Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek" Son durumda, alıcıların ilgisi düşmüş satış baskısı ise artmıştır. Bu dinamikler doğrultusunda, hissenin değeri tavan fiyatın altına düşebilir. Borsada sıklıkla yaşanan bu duruma tavan bozmak ya da tavan çözmek adı verilir.
Halka arz olan hisselerde genellikle alıcılar çok güçlü ve istekli, satıcılar ise az olunca fiyat %10 marj limiti olan fiyatta dengelenir ve hisse tavan olur. Tavan olan hissede alıcıların tavandan almak istedikleri lot sayıları tavana alış olarak girilir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir. Yine aynı şekilde bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% düşerek, 9TL'ye inebilir.
Tavan yapan hisseyi satmak oldukça basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir vermeniz yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
İlgili 44 soru bulundu
Hissede "Tavan Bozmak" ya da "Tavan Çözmek"
Bir hisse senedinin fiyatı bir önceki kapanış fiyatına göre 10% yükseldiğinde tavan fiyatına ulaşmış olur. Bu noktadan itibaren fiyat daha yukarı çıkamayacağı için alım yapmak isteyenlerin sayısında bariz bir azalma olabilir.
Örneğin hisse senedi tavanda 5 milyon lot alış emri ile güne devam ederken satıcılar bu 5 milyonluk alış emrini bitirecek kadar satış yaparsa ve tavandan başka alıcılar gelerek fiyatı tutamazlarsa tavan bozulur ve alt kademelerden işlem geçmeye başlar.
Tavan kapatan hisse senetleri, yüksek talep nedeniyle bu fiyatta kalmıştır ve ertesi gün bu talebin devam etmesi beklenir. Ancak piyasa koşulları ve arz-talep dengesi gibi faktörler, hisse senedinin performansını etkileyebilir.
Prensip olarak tavan fiyat uygulamasında belirlenen maksimum fiyatın, piyasa denge fiyatının önemli ölçüde altında olması söz konusudur. Tavan fiyatı, serbest piyasada oluşan denge fiyatlarının çok yüksek bulunması halinde tüketiciyi korumak amacıyla uygulanır.
Sıradan bir işlem gününde, hisse senetlerinin değeri sebepsiz yere fazla hareket etmez. Çoğu zaman hisselerin bir işlem gününde %1 - %2 oranında aşağı veya yukarı yönde hareket ettiklerine tanık oluruz.
Misal bir hisse için ortaklık, çağrı, büyük bir ihale, çok yüksek bedelsiz haberi gelir, hisse haberin derinliğine göre tavan tavan fiyat artışı yaşayabilir. Tam tersi benzer bir beklenti için yükselen bir hissede böyle bir beklentinin olmadığı kesinleşir, o zaman da taban taban düşebilir.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Borsa İstanbul piyasasında hafta sonu ve resmî tatiller dışında sabah 09.45 ile akşam 18.05 arası emir verilir. Bu saatler dışında herhangi bir zaman diliminde emir verseniz de emir ertesi güne kadar bekler. Borsada emir saatleri için şu saatler aralığında emir verilmelidir gibi bir durum yoktur.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Hisse senedi tavan fiyatı, borsada belirlenen bir durumdur. Senedin kapanışından sonra %10'luk kısmı hesaplanarak başlangıçtaki tutara eklenir. Örneğin 100 TL ile kapanan bir hisse senedinin %10'u alınarak başlangıçtaki fiyata ilave edilir. Böylece senedin tavan tutarı 100+10=110 TL olur.
Bir hissenin fiyatı, gün içinde hissede alıcı ve satıcıların dengesine göre oluşur. Hisselerde alıcılar çok güçlü ve istekli, satıcılar ise az olunca fiyat %10 marj limiti olan fiyatta dengelenir ve hisse tavan olur. Tavan olan hissede alıcıların tavandan almak istedikleri lot sayıları tavana alış olarak girilir.
Öncelikle hisse senedinin kapanış fiyatı ele alınır. Tavan fiyat uygulamasında yüzde onluk bir tutar baz alınarak hesap yapılır. Yani kapanış tutarının yüzde onunu hesaplamanız gerekir. Sonrasında çıkan rakam, kapanış fiyatının üzerine eklenerek, tavan fiyat elde edilmiş olur.
Tavan fiyatı uygulaması sonucu talep arzı aşar ve talep fazlası oluşur. Bu uygulama nihayetinde karaborsaya neden olur. Karaborsada fiyat belirlenen tavan fiyattan yüksek olur. Taban fiyat devletin piyasalara müdahale ederek bazı mal ve hizmet ve üretim faktörleri için ödenecek bir minimum fiyat belirlemesine denir.
Tavan tabirini, hisse senedinin gün için ulaşabileceği en üst nokta olarak kısaca özetlersek; tavan tavan, hisse tavan tavan gidiyor olarak tabir ettiğimiz nokta, hissenin sonraki günlerde de %10 limitine geldiğinin, yukarıda borsaprogrami.com olarak anlattığımız olayların diğer günlerde de tekrarlanmasını ifade ...
Bu nedenle brüt takasa konu olan hisse senedinde aynı gün alım satım gerçekleştirilememektedir. 2- Seans başında hesabınızda 100 Adet XYZ hisse senediniz var. Gün içerisinde de 50 adet daha aldınız. Aynı gün içinde maksimum 100 adet satabilirsiniz.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Tabandan hisse satışı yapmak isterseniz ilk olarak satış emri girmelisiniz. Emir girildikten sonra sistem sizi otomatik olarak sıralamaya alır. Bu sıralama sonucunda emir sırası size gelene kadar satış işlemi gerçekleşmez. Taban fiyat bildiğiniz gibi, bir hissenin gün içerisinde en fazla düşebileceği fiyattır.
Tavanda bekleyen lot sayısı, alıcıların tavan fiyattan girdiği toplam alım emri anlamına gelir. Örneğin tavan olan hisseye yatırımcılar tavan fiyattan emir gönderip almak isterse ve satıcılar da güçsüzse, gönderilen her emir tavanda bekleyen lot sayısına eklenecektir.
Borsalarda alınacak en düşük lot sayısı, platformun ve emtianın özelliklerine göre değişiklik gösterir. 1 lotun 1 hisse senedine eşit olduğu platformlarda 1 lot alarak, 1 adet hisse senedine sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri