TUS için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Okulunu bitirmemiş olan tıp fakültesi öğrencileri de bu sınava girebilir. Ancak tercih yapamazlar. Kimya, biyoloji, eczacılık, veterinerlik ve temel biyoloji bölümleri öğrencileri TUS için sadece “Temel Tıp Bilimleri” testine başvuru yapabilir.
Bu konuda hiçbir kısıtlama bulunmamaktadır. Tus sınavı zor bir sınav olduğundan dolayı defalarca girilebilir. Tusa giren tıp dışı bölümler içinde bu şart geçerlidir. Bu yüzden yaş sınırı, girme sınırı bulunmamaktadır.
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
TUS'A KİMLER GİREBİLİR? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Tıpta uzmanlık sınavı, tıp fakültesi mezunlarının girdiği bir sınavdır. Tıp fakültesi mezunu tüm doktorların bu sınava katılma hakkı vardır.
İlgili 16 soru bulundu
Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor.
TUS için yabancı dil sınavına girmek zorunludur. YDS, e-YDS, TOEFL, PTE, YÖK-Dil ve TIP Dil, TUS için tercih edilebilecek sınavlardır. Hangi dil sınavına gireceğiniz ise size kalmıştır.
Tıpta Uzmanlık Sınavı akademik sınavlar içinde bilinen en zor sınavlardan biridir. TUS'a Tıp Fakültesi mezunu her doktorun girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar yani Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin de sınava girme hakkı vardır.
TUS'a bir yılda iki kez girilebilir, toplamda ise kaç kez girilebileceği ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.
TUS sınavına 3. sınıf itibariyle çalışmaya başlayanlar olduğu gibi, internlik bitip mezun olduktan sonra hazırlanmaya başlayanlar da bulunmaktadır. Burada önemli olan kişinin kendini tanıması ve uygulanabilir bir planlamayla çalışmaya başlamasıdır.
TUS'a girebilmek için tıp fakültesinden mezun olmanıza gerek yoktur. TUS, tıp fakültesi mezunlarının ve öğrencilerinin uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır. TUS sınavı, genellikle tıp fakültesinden mezun olan doktorların uzmanlık eğitimi alabilmek için girdiği bir sınavdır.
TUS da herkesin bildiği gibi Türkiye'nin bilinen en zor sınavlarından biridir. İçerdiği konu başlıklarının çok olması ve konuların da kapsamlı olması TUS'u zor kılan sebeplerden sadece birkaçı, ayrıca sınava giren adayların hepsinin belli bir donanım da olması da yarışı zor kılıyor.
Öncelikle TUS'ta tercih yapabilmek için gereken puan 45'tir Yeni hesaplama formülüne göre 200 soru üzerinden barajı geçmek için bir aday 1 Temel Bilimler Neti, 21 Klinik Bilimler Neti yaparak 45 puan barajını geçebilir TUS barajını geçmek isteyen adayların ortalama 22 net yapmaları yeterli olacaktır.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
Sadece doktorların değil bölümler TUS sınavına girebilir;veteriner,eczacı,kimya,biyoloji ve tıbbi biyolojik bilimler fakültesiden mevzun olan bütün öğrenci ve öğrenci adayları TUS sınavına baş vurabilir.
Eğer TUS sınavını kazanamazsanız veya girmemeyi tercih ederseniz unvanınız pratisyen hekim olur. Bir pratisyen hekim Türkiye'de neler yapabilir, bunu araştırın. 4- Gideceğiniz okulun bir hastanesi olup olmadığını, yoksa da anlaşmalı olduğu yerleri öğrenin.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-TUS 1. Dönem) ve 2023-Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem) başvurusu 27 Ocak - 6 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek. TUS sınavı başvuru ücreti 310 lira olarak belirlendi.
Hayır, diş hekimleri TUS'a giremez fakat diş hekimlerinin de uzmanlık eğitimi alabilmek için girebilecekleri Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı kısaca DUS adlı bir sınav vardır.
ÖSYM tarafından son kılavuzda TDMMİ kadroları yer alsa da bu kadrolara biyologlar yerleşememektedir. Biyologlar şuan için TUS sınavına giremezler.
Mensa. Dünyanın en zor sınavları dendiğinde akla ilk gelenlerden biri Mensa. Katılım için herhangi bir yaş sınırı bulunmayan bu sınavı başarıyla tamamlayanlar dünyanın en eski ve en büyük IQ topluluklarından olan Mensa'nın bir parçası haline gelebiliyorlar.
TUS, ABD'nin yargıçlık sınavından sonra dünyanın en zor 2. sınavı olarak kabul edilmektedir.
Tus sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki farklı oturumdan oluşmaktadır. Birinci oturumda öğrenciler Temel Bilimler alanından sorumlu iken ikinci oturumda Klinik Bilimler alanından sorumludur. Tıp eğitimini tamamlamış herkes Pratisyen Hekim unvanına sahip olmaktadır.
YÖKDİL mi kolay yoksa Tıpdil mi? YÖKDİL 2019 yılından beri ÖSYM tarafından yapılıyor. Tıpdil ise Ankara Üniversitesi tarafından yapılmakta. ÖSYM tarafından yapılan YÖKDİL'in daha zor olduğunu söyleyebiliriz.
2023 TUS/2 NE ZAMAN? ÖSYM tarafından yayımlanan 2023 sınav takvimi sonrasında TUS sınav tarihi belli oldu. Buna göre; TUS sınavı 24 Eylül 2023 tarihinde saat 10.15'te başlayacak. TUS NEDİR?
Sınavlar iki oturum şeklinde yapılarak her bir oturumunda 120 sorudan oluşan toplam 240 soru sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri