Dizini dövmek deyimi, geçmişte yapılan hatalar yüzünden pişman olmak demektir. Özellikle üzerinden çok zaman geçmiş ve artık telafisi olmayan hataları dile getirmek için bu deyim kullanılır.
Bazı yörelerde ''dizine vurmak'' şeklinde de kullanılan dizini dövmek deyimi pişmanlığı anlatan sözlerden biridir. Zamanında ya da doğru bir şekilde yapılmayan şeyler için sonradan duyulan üzüntü ve hissedilen pişmanlık dizini dövmek şeklinde ifade edilir.
"Dumanı üstünde" deyimi, bir şeyin yeni, taze, sıcak veya henüz bitmiş olduğunu anlatmak için kullanılır.
Elden gitmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi yitirmek, ondan yoksun kalmak. “Bütün mal mülk bir hiç uğruna elden gitti.”
İçi sızlamak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
İlgili 23 soru bulundu
"Burnunun direği sızlamak" ise bir kişinin içten içe bir üzüntü hissettiğini veya duygusal bir etki altında olduğunu belirten bir ifadedir. Genellikle bir kayıp, ayrılık veya acı verici bir olay karşısında hissedilen yoğun duygusal acıyı tanımlamak için kullanılır.
"İçi ezilmek", derin bir üzüntü veya endişe hissetmek, bir olay ya da durum karşısında duygusal olarak büyük bir baskı hissetmek anlamına gelir. Bu deyim, kişinin çok yoğun bir şekilde üzüntü veya acı duyduğunu, içsel olarak büyük bir yük altında olduğunu anlatmak için kullanılır.
Elden ayaktan düşmek (veya kesilmek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yaşlılık, hastalık sebebiyle iş yapamaz, yürüyemez, kendi işini göremez duruma gelmek.
Elden ayaktan düşmek deyimi yaşlanmak, kişinin kendi ihtiyaçlarını yerine getiremeyecek kadar zor durumda kalması ve yaşlanmış kişiler için kullanılmaktadır. Elden ayaktan düşmek mecaz anlamda kullanılan bir deyimdir.
El Almak Deyiminin Anlamı Nedir? El almak deyimi yapılan işte ustalaşmak başkasından aldığı eğitimle işi başarmak anlamına gelmektedir. El almak deyimi yapılan işi öğreten kişiden almak ve yapmaya devam etmek demektir. Çiçekçilikte annemden el aldım onun kadar güzel çiçek ekerim.
Kulağına çalınmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir söz, bir haber başkasına söylenirken kendisi de şöyle böyle duymak.
[1]çok sigara içilen bir yerde sigara dumanından etkilenmek.
İşi duman olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İşi ve durumu kötü olmak, berbat bir durumda bulunmak.
"Kol kanat germek" deyimi, birine destek olmak, korumak, yardım etmek veya himaye etmek anlamında kullanılan bir ifadedir. Bu deyim genellikle, zor durumda olan birine güçlü bir şekilde destek çıkıldığında ya da birinin korunması ve desteklenmesi gerektiğinde kullanılır.
Dudak bükmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Umursamamak, beğenmemek, küçümsemek.“Yeni alınan elbiseye şöyle bir dudak büküp geçti.”
[1] Birini inciterek saldırmasına neden olmak. [2] Kızdırarak tahrik etmek.
Tuz (la) buz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Kırılıp parçalanmak, çok küçük parçalara ayrılmak, paramparça olmak.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
Kulak Kesilmek: Bu ifade ise, bir konuya veya olaya şaşkınlık, hayret veya dikkatle odaklanma durumunu ifade eder. Bir kişinin bir olay karşısında şaşırmış, dikkati tamamen o olaya çevrilmiş ve adeta başka hiçbir şeye dikkat edemez hale gelmiş olması bu deyimle anlatılır.
İçine ateş düşmek dilimizde deyim olarak kullanılır. Anlamı ise yüreği yanmak ya da çok büyük bir acı yaşamak demektir.
Akıntıya kürek çekmek geçekleşmeyeceği bir iş için çaba sarf edilmesi anlamında kullanılmaktadır. Akıntı bir kuvveti temsil ederken kürek çekmek de verilen çabayı ifade etmek için kullanılmıştır.
"El etek çekmek", birinden veya bir durumdan uzaklaşmak, ilgiyi veya desteği geri çekmek, ilişkiyi kesmek ya da birine veya bir şeye olan müdahaleyi sonlandırmak anlamında kullanılır.
Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI
O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Ne pahasına olursa olsun DEYİMİ AÇIKLAMASI
Her türlü sıkıntı ve tehlikeyi göze alarak, ne kadar büyük fedakârlık isterse istesin.
üzüntü, kaygı vb. sebeplerle isteksiz yemek, iştahı kesilmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri