Küntogdı hükümdardır ve hukuku/adaleti temsil eder; Aytoldı vezirdir ve saadeti/devleti temsil eder; Ögdülmiş de vezirdir ve aklı temsil eder; Odgurmış ise akibeti/kanaati temsil eder.
Kutadgu Bilig dört temel kahraman (Kün Togdı, Ay Toldı, Ögdülmiş, Odgurmış) ve bu kahramanların sembolleştirildiği kavramlar (töre, kut, akıl, akıbet) üzerinden oluşturulmuştur.
Kısacası: Odgurmış KB'de islâmiyeti değil, budizmi temsil etmektedir. R. R. ARAT, Kutadgu Bilig, I, Istanbul 1947, TDK yayını. R. R.
Odgurmış, bugüne kadar yapılan çalışmalarda kendini toplumdan dışlamış, soyutlanmış bir kişilik olarak gösterilse de aslında yitik bir yönetimi yeniden ayağa kaldıracak bir şahıstır.
Bunlardan hükümdar “adâleti ve âdil kanunu (köni törü)”, ilk vezir “siyasî iktidarı ve egemenliği (kut, devlet)”, ikinci vezir “aklı ve anlayışı (ök, us, ukuş ve ukuşlug)”, sûfî tipi de “kanaati ve âkıbeti” temsil etmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Ögdülmiş de vezirdir ve aklı temsil eder; Odgurmış ise akibeti/kanaati temsil eder.
Kutadgu Bilig, 11. asırda Yusuf Has Hacip tarafından yazılan bir eserdir. Eserde sayılı kahramanlardan hukuk, adalet, siyaset üzerinde bahsedilmektedir. Karahanlılar zamanında yazılan eser, Karahanlılar hükümdarı Buğra Han'a sunulmuştur. Eser binlerce beyitten oluşmaktadır.
Kutadgu Bilig, Türk edebiyatında pek çok açıdan ilkleri temsil eden bir eserdir. İlk Türkçe siyasetname olmasının yanında tiyatro tarzını yansıtmasına da öteden beri dikkat çekilmiştir. 4. Hayatın sonu (akıbet) Odgurmış (zahit) tarafından temsil edilmektedir.
Kutadgu Bilig'de, Karahanlı kağanının en büyük yardım- cısı olan vezir “hükümdarın elleri” olarak nitelendirilmiştir (Yusuf Has Hacib, 1974, b. 2181).
Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu Kılan Bilgi) kitabının yazarıdır. Kutadgu Bilig 6645 beyitlik bir eserdir.
Siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Nazım birimi beyittir.
Kutadgu Bilig, “mutluluk veren bilgi” anlamını taşımaktadır. Bu eser içerisinde her iki âlemde de mutlu olmanın yollarının anlatılması söz konusudur. Kutatgu Bilig, Doğu Karahanlı'nın hükümdarı olan Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han'a atıfta bulunarak yazılmış olan bir Türk eseri olma özelliği barındırmaktadır.
Kutadgu Bilig'in bugün için elimizde üç nüshası vardır. Bulunan ilk el yazması nüsha Herat nüshası (Viyana nüshası olarak da bilinir), Uygur alfabesiyle yazılmıştır. 1439'da istinsah edilmiştir. Ardından Kahire nüshası ve en sonunda Nemengan (veya Fergana) nüshası bulunmuştur.
Gösteren Gösterilen I Gösterilen II Gösterilen III Page 3 TÜBAR-XV-/2004-Bahar/Kutadgu Bilig'deki Hükümdar Küntogdı Tipi… 163 Biz bu yazımızda, 1069 yılında Yusuf Has Hacip tarafından dört sembolik kahramanın karşılıklı konuşmaları şeklinde kaleme alınan ve bir tür siyasetname olan Kutadgu Bilig'deki Küntogdı tipini ...
Kün Togdı hükümdardır. Ay Toldı onun veziridir. Ögdülmiş vezirin oğludur, Odgurmış ise Ögdülmiş'in arkadaşıdır. Eserde ağırlıklı olarak Odgurmış ve Ögdülmiş'in karşılıklı konuşmaları yoluyla ideal bir ahiret ve dünya yaşamına sahip olmanın yolları anlatılır.
Türk-İslâm kültür ve fikir hayatının önemli eserlerinden biri olan Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacib tarafından insana iki dünyada da mutlu olmasının yollarını göstermek amacıyla yazılmıştır.
Hükümdar devletin başıdır. Pek çok unvan taşımakla beraber genel olarak kendi- sine “Bey” olarak hitap edildiğini görmekteyiz (Yılmaz, 2006: 79). Memleketin hü- kümdarı olan KünToğdı yasa koyan adil hakandır; kanunu ise doğruluk ve adaleti ihata ettiği gibi adaleti de temsil eder.
Nüsha bugün Taşkent'te bulunmaktadır. Eserin Herat nüshasını ilk tanıtan, Amédée Jaubert'tir (1825). İlk çalışmalar da Vambery (1870) ve Radloff (1890-1891)'a aittir. Kutadgu Bilig'in Herat (1942), Fergana ve Mısır (1943) nüshalarının tıpkıbasımı Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanmıştır.
Ögdülmiş, vezir Aytoldı'nın oğludur. Babasının vefatından sonra hakanın teveccühü ile onun yerine geçer. Ögdülmiş, “ukuş” yani “akıl”ı temsil etmektedir. Odgurmış da vezir Aytoldı'nın akrabasıdır, münzevi bir yaşama sahiptir ve kanaati temsil etmektedir.2 Kutadgu Bilig bir diyalog şeklinde devam eder.
Farklı dönemlerde farklı kişiler tarafından ele alınan bu eserlere Yusuf Has Hacib tarafından kaleme alınan “Kutadgu Bilig”, Nizamülmülk tarafından yazılmış olan “Siyasetname”, Göriceli Koçi Bey'e ait olan “Koçi bey Risalesi” örnek gösterilebilir.
Kültürümüzün mihenk taşlarını oluşturan eserlerden biri olan Kutadgu Bilig, hükümdar ve idarecilere verdiği öğütler itibariyle bir nasihatname, ülkenin yönetimi ile ilgili tespitleri açısından bir siyasetname kitabıdır. Eser, iyi bir devlet yönetimi ve yönetici nasıl olmalı sorusuna yanıt aramıştır.
Kutadgu Bilig dört esas (neng “şey”) üzerine düzenlenmiş olup bunlardan doğru kanun (köni törü) Kün-Toğdı (hakan), saadet (kut) Ay-Toldı (vezir), akıl (ukuş) Ögdülmiş (vezirin oğlu), hayatın sonu (âkıbet) Odgurmış (zâhid) tarafından temsil edilmektedir.
Alanında birçok eserler veren Reşid Rahmeti Arat'ın en büyük çalışmalarından biri, Kutadgu Bilig'i günümüz Türkçesine çevirmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri