Arsa payı, bir kişinin kat mülkiyetine sahip olduğu bir yapıda, toplam arazi üzerindeki sahip olduğu payı ifade eder. Örneğin, bir apartman dairesine sahip olan bir kişi, toplam araziye göre belirlenen arsa payına sahiptir ve bu pay, tapu kayıtlarında belirtilir.
Normal bir dairenin arsa payı en az 50 m2 olmalı.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
ARSA PAYI kat mülkiyeti ve kat irtifakının ayrılmaz bir unsurudur. ARSA PAYININ belirlenmesi ile ortak yerler üzerindeki mülkiyet hakkı da belirlenmiş olacak ve kat maliki mülkiyet hakkından doğan haklarını ARSA PAYI oranında kullanacaktır.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Arsa payı, paydaşların mülkiyet haklarını ve ortak alanlardan yararlanma oranlarını gösterir. Arsa payları genellikle kat mülkiyeti kanunu kapsamında düzenlenir. Arsa payı, tapuda yer alan bir gayrimenkulün sahiplik durumunu değil, o gayrimenkul üzerindeki mülkiyetin nasıl paylaşıldığını gösteren bir kavramdır.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın metrekaresi hesaplandıktan sonra bağımsız bölümlerin metrekaresi üzerinden hak sahiplerine dağıtılır.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Tapunun metrekaresini arsa sahibine düşen paya bölüp çıkan sonucu bölüm değeri ile çarpılır. Böylelikle arsa payının ev metrekaresine olan oranını hesaplamış olursunuz. Örneğin, bir dairenin metrekaresi 90 ise ve rayiç bedeli 150.000 Türk lirası ise arsa payı 15/156 olacaktır.
Satın aldığınız, devredilen, miras kalan bir arsa için hisse sahiplerinin tüm inşaat faaliyetlerini ve hisse satışlarını resmi kurumlara bildirme zorunluluğu vardır. Sırf arsa sizin olduğu için istediğiniz konutları yapmanız, kiralamanız, satmanız veya gelir elde edebilmeniz mümkün değildir.
Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare, 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no'lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor. Elde edilen 118,343 metrekare arsa payı değeri oluyor.
Bir arsa üzerinde yapılan gayrimenkulün metrekaresine göre hak sahiplerine arsadan düşen pay belirleniyor. Arsa payı hesaplamalarında, binanın bulunduğu bölgenin bağlı olduğu belediye tarafından belirlenen rayiç bedel ve her bir bağımsız bölüm için metrekare cinsinden büyüklüğü değerlendiriliyor.
Arsa payının tahsisi davalarında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Davada arsa payı, kat mülkiyeti kurulduğu tarihte bağımsız bölümlerin bulunduğu kat, cephe vs gibi tüm özellikleri dikkate alınarak hesaplanacak değere göre belirlenir. Bu değer, bilirkişi marifetiyle hesaplanır.
Şimdi formüle edelim:Arsa payının ev metrekaresine oranı hesaplamasında tapuda belirtilen alanın metrekare cinsinden değeri, X olsun. Bölümden arsa sahibine düşen pay, Y olsun ve bölüm değeri de Z.Arsa sahibi olan kimsenin, arsa genelindeki hisse payının metrekare cinsinden değeri; (X/Y)*Z formülü ile elde edilir.
Arsa payının yanlış tespit edilmesi durumunda malikler birçok anlamda hak kaybına uğramaktadır. Bu itibarla 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırı olarak tespit edilen arsa paylarının, arsa payının düzeltilmesi davası açılarak yeniden düzenlenmesi mümkün kılınmıştır.
Üç komşu arsanın metrekarelerinin toplanmasının ardından arsaların rayiç bedelleri de toplanır. Ortaya çıkan toplam rayiç bedel, toplanmış olan metrekareye bölünür. Ortaya çıkan sonuç ise rayiç bedeli hesaplanan arsanın metrekaresiyle çarpılır. Gerçekleştirilen bu işlemler sonucunda arsa değerine ulaşılmaktadır.
Yüz ölçümü: Taşınmazın kayıtlı olduğu parselin büyüklüğü hakkında bilgi vermektedir.
Evim kaç metre karedir diyorsanız, bunu ancak tapu dairesinde veya belediye imar müdürlüğünde binanızın birer projesi mevcuttur. Dairenizin kaç metre brüt veya kaç metre net olduğunu ancak oradaki projesine bakarak öğrenebilirsiniz. yani dairenizin arsa payı yaklaşık 51 m2 dir arsa payınız normaldir.
Metrekare diyor arkadaşlar 300'ün karesini alacaksınız. Yaklaşık 60 bin daire yapılır kardeşim. 300 ² arsamız var 30m x 10x gibi düşünebilirsiniz. Yanılmıyorsam %80 imar ve 4 kat izni var.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Mevcut tapularda bir m2 alanı var fakat bu alan arsanın m2sini aslında bize belirtiyor. O yüzden herhangi bir sigortalama, beyan veya satış işlemlerinde buradaki m2 alanın kesinlikle dikkate alınmaması gerekiyor.
Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı bitmiş yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği belirtilir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir.
Bir gayrimenkulün birden fazla kişi adına kayıtlı olmasına ortak tapu denir. Örneğin bir daireyi 2 ortak satın almak isterlerse tapu hisseleri 1/2 + 1/2 olarak yarı yarıya ortak olarak tescil edilir.
Yani kısaca özetlemek gerekirse kapıcı, bekçi vs. giderlerine kat malikleri eşit oranda, ortak yer ve işletmelerin bakımları, onarımları, yönetici aylığı, işletme gideri vs. gibi giderlere arsa payı oranında gider ve avans payı ödeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri