Su akan boru hattında boru boyutu ve su basıncı birbirine bağlıdır. Çünkü bir borunun çapı küçülürse boru hattındaki basınç artacaktır. Bernoulli teoremine göre, iletim alanı küçültüldüğünde basınç düşürülebilir.
Boru hatlarındaki basınç kaybı viskoz etkilerin sebep olduğu sürtünmeden dolayı meydana gelen sürekli kayılar ile farklı boru ve tesisat elemanlarının sebep olduğu direncin meydana getirdiği yerel kayıpların toplamıdır.
Boru içi akışlarda basınç kaybı
Birincisi viskoz etkiler nedeniyle oluşan sürekli kayıplar (hk,sürtünme), ikincisi ise akış kesitinde veya bağlantı elemanı nedeniyle oluşan yerel kayıplardır (hk,yerel). Basınç kayıpları genel olarak “h” ifadesi ile gösterilir ve “m” cinsinden ifade edilir.
Hız (ve debi) düştükçe basınç da düşer. Bu, pompa sistem eğrisini taklit etmek içindir. Debi düşük olduğunda, basınca yönelik talep de düşük olur.
Santrifüj pompalarda basınç arttıkça debi azalır. Ancak bunun dışında pozitif deplasmanlı pompalar vardır. Bu tip pompalarda pompa hızı değişmedikçe debi sabittir.
İlgili 30 soru bulundu
Boru boyutu ve akışı: Su basıncı, otomat çelikleri gibi boru parçasının her iki yüzünde de aynı kalır. Daha büyük borularda su akışı daha yavaştır, ancak su basıncı artacaktır.
Borunun çapı büyüdükçe akışkanın hızı azalır, basınç artar; çap küçüldükçe hızı artarken basınç azalır. İki nokta arasındaki basınç farkı diferansiyel basınç algılayıcı ile ölçülerek debi ölçümü gerçekleştirilir.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Veya akışkanın hızının arttığı yerde kesit alanı daralır. Örneğin musluktan akan suyun aşağı doğru hızı artar ve kesiti daralarak incelir. 3-) Akışkanın hızının arttığı yerde basıncı azalır.
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Toplam basınç kaybı, ΔP = ∑R.L + Z ifadesi ile bulunabilir. Burada; R= Sürtünme Katsayısı, L= boru Boyu; Z= Yerel basınç kaybıdır.
Boru uzunluğu, L, yerine 1 yazılarak, akışkanın borunun bir metresinde meydana getirdiği basınç düşümü hesaplanır. Isıtma sistemlerinde borunun bir metresinde tavsiye edilen basınç düşümü küçük çaplı borular için ( DN150 den küçük borular) 100-200 Pa/m ve büyük çaplı borular için 100-150 Pa/m dir.
Basınç düşüm yöntemiyle sızdırmazlık testi üretim hattından çıkan ürünlerin sızdırmazlığını kontrol etmek için geliştirilmiş yöntemlerden biridir. Bu yöntemde basınç 0.1 Pa mertebesinde takip edilerek sızdırmazlık özelliği yüksek hassasiyetle test edilir fakat kaçağın yeri konusunda bir bilgi vermez.
1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Maksimum basıncı ifade ederken kullanılan PN(Nominal Basınç) boru anma basıncını tanımlamaktadır. PN değeri hesaplanırken borunun 20°C'de 49 yıllık kullanım ömrü baz alınmaktadır. Değer birimi olarak bar kullanılmakta ve 1 bar 14,5 Psi'ye denk düşmektedir.
Kumpasın uçları borunun iki kenarına yerleştirilir ve ok borunun üzerinde hareket ettirilerek en geniş nokta belirlenir. Kumpas üzerindeki ölçek üzerinde okunan değer, borunun çapını verir. Et (duvar) kalınlığı ölçümü için ise, kumpasın iki ucu borunun duvarına yerleştirilerek borunun et kalınlığı ölçülür.
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
Hız arttıkça basınç azalır. L63- Çünkü nem buharlaşma sonucu oluşur, yani gaz olur. Açık hava basıncı gazların yaptığı basınç olduğundan artar.
Yükselti arttıkça basınç azalır. Yerden yükseklere çıkıldıkça yer çekiminden dolayı atmosferdeki gaz yoğunluğu azalır ve basınç değerleri düşer. Sıcaklık arttıkça basınç azalır. Sıcaklık arttıkça gaz molekülleri başına düşen enerji payı da artar.
Özetle atmosferde yükseldikçe basınç azalır, suda derine gittikçe artar bunun sonucu olarak da balon yükseldikçe hacmi artar, suda derine gittikçe hacmi azalır.
Yüksek irtifa-performans ilişkisine fizyolojik olarak baktığımızda; yüksek rakımda havadaki oksijen miktarı deniz seviyesine göre daha düşüktür. Vücut bu düşük oksijenli ortama uyum sağlayabilmek için daha fazla EPO (eritropoietin) yani kan hücreleri yapımını uyaran hormon salgılar.
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Ekonomik boru çapının saptanması için başlıca iki yöntem geliştirilmiştir. Belirli bir verdi için standart çaplarda toplam gider hesaplanarak en az toplam gideri veren çap, ekonomik çap olarak seçilir.
Bir sıvıdaki bir noktadaki basınç ve sürat arasındaki bu ters ilişki Bernoulli prensibi olarak adlandırılır. Bernoulli prensibi: Yatay bir akış çizgisi boyunca olan noktalarda, basıncın daha yüksek olduğu bölgelerde sıvı akış sürati daha yavaştır ve basıncın daha düşük olduğu bölgelerde sıvı akış sürati daha yüksektir.
Bernoulli ilkesi bir akışkanın hızı arttıkça basıncının düşeceğini söyler. Örneğin bir boruda ya da kanalda akan akışkanın basıncı, durgun hâldeki basıncından küçüktür. Fırtınalı havalarda çatıların üzerinden ve duvarların yüzeyinden geçen havanın sürati artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri