Bir işletmenin, belirli bir zaman dilimi içerisinde elde ettiği tüm gelirlerinin, hasılatının toplamı “ciro” olarak ifade edilmektedir.
Bir işletmenin bir yıllık zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği mal ve hizmet satışları ile ana faaliyet konusu dışında kalan faiz, kira, menkul ve gayri menkul satışları gibi diğer faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılatın tümüne ciro adı verilir.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder. Şirketinizin satışlardan herhangi bir kesintisi olmasaydı, brüt ve net satış rakamlarınız aynı olurdu.
Fakat şunu noktanın tekrar altını çizmekte fayda var; ciro, o işletmenin kasasına giren gelirler toplamıdır. Ciro hesaplanırken, kira, maliyet, çalışan maaşları, vergiler gibi farklı gider kalemleri kasada bulunan paradan düşülmez. Başka bir deyişle, ciro hesaplama, karlılık hesabı değildir.
İlgili 25 soru bulundu
Bir şirketin belli bir dilimde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerin sonucunda elde ettiği hasılata ya da brüt gelire ciro denir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık türleri bulunmaktadır.
2-Gelir-Gider Muhasebe Kayıtları: 1 Sıra No' lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin Tek Düzen Hesap Planı Açıklamalarına göre ciro primlerinin “611-Satış İskontoları (-)” hesabında muhasebeleştirmesi gerekir.
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
Çek ciro etmek işlemi nedir? Hem alacağı hem de vereceği olan bir kişinin alacağına karşılık çek alması ve vereceğine karşılık olarak aldığı bu çeki devretmesine çek ciro etmek denir. Halk arasında ciro etmek olarak bilinen bu kavram, aynı zamanda çekin kullanım haklarının devredilmesi olarak da tanımlanabilir.
Ciro türleri devir, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üçe ayrılır. Kıymetli evraklardan doğan hakların devri için yapılan ciroya denir. Tam ve beyaz ciro olmak üzere iki şekilde yapılabilir.
Ciro türü ve zaman aralığı seçildikten sonra indirim, ödenek ve iadeler dâhil edilmeden brüt satışlar toplanarak hesaplanır. İndirim, ödenek ve iade gibi maliyetler çıkarıldıktan sonra şirketin net cirosu elde edilir.
Cirodan güdülen amaca göre; temlik, tahsil ve rehin cirosu olmak üzere üç şekilde yapılır.
Brüt Kar Nedir? Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
İtalyanca giro kelimesinden gelen ciro, ticarî faaliyet gösteren şirketlerin elde ettiği toplam kazancı ifade eder. İş hacmini ölçmeye yarayan ciro belirlenirken giderler göz önünde bulundurulmaz. Yani ciro sadece gelirlerin toplamını temsil eder.
Beyaz (açık) ciro: Beyaz ciroda, ciranta, poliçenin arka yüzüne sadece ödeyiniz ibaresini yazar ve imzalar. Temlik cirosu: Temlik cirosu ile poliçeden doğan bütün haklar ciro edilene geçer, ancak bu hakların devri için sadece ciro yeterli değildir. Ayrıca poliçenin de teslimi gerekir.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Aşağıdaki formülle hesaplanır. Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
101 Alınan Çekler Hesabına, 1 işletme tarafından alınan çek tutarları borç, işletme tarafından tahsil edildiğinde veya ciro edildiğinde çek tutarları alacak kaydedilir.
Çekin ciro edilmesi için arka yüzüne firmanın kaşesi ve yetkilinin imzası gerekir. Birden fazla imza bulunabilir. Beyaz ciro yönteminde ise sadece yetkili imzası çekin arka yüzüne eklenir. Bu şekilde çek ciro edilmiş olur.
Dolayısıyla işletmelerin satış ve hizmet bedellerine ek olarak müşterilerinden tahsil etmiş oldukları Katma Değer Vergisi onlar için bir hasılat değil, yasal düzenleme çerçevesinde vergi dairesine yatırılması gereken bir miktarı ifade etmektedir.
Belirli bir dönem içerisinde işletmenin giderler düşülmeden elde etmiş olduğu kazanç bu şekilde adlandırılmaktadır. Ciro için zaman zaman brüt kazanç kavramı da kullanılabilmektedir. Cirodan giderlerin ve masrafların düşülmesinden sonra net kazanç ortaya çıkmaktadır.
Dolayısıyla, bir iskonto olan ciro priminin, KDV Kanunu hükümleri uyarınca Page 8 KDV matrahına dahil edilmemesi gerekmektedir.
İşletmelerin satışlarını artırmak amacıyla devamlı olarak çalıştıkları bayi ve alıcılarına belli bir dönemde satın aldıkları mal ve hizmet tutarına bağlı olarak yapılan ödemeye yıl sonu iskontosu veya ciro primi denilmektedir.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
Brüt kar marjı; brüt satış karının net satış tutarına bölünmesi ile bulunur. Bunun yanlış hesabı, doğru yapılan bütün işleri siler. Bir ürünün raf metrekare başına düşen satış cirosu ise; haftalık satış tutarının( kdv hariç), kapladığı raf alanına bölünmesi ile elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri