Boş gebelik, doğal olarak düşük ile sonuçlanır veya tıbbi müdahale gerektiren kürtaj işlemi ile sonlandırılır. Her iki durumda da, tedavi yöntemi gebelik kesesi ve rahim içindeki dokuların tamamen temizlenmesini sağlar. Ancak, nadir durumlarda boş gebelik, komplikasyonlara neden olabilir.
Boş gebelik, sürecin başlamasına müteakip ilk beş haftalık süreçte yapılan ultrason görüntülemelerinde tespit ediliyor. Ancak bunun nihayete erdirilmesi için iki hafta daha beklenir. Sonrasında ise kesin tespit ardından plasentanın alınması için kürtaj yapılır.
Kısacası boş kese gebelik, bir yumurta ve spermin döllenerek rahimde kese oluşturduğu, ancak içinde bir bebeğin gelişmediği durumdur. Böyle bir durumda gebeliğin kürtajla ya da ilaçlarla sonlandırılması gerekir. Bunun dışında, gebeliği devam ettirebilmek için maalesef yapılabilecek başka bir şey yoktur.
Çoğunluğunda zamanla kendiliğinden vajinal kanama başlar ve gebelik kesesi kendiliğinden düşer. Rahim kasıcı ilaçlar verilerek düşük sağlanabilir (%90 başarılı olur, %10 hastada kürtaj gerekebilir).
Boş gebelik, genetik faktörler ya da düşük kalitede sperm ve yumurta nedeniyle olabilir. Özellikle tekrarlayan boş gebelikleri ve düşükleri olan kadınların eşleri ile birlikte genetik danışmanlık almaları gerekebilir. Boş gebelik geçmişi olan kadınların çoğu daha sonra sağlıklı bir gebelik süreci geçirir.
İlgili 43 soru bulundu
Boş gebelik kaçıncı haftada belli olur? Boş gebelik tanısı en erken 6-7 hafta arasında ve kese boyutu 25 mm ye ulaştıktan sonra konabilir. Boş gebeliğin belirtileri normal gebelikle aynıdır.
Boş gebelik belirtileri içerisinde, sağlıklı gelişen bir gebelikten herhangi bir ayırıcı niteliği yoktur. Normal gebelikte yaşanan tüm bulgular birebir görülmektedir ve belirtiler de aynıdır. Kramp ya da kanama gibi rahatsızlıklar yaşanmaz.
Boş gebelik gebeliğin yaklaşık 6-8. Haftalarında düşebilir. Bu süre bazı hastalarda daha kısa bazılarında daha uzun olabilir. Boş gebelik tanısı konduktan sonraki 1-2 hafta içinde kendiliğinden boş gebelik düşmezse anneyi zehirlememesi için kürtaj yapılması gerekir.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Boş gebeliğin kesin nedeni bilinmemektedir. Döllenmiş yumurtada meydana gelen kromozomal anormalliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu, genetiğin veya düşük kaliteli yumurta veya spermin sonucu olabilir. Eşler arasındaki akrabalık durumları boş gebelik riskini artırır.
Tıp kitaplarında bu terim anembriyonik gebelik olarak geçer. Genellikle erken gebelik ultrasonu sırasında tesadüfen saptanır. Çoğunlukla gebenin klinik bir şikayeti bulunmaz. Ancak boş gebelik vajinal kanama ile belirti verebilir.
Boş Gebelik oluşumuna rağmen hamilelik testi yapıldığında pozitif çıkıyor olması normal bir durumdur. Bunun sebebi hamilelik hormonu olan Beta-HCG hormonunun vücutta salgılanmasından kaynaklanır. Ancak zaman içerisinde bu hormonun salgılanmasında azalma görülür.
Gebelik kesesi 4.5-5. haftalarda vajinal ultrason ile görülebilmekte iken 6. haftalarda da kesin olarak karından görülmesi gerekmektedir. Gebelik kesesinin çapının transvajinal ultrasonografide 10 milimetreye ulaştığında yolk kesesi izlenmelidir. Bu oluşumun izlenmesi gebeliğin normal olduğu şeklinde yorumlanır.
Boş gebeliğin belirtileri
Anne adayında hiçbir şekilde adet kanaması ya da kramplar görülmez.
Boş gebeliğin tekrarlama eğilimi yoktur. Boş gebelik mevcut gebeliğe özgü bir durumdur. Sadece bu gebelikte yumurta ya da sperm hücresinin kalite bozukluğundan kaynaklanır. Anne ve babada kalıcı bir genetik problem yok ise tekrarlamaz.
Kürtaj Sonrası Gebeliğin Devam Etmesi
Her kürtaj başarılı bir şekilde sonuçlandırılamayabilir. Bu durumda başarısız kürtaj sonrasında hamilelik kaldığı yerden devam edebilir. Bu durum genellikle gebeliğin çok başı olarak kabul edilen bir dönemde yapılan operasyonlarda gerçekleşmektedir.
Anne karnındaki 7 haftalık bebek henüz yeterince büyümediği için 7 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan bakan bir göz tarafından fark edilecek şekilde belirgin değildir.
Gebeliğin 6. haftasında bebeğin başı ile vücudunun kalan kısmı yaklaşık aynı büyüklükte görünmektedir. Bazı kadınlarda bebek muayenede görünmemiş olabilir. Bebeğiniz görünmediği için endişeli olabilirsiniz ancak hemen panik yapmamakta fayda vardır.
8 haftalık hamileyim kese var bebek yok, neden? Boş kese gebelik ihtimali bu durumda söz konusu olabilir. Boş kese gebelikte, yumurta ve sperm döllenerek kese oluşturur ancak bebek yoktur. Ayrıntılı bilgi ve tedavi için doktorunuza danışmalısınız.
Boş gebelikte rahmin içerisine yerleşen gebelik kesesinin içi boştur. Dış gebelik ise rahim içinde değil de rahim dışında gerçekleşen gebeliktir. Molar gebelikte ise yumurta rahim içerisinde üzüm şeklinde yerleşir. Bu da anormal gebelik formlarından biridir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Ancak hamileliğin 7. haftasında embriyo henüz yalnızca 10 mm, yani 1 santimetre çapındadır. Bebeğin henüz çok küçük olması nedeniyle bu haftada anne karnı büyümeye başlamamıştır. Ancak şişkinlik, gaz ve kabızlık gibi durumlar söz konusu ise karın bir miktar büyümüş olarak görülebilir.
Gebelik kesesinin uterusun içine yerleşirken embriyo olmadan gelişmesi olan boş gebeliğin tespiti erken dönemde zor olabiliyor zira belirtileri normal gebelikle neredeyse aynı. Regl sancılarına benzer kasık ağrıları, hafif vajinal lekelenmeler, hatta mide bulantıları…
Gebelik dönemi içinde yapılan ilk kontrollerde kese görülmeye başlar ve özellikle bebeğin ilk kez kalp atışı duyulması ayrı bir yere sahiptir. Bu durumda çiftler biran önce bebeğinin kalp atışını duyacakları muayene için doktora gitmek isterler. Bu süreçte bebeklerde 5,5-6 haftalık olduğunda kalp atışı duyulabilir.
Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir. "
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri