Tüvtürk egr'nin iptalini değil emisyon ölçümü testlerinden çıkan sonuçları dikkate almaktadır. Bu nedenle bu durum araç muayenesinde bir soruna yol açmaz ancak yüksek emisyon değerleri aracın muayeneden geçememesine neden olur.
Ancak EGR valfi iptal işleminin motora herhangi bir zararı olmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte belirtmek gerekir ki iptal işleminin mekanik şekilde yapılması motorda hasara yol açabilir.
Dpf (dizel partikül filtresi) iptali yaptırmak isteyen kullananların akıllarındaki en büyük soru işareti ise, iptal sonrası muayenede bir sorun yaşayıp yaşamayacakları oluyor. Katalizör ile ayrı birim olan sistemlerde dizel partikül filtresinin iptali muayenede hiç bir sıkıntı çıkarmaz.
EGR iptalinin motora zararı yoktur; EGR iptalinin yazılımsal yöntemlerle yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yazılımsal iptal işleminde araç beyninde tanımlı olan EGR tamamen silinir. Bu yöntemle araç EGR fonksiyonunu tanımaz ve sorunsuz şekilde aracınızı kullanabilirsiniz.
Egzoz devridaim işlemi EGR valfi iptali sonrası sağlanamaz. Bu nedenle araç içerisinde yakıt miktarı artar ve çiğ yakıt da buna bağlı olarak artış gösterir. Çiğ yakıt zaman içerisinde egzozdan siyah duman halinde çıkarak, aracı ve çevreyi tehlikeye atar.
İlgili 28 soru bulundu
EGR valf iptali, yakıt verimliliğini düşürerek sarfiyatın büyük ölçüde artmasına sebep olacaktır. 2- Aracınızın performansında düşüş yaşanır: Yakıtın sürekli olarak yakılamaması sebebiyle çekiş gücünde düşüş olur. Bu düşüşü araç sahibi kolaylıkla fark edebilir.
Kesinlikle fişi çıkartın. Hiçbir zarari olmaz. Çekişin artacağını göreceksiniz. Egr zehirli gazin bir kısmını tekrar motora basarak, egsozdan çıkan zararli gazlarin oranini düşürüyor güya.
Dpfsi ve egrsi iptal olan araçların egzozları daha sıcaktır. Zaten egr Egzoz gazının %10-15 civarını emme manifolduna basıyor hepsini değil sanılanın aksine. Dpf ve egr iptali olan araçlar kara duman atar mesela benim aracımda öyle. Egzozu temizliyorum 1 hafta sonra kromaj kapkara kurumla kaplanıyor.
Egr Valfi çalışmadığında veya iptal bypass olduğunda aracınızın çekişi performansı değişecek ve siyah duman atma, stop etme , motorda tekleme gibi problemleri yaşayabileceksiniz.
Bir EGR sisteminin temizlenme zamanının geldiğini; egzoz borusundan koyu siyah duman çıkıyor, motor tekliyor ya da çalışmıyor, motor ısısı artıyor, sürekliliği halinde motorda hasar, yakıt tüketimi hızla artıyor, gaz pedalından kaynaklı tekleme oluyor ise belirtiler temizlenme zamanının geldiğinin habercisidir.
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
Soru ile ilgili yanıtı sitemizde sizlerle paylaştık. DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez. Hava kirliliği adına yapılmış olan bu uygulama hava daha az kirlensin diye yapılmış olan bir sistemdir.
DPF iptali ile araçta ana 2 işlem yapılır. 1 tanesi motor (ECU) dan DPF parametrelerinin tamamen silinmesi diğer işlem ise Egzozun içindeki filtrenin kırılması ya da çıkartılıp yerine boş egzoz takılarak egzoz gazı motordan çıkış yaparken filtreye takılmasını önlemektir.
Turbo mili yağı da bu duruma bağlı olarak etkilenir ve bozulabilir. Bu durumda EGR valfi sıkışması araçta turbo mekanik arıza oluşturabilmektedir. Aynı zamanda motorun aşırı ısınması ile birlikte aracın yağ yakması durumu da ortaya çıkabilir.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
Trafikte rölantide beklenirken dahi sistem kendini temizler, rölanti karışımı mükemmeldir. EGR'nin temiz kalması veya temizlenmesi için yinede ilave bir şey yapılmak isteniyorsa, her 5 veya 10 bin km'de düzenli enjektör temizleyici kullanabilirsiniz.
Bu nedenle mekanik içşilik sırasında sadece partikül filtre tarafının boşaltılmasını istemeniz gerekmektedir. Sadece partikül filtrenin boşaltılması muayenede sıkıntı çıkarmamaktadır. Tabi ki mekanik içilik muayene istasyonundaki görevlinin farketmeyeceği kadar güzel yapılmalıdır.
İptalinin yakıt tüketimi ve normalden yüksek basınca maruz kalan enjektörlere katkısı vardır. İptal işlemi için DPF 'yi açıp içindeki filtrenin çıkartılması veya sökülüp yerine boru koyulması gerekir. Motor beyni üzerinden DPF parametrelerinin tamamen silinmesi gerekir.
İlk olarak ufak bir fırça yardımıyla EGR valfinde biriken kurum ve kirin genel bir temizliği yapılır. Daha sonrasında özel sıvılarda bekletilerek, biriken kurumun tamamen temizlenmesi sağlanır. Bütün bu temizleme işlemlerinin ardından son olarak da EGR valfi motora doğru bir şekilde takılır.
araç seyir halinde stop ediyor.
EGR Valfi Kaç km'de Temizlenir? EGR valfi her 5 ya da 10 km'de bir temizlenebilir.
EGR, bozulduğunda motoru yorarak motorun uğultulu sesler çıkarmasını sağlar. Araç motorundan uğultulu sesler geliyorsa EGR'de sorun olduğu düşünülür. EGR valfi arızalanmış ise araç normalde olduğundan daha hantal ilerleyerek güç kaybı yaşar. Bunun sebebi arızalanan EGR motorun verimli çalışmasını önlemesidir.
EGR valfinin bozulmasında en büyük payı olan kurum sebebiyle kirlenmedir. EGR valfinin çalışma gereğince içerde az miktarda egzoz gazı kalmasıyla beraber içeride kurum meydana gelir. Bu kirlenme sonucunda egzoz gazının geçtiği kanalda daralmalar ve tıkanmalar görülür.
Düşük veya yüksek devirle ilgisi yoktur. Motor soğukken ve silindir içi harareti arttığında devreye girer. Dolayısiyle motor soğukken çok geç ısınır ve yüksek devirlerde hararet artacağından dolayı motorun performansı düşer, emisyon artışı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri