Öğrenciler boş kalan yerlerden mezun olduklarında niteliklerinin gelişebileceğini, rekabet edebileceklerini ve böylece başarılı bir gelecek inşa edebileceklerini düşünmemektedir. Kontenjanları boş kalan programların sundukları beceri, kazanım ve donanımların seviyesi düşük algılanmaktadır.
ÖĞRETMEN ÇOCUKLARINA KONTENJAN SINIRI OLMADAN NAKİL İMKÂNI
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemeye göre, görev yeri değişikliği yapan öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarının liselere nakil ve geçişlerinde gideceği okulda boş kontenjan kriteri aranmayacak.
4- Boş kontenjanı bulunan programları herkes yazabilecek mi? Hayır. Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan programları, ilgili programın puan türünde en küçük puanına eşit veya daha büyük yerleştirme puanına sahip olan adaylar tercih edebilecek.
Kontenjan kelimesi, bir okulun öğrenci alabilme sınırı olarak bilinmektedir. Yerleştirme döneminden sonra tercih yapan kişilerin okula yerleşmesin rağmen okulun öğrenci almak için belirlediği kapasiteye ulaşılmadığı durumlarda boş kontenjan oluşmaktadır.
Öte yandan 2023 YKS ek yerleştirme ardından açıklanan sayısal verilere göre, lisans ve ön lisans düzeyinde toplamda 71 bin 943 öğrenci üniversitelere yerleşirken, 47 bin 999 boş kontenjan da açıkta kaldı.
İlgili 29 soru bulundu
ÖSYM tarafından yayınlanan ek tercih ile kontenjanı dolmayan bölümlere girilebilir.
2023 yılı için tüm kontenjan türlerinin toplamında üniversitelerin lisans ve önlisans programları için 1 milyon 89 bin 194 kontenjan ayrılmıştı. Ayrılan bu kontenjanlara 1 milyon 63 bin 807 aday yerleşti. Özetle toplamda 25 bin 387 kontenjan ilk yerleştirme sonrası boş kalmış oldu.
KONTENJANLAR NEYE GÖRE BELİRLENİYOR? ÖSYM kontenjan önerilerini birimlerden talep eder. ÖSYM kontenjan önerileri belirlenerek Öğrenci işlerine gönderilir. Birimlerden gelen kontenjan önerileri birleştirilir ve Senatoya sunulur.
LGS boş kontenjanlarına göre yerleşim yapabilecek olan öğrenciler, taban puanları ile boş kontenjanlarına "e-okul.meb.gov.tr" internet adresinden ulaşabilecek.
Lise boş kontenjanlarına E-Okul platformu üzerinden ulaşılabiliyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardaki boş kontenjanları görebilmek için öğrencinin TC numarası ve okul numarası gerekiyor.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
Bu süreçte özel ortaöğretim kurumlarına kayıt ve nakil işlemleri de yapılabilecek. 4- İstenilen okulda boş kontenjan olmalı mı? Hayır. İstediğiniz lisede boş kontenjan olmasa dahi onu listenize yazabilirsiniz.
Öğrencinin Okul Başarı Puanı bu okullar için yeterli ise ve okulda boş kontenjan varsa nakil işlemleri başlar. Veliler öğrencinin kimlik bilgileri ile okula bizzat başvuruda bulunarak veya e-devlet üzerinden E-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'ne giriş yaparak nakil işlemlerini başlatabilir.
Öğrenci nakil tercihinde yeni bir okul kazanırsa kaydı o okula geçer, nakillerde bir okul kazanamazsa ilk yerleştirmede kazandığı okulda kaydı devam eder.
İkinci nakil tercih başvuruları ise 31 Temmuz-4 Ağustos'ta alınacak, sonuçlar 7 Ağustos'ta ilan edilecek. Boş kalan kontenjanlar ve hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları 8-16 Ağustos'ta alınacak.
Öğrenci nakil başvuruları 28 Ağustos 2023 tarihinde başlayacaktır. Okul nakil başvuruları hafta içi 15.00-17.00 saatleri arasında öğrenci velisi tarafından aşağıda istenen evraklarla birlikte okul idaresine yapılacaktır.
E OKUL LİSE BOŞ KONTENJANLARI NASIL GÖRÜNTÜLENEBİLECEK? Lise boş kontenjanları, E Okul internet sitesine girdikten sonra, öğrenci giriş panelinin hemen altından görüntülenebilecek. Bu ekranda yerleştirme sonuçlarına göre taban puan ve boş kontenjan bilgileri öğrenilebilecek.
Ek yerleştirmede tercihler puanlara göre yapılmalı!
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor. Dolayısıyla tercih edeceğimiz yerler puanımıza denk olacak.
Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
Peki, depremzedelere ek kontenjan nasıl olacak? Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara kendi illerindeki üniversitelere yerleşirken genel kontenjanda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek kontenjan ayrılmasını kararlaştırdı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler ek tercih başvurusunda bulunabilecek. Aynı ilk tercihlerde olduğu gibi adaylar T.C. kimlik numarası ve aday şifreleriyle 2 ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek.
YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN BİTECEK? Üniversite kayıt süresi içinde kayıt yaptırmayanlar ya da boş kalan kontenjanlar için 2023-YKS sonuçlarına göre 12 Eylül'de başlayan ek yerleştirme tercih süreci 17 Eylül'e kadar devam edecek.
DGS EK TERCİH SONUÇ DUYURUSU
Adaylar, ek yerleştirme sonuçlarına 10 Ekim 2023 tarihinde saat 10.00'dan itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri