Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca Boşanma Davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir. Buna %10 oranındaki Katma Değer Vergisi de eklenince toplam ödenmesi gereken ücret 19.690 TL olmaktadır.
Boşanma davası ücreti ne kadar? Boşanma davası ücreti en az 17.900 TL avukatlık ücreti (KDV ile birlikte 19.690 TL) ile boşanma dava masrafları olan yaklaşık 2.132 TL toplamı 21.822 TL'dir. Dosya kapsamına göre bu tutar artabilir.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
2024 yılı itibariyle, boşanma davası asgari avukatlık ücreti 17.900,00 TL olarak belirlenmiştir. Başvuru aşamasında, mahkeme veznesine ödenmesi gereken harçlar ve boşanma davası başvuru harcı (2024 yılı itibariyle 427,60 TL) ile yargılama giderleri bulunmaktadır.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri ücret en az 15 bin 800 TL olarak belirlendi. Dava ücretleri ise 8 bin TL ile 67 bin 700 TL arasında olacak.
İlgili 18 soru bulundu
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 42.100 TL maaş alıyor. Avukat, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 65.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyordu.
Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur? Karşı tarafın kusurunu ispat etmesi gerektiğinden davayı ilk açan eşin davadaki rolü daha aktiftir. Eğer karşı dava açılırsa asıl davayı açan 3, karşı davayı açan 2 dilekçe sunar. Bu bakımdan, boşanma davasını ilk açan eş daha avantajlı olabilir.
Boşanma Davasında Adli Yardım
Boşanma davasında, kişinin bulunduğu yerdeki baronun adli yardım bürosuna dilekçe ile başvurarak adli yardım talebinde bulunması mümkündür. Boşanma davasında adli yardım talep eden kişi şartları sağlıyorsa, kendisine avukat tayin edilir ve bu kişi dava masraflarından muaf tutulur.
Buna engel bir durum yoktur. Boşanma davasında avukat ücreti özel avukat ile anlaşan kişiler tarafından şahsen ödenecek bir durumdur. Davayı kaybeden taraf, karşı tarafın boşanma avukatı varsa karşı vekalet ücreti olarak bu ücreti ödemek zorunda kalır. Kendi boşanma avukatına verdiği ücret farklı bir ücret olacaktır.
Buna göre dava açarken mahkemeye ödememiz zorunlu olan harç ve giderleri hesaplayalım. Başvurma harcı: 427,60 TL'dir (2024 yılı için). Gider avansı: İki taraflı bir davada 1.120,00 TL gider avansı alınmaktadır (2024 yılı için). Vekalet pulu: Vekalet pulu her davada sabittir.
Yargılama Gideri Olan Kanuni Vekalet Ücreti
Mahkeme tarafından, bu vekalet ücretinin hesabında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınır. Yargılama gideri olan bu vekalet ücretinin takdirinde hukuki sürecin tamamlandığı ve dava sonunda kararın çıktığı tarihte yürürlükte olan tarife esas alınır.
Davanın kaybedilmesi halinde ise, bu ücret sözleşmei hüküm ifade etmemelidir. Bu son halde avukat, artık sözleşmeye dayanmamalı, doğrudan Avukatlık Kanunu'nun 163/111, maddesi uygulanarak, asgari tarifeye göre avukata ücret ödenmelidir.
Avukatsız Boşanma Davası Açma Masrafları
Sayılan bu giderlerde toplam harç tutarı 385,40 TL, masraf toplamı 550 TL olup diğer masraf tutarı olarak belirtilen vekalet pulu ücreti olan 40,30 TL ile birlikte toplamda 975,70 TL tutarında dava açmak için gerekli masrafların mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.
2024 yılı için İcra mahkemelerinde takip edilen işler için ücret 5.600 Türk Lirasıdır. 2024 yılı için tahliliye ilişkin icra takipleri için 7.400 Türk lirasıdır. 2024 yılı için asliye hukuk mahkemeleri avukat ücreti 17.900 Türk Lirasıdır. 2024 yılı için tüketici mahkemelerinde avukat ücreti 9.000 Türk Lirasıdır.
Ayrılmak için öncelikle boşanma dilekçesini düzenlemelisiniz. Çiftler arasında anlaşmalı boşanma uygulanacak ise dilekçe ile birlikte anlaşmalı boşanma protokolü de doldurmanız gerekir. Belgeler hazırlandıktan sonra davacı, adliyede yer alan tevzi bürosuna başvurarak boşanma davasını başlatabilirsiniz.
E Devlet üzerinden boşanma sürecinin başlatılması, bu kolaylıklardan birisidir. Ancak, şu anda doğrudan E Devlet üzerinden boşanma davası açılması mümkün değildir.
Nafaka hakları bakımından da, boşanma davasını kadının veya erkeğin açmış olmasının önemi yoktur. Boşanma davası açan kadın, şartları sağlanmışsa; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası alabilir.
Kocasından boşanmak isteyen bir kadının boşanmak için Aile Mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.
Eşlerden yalnızca birinin boşanmak istemesi halinde dava çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1-1,5 yıl arası sürmektedir. Bu davalar için azami süre sınırı olmayıp, her dosya kendi özelinde değerlendirilmelidir.
Özellikle belirtmek gerekirse özel boşanma nedenleri söz konusu olduğu zaman kişi tam kusurlu sayılır. Yani; zina, hayata kast, pek kötü muamele, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi davranışlar kişiyi tam kusurlu hale getirir.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Ücretsiz avukat talebi olan ve bu konuda gerekli şartları taşıyan kişilere barolar ücretsiz avukat görevlendirmek zorundadır. Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.
Paylaşılan en düşük Avukat maaşı 29.200 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz? Bu veriler senin için faydalı mıydı?
Avukat, davayı kazansa da kaybetse de kanunen ücrete hak kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri