Ay'ın kutupları üzerinde bulunan buz kütlelerinin ve hidrojen yoğunluğunun incelenmesi sonucunda Ay'ın dönme ekseni eğiminin yıllar içinde değiştiği saptandı. Değişimin miktarı yaklaşık 5-6 derece kadar olarak belirlendi.
Eliptik eksen ile Dünya ekseni birbiri ile çakışmamaktadır. Aralarında 23° 27' lık bir eğiklik bulunmaktadır. Bu eğikliğe ise dünyanın eksen eğikliği adı verilmektedir.
Eksen eğikliği, yerküre ekseninin güneş etrafındaki dönüş düzlemi arasındaki açı olup, jeolojik zamanda 41,000 yıllık periyot boyunca 22.1° ile 24.5° arasında değişmektedir.
Dünya'nın eksen eğikliği yaklaşık 23 derecedir ve Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliğinin belirgin bir etkisi vardır.
Dünya'nın eğik olmasının nedeni, oluşum süreci ve kendi etrafında dönme hareketidir. Dünya'nın oluşumu, Güneş Sistemi'nin oluşum sürecindeki dönen bir protoplanet diskinden meydana gelmiştir. Bu süreçte, çarpışmalar ve çekim etkisiyle oluşan yoğunlaşma ve birleşme sonucunda Dünya'nın şekli ve eğimi belirlenmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu sorunun cevabını verecek olursak, Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner ve bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Dünya'nın dönme ekseni, Güneş etrafındaki, uzay yörüngesine eğilimlidir. Bu hayali düzleme verile ad ise eliptik düzlemdir.
- Mevsimler oluşur. - Yarım kürelerde aynı anda farklı mevsimler yaşanır. - Gece-gündüz süreleri değişir.
Eğiklik 45 derece olsaydı 66°33' olan kutup daireleri Ekvator'a yaklaşık 21,5 derece daha yaklaşırdı. Güneş ışınlarının dik geleceği aralık da geniş- leyeceği için tropikal kuşak da genişler ve orta kuşak or- tadan kalkardı. Genişleyen kutup bölgelerinde yazlar çok daha sıcak, kışlar da çok daha soğuk geçerdi.
Görselde, eksen eğikliğinin yörüngenin her noktasında aynı tarafa doğru dönük olduğuna dikkat ediniz. Dolayısıyla Dünya Güneş'ten en uzaktayken, yani 152 milyon kilometre mesafedeyken, kuzey yarımküre Güneş'e doğru 23.5 derece eğiktir; tabii güney yarımküre de Güneş'ten 23.5 derecelik açıyla uzaktadır, ters taraftadır.
Ay'da atmosfer yoktur. Bir başka deyişle ayda gaz bulunmaz. Ay'ın yüzeyi Güneş'ten gelmiş olan ışınlar sebebiyle gündüzleri çok daha sıcaktır, geceleriyse çok daha soğuk olur. Isınma ve soğuma sebebiyle Ayda mevcut olan kayalar parçalanarak taşlara, daha sonra kumlara ve en son olarak da toz parçalarına dönüşür.
Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden Ay'ın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar. Bu sebeple karanlık yüzü adı verilen diğer tarafını hiç göremeyiz.
Ay Güneş'ten gelen ışığı yansıtır, kendi ışığı yoktur.
Güney Kutup Dairesi, Dünya haritasında gösterilen, Kuzey Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ekvator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden biridir. 66° 33′ 39″ enleminde Kuzey Yarımküre'deki karşıtı Kuzey Kutup Dairesi ile simetrik duran daire, her yıl kıta hareketleri nedeniyle güneye kaymaktadır.
Tutulum veya ekliptik, Dünya'nın Güneş çevresinde izlediği yörüngenin içinde bulunduğu düzlemdir. Yörünge düzlemi, aslında Yer-Ay sisteminin kütleler merkezinin Güneş etrafındaki hareketi ile tanımlanmakla beraber tutulum, sadece Dünya dikkate alınarak belirlenir ve Ay'ın kütlesinden dolayı eklenen hata ihmal edilir.
Tam 900 olsaydı neler değişirdi? Mevsimler olmazdı, gece gündüz süresi tam 12 saat eşit olurdu. Doğal olarak; iklimler ve ekoloji daha farklı olurdu. Ekvator çevresi ve ekinokslar arası sürekli aşırı sıcak olurdu, kutuplara doğru sürekli aşırı soğurdu, yani iklimler olması gerekenden çok daha sert olurdu.
Eksen eğikliği 35 derece olsaydı neler meydana gelirdi ? Tropikal kuşak ve kutup kuşağı genişler orta kuşak daralırdı. Orta kuşak eskisine göre daha sıcak olurken tropikal kuşak daha ılık olurdu. Ülkemiz orta kuşakta yer aldığı için yazlar daha sıcak kışlar daha soğuk geçerdi.
Bu değişiklikler, hayvanların ve bitkilerin yaşamını etkileyebilir ve bazı durumlarda türlerin yok olmasına neden olabilir. Eğer Dünya'nın eksen eğikliği olmasaydı, yıl boyunca güneş ışınları dünya üzerinde aynı açıyla düşerdi ve mevsimler oluşmazdı.
WASHINGTON - Dünyanın dönüş ekseni, gezegenimiz kendi etrafında dönerken kuzey ve güney kutupları birleştiren hayali bir çizgi. Yerkürenin kendi etrafında döndüğü eksen durağan bir yapıda değil. Hatta 2000'lerden itibaren Kuzey Kutbu'ndan uzaklaşıp Kanada'ya doğru kaymaya başladı; sonra da keskin bir dönüşle doğuya.
Eksen eğikliğinin Dünya'mız için bir başka sonucu da gece ve gündüz sürelerinin yıl boyunca değişmesidir. Ancak yılda iki gün dünyanın her yerinde gündüz ve gece eşit olur ve on ikişer saat sürer.
Dünya'nın dönme ekseninin eğik olmasının etkileri
küresinde farklı mevsimler yaşanır. ✓ Yıl boyunca sıcaklık değişimleri olur. ✓ Gece ve gündüz süreleri yıl boyunca değişir.
* Dünyanın kendi ekseni etrafında dünmesi sonucu gwce ve gündüzler oluşur. Buna bağlı olarak günlük sıcaklık farklarının oluşmasına nesen olur olur.
B- Dünya, Ay ve Güneş'in birbirlerine göre hareketleri
Ayrıca Ay, Dünya etrafındaki dolanımı da saatin hareket yönünün tersine doğru yapar hatta Dünya ve Ay hep beraber Güneş etrafında saatin hareket yönünün tersine doğru dolanır.
Gezegenler. Güneş Sistemi'ndeki sekiz gezegenin tümü Güneş'in etrafında, Güneş'in kendi ekseni etrafındaki dönüş yönüyle aynı yönde, Güneş'in kuzey kutbuna göre bakıldığında ise saat yönünün tersi yönünde dönmektedirler.
Dünya kendi etrafında dönerken Güneş etrafında dolanma hareketi yapar. Ay kendi etrafında dönme hareketi yaparken Dünya etrafında dolanma hareketi yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri