Görünümüyle biraz yeşil fasulyeyi andırsa da kendine has kıtırlığı ve hafif ekşimsi tadıyla onun yeri sofralarda ayrıdır. Özellikle de Ege'de çok sevilir. Farklı türde salataları ve yemekleri yapılır.
Oldukça faydalı bir besin olan börülce aynı zamanda oldukça da lezzetlidir. Sindirim sistemine iyi gelen bir besin olan börülce kilo vermeye de yardımcı olur.
Bazı börülcelerde kalın kılçıklar oluşabilir. Dikkatinizi çeken kılçıklı börülcelerin kılçığını da sıyırma yöntemiyle alabilirsiniz.
Bitkiler aleminin kazık köklüler grubuna giren börülce tek yıllık bir bitkidir. Börülce sebzesinin tanelerinin şekli fasulyeye benzer ama biraz daha küçüktür ve orta kısmında koyu renkli bir bölüm vardır.
Taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarak da tüketilebilir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağladığından kabızlığın giderilmesinde yardımcı olur. Yüksek lifli besinler içerisinde yer alan börülce, tokluk hissinden dolayı kilo almayı engelleyici rol oynar.
İlgili 24 soru bulundu
Börülce (Vigna unguiculata), baklagiller (Fabaceae) familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisi. Taze fasulye şeklinde yemekleri yapılabileceği gibi salata olarak da tüketilebilir.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir.
Börülce Trakya yöre mutfağının sevilen bir sebzesidir. Yöre türkülerine konu edilmiş börülce, Kırklareli kesiminde “Papuda” ismiyle bilinir. Genel olarak kuru baklagil formuyla değerlendirilmektedir. Yemeği ve salatasına yöre mutfağında çokça rastlarız.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
Sıcağı seven bir bitki olması nedeni ile börülce, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve market raflarında yerini alır. Yaz mevsiminde taze bir şekilde tüketilebileceği gibi, derin dondurucuda da yaklaşık 8 - 10 ay kadar saklanabilme özelliğine sahiptir.
Malum yaz sebzesi, bol domatesli ve sarımsaklı zeytinyağlı taze börülce yaz günlerinde çok iyi gider. Ayrıca değişik sebze ve yeşilliklerle salataları hazırlanıp pilavların yanına servis edilebilir.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
adana'da börülce adlı sebzeye verilen isim. acebek: sinop boyabat'ta da börülceye böyle deniyor. adana'da fasulye anlamında da kullanılıyor. çukurova yöresinde börülce gibi fasulyemsilere verilen ad.
Börülce bünyesinde , vitamin, demir, çinko, potasyum ,manganez minerali ve protein barındırır. Tüm bu maddeler kötü kolesterolü azaltır. Börülce, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına iyi geldiği gibi, kanseri önleyici ve bağışıklık sistemi güçlendiricisidir. Börülce lif oranı yüksek bir bakliyat dır.
Karaciğere faydalıdır. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kilo vermek için diyetlerde kullanılır. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir.
Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz börülceleri süzün ve bir tencereye alıp üstlerini geçecek kadar su doldurun. Tencerenin kapağını kapatın ve börülceler yumuşayana dek, kaynamaya başladıktan sonra, yaklaşık 15 dakika pişirin.
Börülceleri 3-4 saat önceden ıslatın veya bir gece önceden de ıslatabilirsiniz. Daha sonra düdüklüye koyup 20 dakika kadar haşlayın. Düdüklü yoksa bir saate yakın haşlayın. Haşladığınızda kara suyu olacaktır bu yüzden börülceyi süzüp kara suyunu dökün.
Börülce Salatasının Püf Noktaları
Kuru fasulye gibi uzun sürmüyor haşlanması. Düdüklüde 10 dk yeterli. Hatta akşamdan ıslattığınız takdirde düdüklüye koymaya bile gerek yok. Karıştırırken ezilmemesi için fazla yumuşamamasına özen göstermenizi tavsiye ederim.
Öncelikle börülcesi birkaç saat önceden suya ıslatıyoruz . Daha sonra sıcak suyla haşlamaya başlıyoruz . Börülcenin siyah renkte olmaması için haşlama suyunu birkaç kez değiştiriyoruz. Suyunu süzüp kaynar su ekleyip tekrar tekrar haşlanıyor .
genellikle tazesi bilinmekle beraber kuru fasulyeye benzeyen çeşidi de çok lezzetli olan sebze.
Tanelerinin her birini neredeyse bir çekirdek olarak görebiliriz. Bezelye gibi börülce de bir meyve oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri