Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 soğan, 1 demet maydanoz, 1 kurutulmuş ekmek, 2 kaşık tereyağı, 2 defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için biber, domates.
Tirit Kebabı - Konya
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi Tirit'dir. Tirit Yapılışı: Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurulur.
Karadeniz'in yöresel yemekleri arasında yer alan tirit yemeği, et suyuna batırılan pidelerle hazırlanır. Özellikle Samsun, Sinop ve çevresinde sık sık tüketilir.
Tirit; Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop ve Samsun yörelerinde,İç Anadoluda Konya ve civarında, Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir.
Tirit Kütahyanın yöresel yemeğidir.
İlgili 37 soru bulundu
Tirit, et suyunun içerisine pide, kızartılmış ekmek ya da bayat ekmek konularak yapılan yöresel bir yemektir. Yörelere göre kullanılan et türü değişiklik göstermektedir. Kaz, ördek, koyun eti, inek ve tavuk eti kullanılan et türlerindendir. Tirit genel olarak Karadeniz ve Doğu bölgelerinde sıklıkla yapılmaktadır.
Türkülerden aşina olduğumuz tirit, Orta Asya kültürü taşıyan bir yemektir. Balıkesir'de düğün yemeği olarak bilinen Tirit aşağı yukarı her yörede kendine özgü bir tarifi olsa da hepsinin ortak yönü et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka içermesidir. Dilerseniz Maydanoz İle Servis Edebilirsiniz.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 soğan, 1 demet maydanoz, 1 kurutulmuş ekmek, 2 kaşık tereyağı, 2 defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için biber, domates.
Muhammed'in yemeklerin en güzeli ve en iyisi olarak ifade ettiği için tüketimi sünnet olarak kabul edilen tirit 9. yüzyıldan itibaren Arapça yemek yazmalarında yer alır.
Misal: Kuru yufkadan tirit. Kastamonu simidine benzer simitler değişik yörelerde de yapılmaktadır. Susamsız olduğundan, 'kel simit' olarak da bilinen Rize simidinin hazırlanmasında un, su, tuz ve çok az miktarda maya ile elde edilen hamur, yirmi dakika kadar bekletildikten sonra sıcak suya batırılıp bir dakika tutulur.
En altta ekmek, üstünde yoğurt var. Herhangi bir meze yok. Tirit fiyatı 16 Nisan'da 80₺, su 4₺.
Konya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Fırın Kebabı, Etliekmek ve Peynirli Pide. Bu üç yiyecek Konyalıların olduğu kadar yabancıların da çok ilgisini çeken yiyeceklerdir.
Konya'nın batısında yeralan sıra dağlar kuzeyden güneye doğru uzanırlar. En kuzeyinde Sultan Dağları (2169), Aladağlar (2339), Loras (2040), Eşenler (1951) yer almaktadır. Bölgenin güney kısmı Toros dağlarıyla sınırlanmıştır. Bu kuşakta ise Geyik (3130), Bolkar dağları (3134), Aydos dağları (3240) yer almaktadır.
Konya'nın meşhur gezilecek yerlerinde Mevlana Müzesi ve Türbesi, Alaeddin Tepesi, Karatay Müzesi, İnce Minareli Medrese, Selimiye Cami, Atatürk Evi Müzesi, Meram Bağları, Sille Köyü, Kilistra Antik Kenti Ve Kaya Mezarları, Nasreddin Hoca Türbesi, Karapınar Çölü, Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi, Beyşehir ...
Konya, dünya tarihinin ilk yerleşim alanlarındandır. İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde yer alan kent, 1097 ve 1277 yılları arasında Selçuklu İmparatorluğu'nun başkentliğini yapmıştır. Birçok İslam büyüğüne ev sahipliği yapmış olan Konya ünlü İslam bilgini Mevlana ile özdeşleşmiş bir kentimizdir.
Bütün tavuk iri parçalar halinde kesilerek yeteri kadar su ile ocağa haşlanmaya alınır. Haşlandıktan sonra yufkalar sıcak tavuk suyu ile bir kat ıslatılır, arasına terayağı gezdirilir ve yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır. Yufkaların en üstüne tavuk etleri didiklenip ceviz serpilerek sıcak sıcak servis edilir.
İlk olarak yağımızı derin bir tavaya koyuyoruz ,kızarınca üzerine kıymayı koyup kavuruyoruz, üzerine yumurtayı kırıp karıştırıyoruz ,üzerine salçayı baharatları tuzu koyup karıştırıyoruz, üzerine sıcak su ilave ediyoruz, suyu göz kararı yapıyoruz, duru olmayacak çokta koyu olmayacak ,sonra sarımsak rendeliyoruz ...
Bayat ekmeklerin üzerine su (genellikle et suyu) döküldükten sonra üzerine et, tavuk gibi malzemeler konularak yapılan yemeklerin tümüne tirit deniyormuş. Hatta bayat ekmeklerin üzerine şerbet döküp, onun üzerine de vişne reçeli, vb. gezdirilerek yapılan tatlı versiyonları bile varmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri