[1] Bilgili, erdemli kimse çok konuşmaz; gösterişten kaçınır. Ama bunlardan yoksun olan kişi,bilgiçlik taslar; çok konuşur; boş laflarla çevreyi rahatsız eder.
Boş fıçı çok langırdar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bilgi ve deneyimden yoksun kişilerin genellikle çok konuştuklarını ve gereksiz şeyler söylediklerini belirtir. Bilgili ve deneyimli kişiler ise daha az konuşur ama söyledikleri daha değerlidir.
Mızrak çuvala sığmaz Atasözünün Anlamı: Bir gerçeği, durumu ya da olayı saklamak, gizlemek isteseniz bile o gerçeğin bir şekilde ortaya çıkacağını ifade eder. Her ne kadar bazı durumları gizlemek ya da örtbas etmek istense de gerçeklerin bir süre sonra meydana çıkması kaçınılmazdır.
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
Buğday başak verince, orak pahaya çıkar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir işin kıymetinin, o işte ihtiyaç duyulan zamanlarda arttığını ifade eder. İhtiyaç arttıkça, o ihtiyacı gideren araç veya hizmetin de değeri artar.
İlgili 38 soru bulundu
8. Boş fıçı çok langırdar (Bilgili, erdemli kimse çok konuşmaz; gösterişten kaçınır. Bunlardan yoksun olan kişi bilgiçlik taslar, çok konuşur, boş laflarla çevreyi rahatsız eder.)
Ağacın Meyvesi Olunca, Başını Aşağı Salar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yararlı eserler veren, bilgi ve erdemle donanmış kimse alçak gönüllü olur.
Çok Söz (Laf) Yalansız, Çok Para (Mal) Haramsız Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bol kazancın içinde yasa dışı elde edilmiş para bulunduğu gibi çok konuşanın sözleri arasında da mutlaka yalan bulunur.
Can boğazdan gelir Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, hayatta kalmak ve sağlığı korumak için beslenmenin önemine vurgu yapar. İnsanın yaşaması için yemesi, içmesi gerektiğini belirtir.
[1] Her iyi şeyin hoşa gitmeyen bir yönü, her güzelin kusurlu bir yanı vardır. Kusuru bulunmayan iyi, güzel bir şey yoktur.
[1] "Kanunlar herkese eşit olarak uygulanmalıdır. Böyle olursa, kanunda yazılan cezaya kimse itiraz edemez, boyun eğer" anlamında bir söz.
[1] Bir insanın gerçek değeri,iş başında gösterdiği yeterlik ve başarı ile, çevresindekilere karşı davranışıyla ölçülür.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
"Ağaç ne kadar meyve verirse, dalı o kadar yere eğilir " Atasözünün Anlamı: Cömert ve verici insanlar, tevazu sahibidirler. Bol veren kişi, alçakgönüllülüğü ile tanınır.
"Besle kargayı, oysun gözünü" Atasözünün Anlamı: İyi niyetle yaklaşıp yardım ettiğiniz biri, size zarar verebilir. Bu atasözü, bazen iyiliklerin kötü niyetli insanlar tarafından yanlış kullanılabileceğini ifade eder.
[1] Bilgili, erdemli kimse çok konuşmaz; gösterişten kaçınır. Ama bunlardan yoksun olan kişi,bilgiçlik taslar; çok konuşur; boş laflarla çevreyi rahatsız eder.
Çömlekçi Suyu Saksıdan İçer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi, geçimini sanatı ile sağlar.
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir. Düşüncelerin, fikirlerin ve bilginin paylaşımı, fiziksel mücadeleden daha kalıcı ve geniş çapta bir etki yaratabilir.
Atasözü 1. "kalın kafalı insan bir konuyu zor anlar" anlamında kullanılan bir söz. 2. "tembel olan işi geç yapar" anlamında kullanılan bir söz. 3. "ağırbaşlı insan çabuk öfkelenmez" anlamında kullanılan bir söz.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
Bir işi hızlı veya aceleyle yaparsak yanlış sonuçlara varırız.
Altın yere düşmekle Pul Olmaz atasözü; saygın, dürüst ve değerli olan kişiler bulundukları mevkiden uzaklaştırılsa da, ya da sosyal statülerinde düşme de olsa sahip oldukları değeri asla yitirmezler anlamını taşımaktadır.
"Balık baştan kokar" Atasözünün Anlamı: Bir oluşum, organizasyon veya toplulukta sorun varsa, bu sorunun liderlikten veya yönetimden kaynaklandığını ifade eden bir atasözüdür. Sorunların çözümü için liderliğin veya yönetimin düzeltilmesi gerektiğini belirtir.
ZEVAL NE DEMEK? Deyim ve atasözlerinde yer alan zeval kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alıyor. Zeval kelimesinin sözlük anlamı için TDK şu iki ifadeyi göstermektedir: 1.Yok edilme, yok olma, ortadan kalkma, sona erme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri