinoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Koç, rahmi olmayan kadınlarda gebelik şansının şuan için mümkün olmadığını belirtiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye ve yurtdışında bazı özel merkezlerde rahim nakli yoluyla tüp bebek yöntemi ile gebe kalabilirler.
Bu nedenle rahmi olmayan veya herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle operasyonla rahmi alınmış kadınlarda gebeliğin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu durumda tek çözüm yolu uterus nakli olsa da bu durum uzun yıllardır tartışılan, sıklıkla bilimsel çalışmalara ve etik anlamda tartışmalara konu olan bir alandır.
Tek boynuzlu rahim olarak adlandırdığımız yarım rahim olması durumunda gebe kalamama, düşük yapma ve erken doğum söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple gebelik öncesi teşhis koymak, alınabilecek tedbirler açısından büyük önem taşır.
Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan sıkıntılar vajinal akıntı ve kanamalar ve cerrahi kesi yerinde oluşan ağrı ön planda olmak üzere rahatsız hislerdir. Vajinal akıntı ve kanama, adet dönemlerinde olan kanama kadar çok değildir. İyileşmenin olduğu 6 hafta kadar sürebilir.
Her ne kadar neden olur sorusuna bir cevap verilemiyor olsa da, doğuştan getirildiği ve buna karşılık alınabilecek bir tedbir olmadığı söylenebilir. Yani T Şeklinde rahim gelişimi, daha sonradan herhangi bir hastalık veya travma ile ortaya çıkabilecek bir durum değildir.
Doktor önergelerine bağlı olarak, hamile kalmak için belli bir süre gerekmektedir. Yapılan işleme bağlı olarak 1 ile 3 ay arasında beklendikten sonra hamile kalınabilmektedir.
Tüplerden ya da yumurtalıklardan birinin olmaması ç.ok önemli değildir. Örneğin sağ tüpü ve sol yumurtalığı olmayan bir kadın sağ yumurtalığında büyüyen yumurtanın sol tüp tarafından yakalanması ile kolaylıkla gebe kalabilir.
Tek embriyo verilirse ve gebelik sonuçları yüzde 99 tek gebelik olur. Yüzde 1 oranında tek yumurta ikizleri olabilir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Öncelikle rahmin çocuk taşımak ve doğurmak dışında bilinen başka önemli bir görevi yok. Yani rahmin alınmasıyla adet görmeme ve çocuk doğuramama dışında fonksiyonel olarak değişen hiçbir şey yok.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Kadın cinsel organı vajina ve rahim birbirine bağlı yapılar olsa da aslında iki ayrı yapıdır. Bu durumda rahmin alınması cinselliği etkilememektedir.
Rahim Alınması Sonrası Cinsellik
Rahim alınması cinselliği etkiler mi diye düşünüyorsanız, içiniz rahat olabilir. Her ne kadar endişe yaratan bir durum olsa da, rahim alınması sonrası cinsellik olumsuz etkilenmez. Rahmin alınmasına neden olan hastalıklar, aslında cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilmektedir.
Rahim alınması ameliyatının riskleri arasında enfeksiyon, kanama, anestezi reaksiyonları, idrar kaçırma, vajinal kuruluk ve cinsel işlev bozuklukları yer alır. Enfeksiyon, ameliyat sonrası dikişlerde veya vücudun diğer bölgelerinde oluşabilir. Kanama, ameliyat sırasında veya sonrasında oluşabilecek bir komplikasyondur.
Ameliyattan sonra mutlaka hekimin belirttiği aralıklarla kontrol tedbirlerine uyulmalıdır. Cinsel ilişkiye 1.5 ay ara verilmelidir.
Rahmin alınması ameliyatında rahim ile beraber yumurtalıklar da alınır ise hastada menopoz gerçekleşir. Ancak yumurtalıklar alınmadan sadece rahim alınırsa hastada menopoz olmaz. Sadece rahimin alındığı ameliyatlarda hasta adet göremez.
Rahim şekil bozukluklarının en sık tipleri çift rahim, yarım rahim, rahimde perde, T şeklinde rahim, Y şeklinde rahimdir. Rahim şekil bozukluğu olan kadınların yaklaşık olarak %60'ında kısırlık veya gebelik döneminde düşük, erken doğum gibi problemler yaşanmadığı için çoğu kadında bu problem fark edilmemektedir.
Canlıdan rahim nakli yapılabiliyor. Anneden, teyzeden alınabilir ama en güzeli kadavradan yapmak çünkü başka sağlıklı bir kişiye ameliyat riski yüklememiş oluyorsunuz. Mevzuat çıkarsa biz de canlıdan nakil yapmak için karar veririz." Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Leke şeklinde kanama: Leke şeklinde kanama, rahim kanseri veya rahim ağzı kanserinin diğer bir belirtisidir. Bu, vajinadan az miktarda kan gelmesi şeklinde olabilir. Ağrı: Rahim kanseri veya rahim ağzı kanseri genellikle ağrıya neden olmaz.
Histerektomi, çeşitli cerrahi yaklaşımlar ile rahim yapılarının çıkarılmasını ifade eder. Histerektomi yapılan kişide menstruasyon (adet kanaması) ve üreme işlevi sonlandırılmış olur. Histerektomi esnasında rahim dokusuna ek olarak yumurtalık ve fallopi tüpü gibi yapıların çıkarılması da gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri