T+0 Nedir? Borsada hisse senedi satışından sonra elde edilen paranın hiç bekleme olmaksızın direkt olarak çekilebileceğini ifade eder.
0 Seviyesini Görme
Bir hisse senedinin değeri 0'a düştüğünde, etkileri uzun veya kısa pozisyonda olmanıza bağlı olarak değişir. Eğer hisse senedine sahipseniz (uzun) - yatırımınız hisse senediyle birlikte 0'a iner. Ancak, kısa bir pozisyonda tutuyorsanız - bu,% 100 kazanç anlamına geleceği için en iyi senaryodur.
Hisse senedi likit olmadığında, yani alıcı bulunamadığında satış işlemi gerçekleştirilemez. Hisse senedinin likiditesi, şirketin büyüklüğü, işlem hacmi ve piyasa koşullarına göre değişebilir. Likit olmayan hisse senetlerinde satış işlemi yapmak için alıcı beklemek veya satış emrini daha düşük fiyata vermek gerekebilir.
Limit emir tipinde girilen emirlerde, emir fiyatı güncel fiyata ulaşmadıkça emir gerçekleşmez. Stop-Piyasa Emri'nde ise piyasadaki güncel fiyat tetikleme fiyatını ulaşmadıkça emrinizin gerçekleşme koşulu yerine gelmeyeceği için emir gerçekleşmez.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Borsa mesai saatleri içerisinde sabah 09.45 ile akşam 18.15'e kadar işlem yapılmaktadır. Bu saatler dışında hiçbir şekilde işlem gerçekleştirilemez. Eğer verdiğiniz emrin gün içerisinde gerçekleşmesini istiyorsanız en geç 18.05'e kadar emir vermeniz gerekir. 18.15 sonrası verilen emirler ertesi güne kalır.
Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir. Bu işlem emir tümüyle gerçekleşene kadar, emir son tarihi gelene kadar ya da emir ve sürekliliği iptal edilene kadar gönderilir.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Sisteme girilen, düzeltilen ve iptal edilen toplam emir sayısının gerçekleştirilen toplam işlem sayısına oranının [5:1]'i aşması durumunda; bu oranın aşılmasına neden olan emir girme/düzeltme/iptal operasyonlarının her birinden 0,25 TL maktu ücret alınmaktadır.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Bu durum, o şirketin hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar için zarar anlamına gelir. Hisse senetlerinin değer kaybetmesi, yatırımcıların portföylerindeki değeri azaltabilir. Bir şirket iflas etse bile, hisse senetleri genellikle borsada işlem görmeye devam eder.
Hisse Senetleri Zararına Satılır mı? Önceden belirlenmiş bir yatırım planının parçası olmadığı müddetçe, hisse senetlerini zararına satmak genellikle kötü bir fikirdir. Hisse senetlerinin, özellikle uzun vadede diğer finansal yatırım ürünlerinden daha iyi performans gösterdikleri rahatlıkla söylenebilir.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Kapanış Fiyatından İşlemler Aşaması (18:08 – 18:10):
Son işlem fiyatından işlemlerin yapıldığı seans durumudur. Limit fiyatlı emirlere izin verilir (Fill and Kill ve Açığa satış emirleri dahil).
Borsa İstanbul Hisse Senedi Emir İptal Ücreti
Borsa İstanbul Pay Piyasası Prosedürü uyarınca sistemde emrin tamamen iptal edilmesi veya emir miktarının azaltılması durumunda azaltılan her bir emrin azaltılan kısmının ve iptal edilen emrin tamamının TL hacminden BIST tarafından ücret alınması söz konusudur.
Borsada henüz gerçekleşmeyen emrin iyileştirme-kötüleştirme ve iptali yapılabilir. İptallerde Borsa İstanbul'un belirlediği iptal komisyonu tarifesine göre ücret tahakkuk etmektedir.
Emirlerin Eşlenmesi
Zaman Önceliği Kuralı: Fiyat eşitliği halinde, zaman açısından daha önce gelen emirler önce karşılanır. Emirlerin eşleşebilmesi için her iki emir için de yeterli teminatın bulunması şarttır. Eşleşme anında yeterli teminatı bulunmayan emir iptal edilir ve işlem gerçekleşmez.
Pazarın/Yatırım aracının, seansın ilgili alt sürecinin dışında olduğunu gösterir. Birincil Piyasa İşlemleri; Borsada talep toplama yöntemiyle halka arz için saat 10:30 - 12:00, YPAH kullanımından sonra arta kalan paylar için ise 10:30 - 12:30 arasındadır.
Limit emir (limit order), borsada en çok tercih edilen emir tiplerinden biridir. Bir yatırım aracını almak veya satmak istediğin fiyat ve miktardan emir vermeni sağlar. Burada yatırımcıların koydukları şart, sadece kendilerinin belirlediği fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emirlerinin gerçekleşmesidir.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Örneğin %10 faiz olan bir yerde sizin 100 TL'niz 10 TL kesin getiri elde edebilir. Böyle bir ortamda 100 TL'ye aldığınız hisse senedinin yılda 10 TL'den daha fazla kazanmasını beklersiniz. Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz.
👉 Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere, F/K değeri bir şirketin elde ettiği her birim kâr için yatırımcıların ödemeye razı oldukları fiyatı gösterir. Örnek vermek gerekirse; bir şirketin F/K değeri 10 ise yatırımcılar her 1 dolarlık şirket kârı için 10 dolar ödemeye razılar demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri