Emaye ürünler doğru kullanıldığında birbirinden lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirilebilir. O nedenle emaye tencereler veya farklı ürünler kullanılırken asla çelik veya metal kaşık da kullanılmamalı. Emaye tencerede yemek yaparken mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır.
Bazı emaye tencereler hem kapaklı hem de plastik kapaklıdır ki bunu hem pişirmede hem de saklamada kullanabilirsiniz. Emaye tencere ve kaplarda yemek pişirmek en sağlıklı çözümdür. Aynı şekilde yemeklerinizi de gönül rahatlığı ile bu emaye kaplarda ısıtabilirsiniz.
Emaye, metalle kaynaşmış bir cam türüdür ve çizilmelere, ufalanmaya ve lekelenmeye karşı oldukça dirençlidir. Ayrıca, herhangi bir mutfak dekoruna uyacak şekilde çeşitli renk ve tasarımlarda gelir. Emaye tencere ve tavalar, ısıyı eşit şekilde dağıttıkları ve yapışmayı önledikleri için yemek pişirmek için de harikadır.
ilk kullanımda yağlamak ya da kullandıktan sonra yağlayıp kaldırmak emayesiz yani ham demir döküm tencere ve tavalar için geçerlidir. tencereyi yağlayıp kaldırmanın hiç bir etkisi yoktur. emaye kaplı tava ve tencerelere normal tava ve tencerelerden farklı davranmak gerekmez.
Emaye Çizilir mi? Emaye yüzeyler, sert cisimlerle temas ettiğinde çizilebilir. Bu nedenle, metal mutfak aletleri yerine ahşap veya plastik aletlerin kullanılması önerilir.
İlgili 27 soru bulundu
Çizildiğinde ve fazla yıprandığında içindeki bileşenler gıdaya temas edeceği için zararlı hale gelebilir. Emaye tencere çizilirse ya da çatlak oluşursa tamiri ne yazık ki pek mümkün olmadığından kullanımda dikkatli olmakta fayda vardır.
Özellikle granit kızartma tenceresi sağlıklı kullanım konusunda, sıkça tercih edilen türler arasındadır. Emaye kızartma tenceresi de, içerisinde ısıyı eşit olarak dağıttığından lezzetli yemekler açığa çıkarmanıza yardımcı olmaktadır.
Uzun süre kullanıma bağlı olarak emayelerinizde kireç oluşmuş ise limon tuzu kullanmanız yeterli olacaktır. Bir yemek kaşığı limon tuzu atıp bir miktar su ile kaynatmanız ve emaye yüzeyinde bu sıvıyı bekletmeniz kireçleri çok kısa sürede çözecektir.
Aslında çelik emaye ve dökme demir tencereler bu ocaklar için en uygun tencerelerdir. Ancak her malzeme bu yeni pişirme yöntemi için uygun değildir.
Ayrıca emaye tencerenizde yaptığınız yemekler daha leziz olurlar. Dışarıdan içeriye koku almaz, içeriden dışarıya koku salmazlar. Uzun süre ısılarını korurlar. Ev hanımlarının en çok sevdiği özellik ise yemeklerinizin dibi tutmaz.
Dökme – Döküm Tencere & Tava
Dökme demir malzemeden üretilen tava ve tencereler, ısıyı eşit şekilde besine ulaştırma özelliğine sahiptir. Bu ürünlerin temizliği kolaydır ve herhangi bir kimyasal madde kullanmadan temizleyebilirsiniz. Bu nedenle sağlıklı malzemeler arasında yerini alır.
Emaye tencerelerde sulu yemekleri, sebze yemeklerini, tavuk ve et yemeklerini rahatlıkla pişirebilirsiniz.
Emaye ürünlerin temizliği oldukça basittir. Genellikle sıcak su ve nazik bir bulaşık deterjanı kullanarak yüzeyleri temizleyebilirsiniz. Sert temizlik malzemeleri veya aşındırıcı süngerler kullanmaktan kaçının, çünkü bu emaye kaplamayı zararlı şekilde etkileyebilir.
Porselen emaye ile kaplanır. Granit veya alüminyum tencere zararlı mı sorusu göz önünde bulundurulduğunda bu tencerenin sağlıklı olduğu yanıtı ortaya çıkmaktadır. Paslanmaz çelik, dökme demir ve seramik malzemeden yapılmış olan tencereler sağlıklı tencere çeşitleridir.
Bir miktar zeytinyağı ve karbonatı karıştırdıktan sonra bir sünger yardımı ile çaydanlığı silebilirsiniz. Bu işlem hem lekelerin temizlenmesini hem de çaydanlığın çizik oluşmadan temizlenmesini sağlar. Bu işlemden sonra emaye çaydanlık en az 20 dakika bekletilmelidir.
* Yanma süreci neticesinde emayenin parlak renkleri, sert, gözeneksiz, çizilme ve kesilmeye karşı dayanıklı üst yüzeyi oluşur. * Emaye kaplamalar anti-bakteriyeldir ve kanserojen madde içermez. Camsı yapısı bakterilerin ürüne yapışmasına engel olur.
Emaye ürünlerini bulaşık makinesinde yıkadığınız takdirde ürünlerin dış yüzeyinde deterjandan kaynaklanan çeşitli matlık veya çizilmelerine sebep olabilmektedir. Aynı şekilde sürekli bulaşık makinesinde yıkanan ürünlerin, tazyikli su yüzünden kaplama ömürleri azalmaktadır.
Yeni alınan tava kullanılmaya başlamadan önce mutlaka yıkamalısınız. Bu yıkama aşamasında bulaşık teli kullanılmamalıdır. Tava yumuşak sünger yardımıyla temizlenmelidir. Yıkanan tava iyi bir şekilde durulanmalıdır.
Hangi yemeği hangi tencerede pişirmelisiniz sorusunun cevabına karar verirken en sağlıklı pişirme aracı olan döküm tavalar, çok yüksek ısıya dayanıklı olduğundan et yemeklerine oldukça uygundur. Isıyı yüzeyine eşit bir biçimde yayar ve etinizin her bölümünün eşit oranda pişmesini sağlar.
Özellikle emaye çaydanlık ve emaye tencereler son zamanlarda oldukça popüler mutfak eşyaları arasında yer almaktadır. Emaye tencereler yemek pişirmekten daha çok artan yemekleri saklamak için ve yoğurt mayalamada kullanılmaktadır.
Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
Emaye tencereler ve toprak tencereler
Emaye tencereler de oldukça hassas bir yapıya sahipler. Her ikisi de içine konan malzemenin tadını değiştirmiyor ya da etkilemiyor. Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Canan Karatay tencere seçimi ile ilgili şu öneride bulunmaktadır; Yemeklerinizi pişirmek için emaye, çelik veya cam kaplı dökme demir tencereler kullanın. Tepsi olarak da bunların dışında bir şey tercih etmeyin. Teflon ve alüminyumlardan uzak durun, mikro dalga fırınlar kullanmayın.
Döküm tavalar, popüler ve sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir. İki ana türü olan demir döküm ve emaye kaplamalı döküm tavalar, sağlıklıdır ve doğru kullanıldığında sağlıklı yemekler yapılmasını sağlar.
Emaye tencere tamiri yapılabilen bir tamirat şeklidir. Emaye tamir macunu, bu işlem için üretilmiştir. Ancak uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri