Günümüzde en çok kullanılan atasözleri arasında "boş çuval ayakta durmaz" sözü de yer alıyor. Bu atasözü, gerçekle alakası olmayan ve hiçbir desteği bulunmayan gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca varılamayacağı anlamına gelir.
Boş çuval dik/ ayakta durmaz atasözü TDK' da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: Karnı doymayan çalışmaz. / Bilgisiz, becerisi olmayan birey, kendisine yüklenilen vaziyete tutunamaz. Gerçeklere dayanmayan ve ihtiyaçlara cevap vermeyen bir plan yürümez.
Hiçbir desteği bulunmayan, gerçeklerle hiçbir yakınlığı olmayan,gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca ulaşılmaz.
→boş çuval ayakta durmaz atasözünün anlamı : bilgisi olmayan bir birey, kendisine verilen işi yapamaz, onu beceremez anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "boş çuval ayakta durmaz" atasözü; "Hiçbir desteği bulunmayan, gerçeklerle hiçbir yakınlığı olmayan, gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca ulaşılmaz" anlamına gelir.
İlgili 28 soru bulundu
İş İnsanın Aynasıdır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir kimsenin nasıl bir kişi olduğu yaptığı işlerden anlaşılır.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Cevap. `Gerçek anlamlı atasözdür.
Yazın gölge hoş, kışın çuval boş. [1] Yazın çalışıp,kazanma günleridir. Bu zamanlarda çalışıp keyiflerine bakmayanlar,gününü gün ederler,kışın zor şartlarında yiyecek bulurlar;sıkıntıya düşer ve ona buna avuç açarlar.
[1] Bir şeyi yitirmek kaderde varsa buna engel olunamaz.
fuzulişlermüdüresi: İtibar karakter gerektirir , Boş çuval dik durmaz ... - 1000Kitap.
Boş gezmek, kişiyi tembelliğe alıştırır ve herkesin gözünden düşürür. Çalışmak ise, para karşılığında olmasa bile, kişinin yeteneğini artırır ve tembel olmadığını göstererek iş bulmasına yardım eder.
Dost Başa Düşman Ayağa Bakar Atasözünün Anlamı Ne Demek? Atasözünün birinci anlamında temiz giyinmenin önemi ifade diliyor. Dost başa yani kişinin kendisine düşman ise giyim kuşam ve durumuna bakmaktadır. Bu durumda düşmana koz vermek, birinci imajın önemini bu yolla net bir mesajla belirtmektedir.
Türk Dil Kurumu açısından Demir tavında dövülür atasözünün anlamı 'Her işin yapılması için mutlaka uygun bir zaman vardır' şeklinde ifade edilir. Fırsatlar ve doğru çalışmalar gerçekleştirebilmek için, her daim doğru zamanı beklemek çok önemlidir.
[2] "Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme." anlamında kullanılır.
Sesli Sözlük - boş durmak, boş oturmak, işsiz güçsüz dolaşmak, çalışmamak.
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz. Varlıklı kişi ise en güzel şeylerde bilekusur bulur; çekinmeden her şeyi söyler.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
ESKİ DOST DÜŞMAN OLMAZ, YENİSİNDEN VEFA GELMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta Sinop burnu olarak kabul edilir. Bu cümledeki burun kelimesi aslında bir terim değilken cümle içi kullanımı sonucu coğrafi kategoriye dahil olarak terimleşmiştir.
Iyi kalpli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Başkaları için hep iyilik düşünen, iyi yürekli.
Herhangi bir sözcüğün kendi anlamından bütünüyle uzaklaştığı ve yeni anlam kazandığı yapı mecaz anlam olarak ifade edilir. Diğer bir ifadeyle kelimenin gerçek anlamı dışında başka bir kelimenin yerine kullanılması olarak anlatmak mümkün.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
Bu sözün gerçek anlamı ise şu şekildedir: "Kişi her zaman için sermayesi kadar iş yapmalıdır. Gücü nispetinde iş yapmalı ve gücünün üzerindeki işlere kalkışmamalıdır. Genellikle ekonomik anlamda kullanılan "ayağını yorganına göre uzat" atasözü "öğüt" niteliğinde bir kelimedir.
Nefesine güvenen borazancıbaşı olur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başarabileceğine emin olanlar büyük işlere girişmelidir anlamında kullanılan bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri