Yılına özel ilk önce çalışmayan emeklilere 5000 TL ikramiye verilmiş fakat çalışan emekliler kapsam dışı bırakılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni talimatı sonrasında, çalışan emeklilere de ikramiye verilecek.
Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte, SGK ödeme takvimini açıklayacak. Böylece çalışan emeklilere 5 bin liralık ikramiye için ödeme yapılacak.
Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan 7491 sayılı Kanun'un 55. maddesiyle de, bu geçici 98. maddenin 4. fıkrası yürürlükten kaldırılarak, çalışan emeklilere de 5000 TL ödenmesi sağlanmış oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere 5 bin lira ikramiye ödemesinin bugün hesaplara yatacağını açıklamıştı. Çalışan emekliye bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye verilmesini öngören düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
ÖZEL SEKTÖRDE EMEKLİ İKRAMİYESİ
Memurlardan farklı olarak İş Kanununa tabi çalışan işçilerde emekli ikramiyesi uygulaması yoktur. Bunun yerine işçilerin yine toplu ödeme alabilecekleri kıdem tazminatı uygulaması vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Bu bilgiye göre emeklilik ikramiyesi brüt toplam aylık tutarın her tam hizmet yılı toplamına çarpılmasıyla hesaplanmaktadır. Örneğin bir kişinin 25 hizmet yılının olduğunu düşünelim. Emekli aylığının da 1000 TL olduğunu düşünürsek emekli ikramiyesi bu bilgilere göre 25 x 1000 olacaktır.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Ayrıca SGK'dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine verilecek.
Çalışan emekliye bir defaya mahsus ödenecek 5 bin TL ikramiye için tarih netleşti. Buna göre ikramiyelerin en geç 28-29 Aralık tarihinde banka hesaplarına yatırılması bekleniyor. Çalışan emeklilere verilecek 5 bin TL'lik ikramiye ödemeleri için tarih netleşti.
4 milyon 600 bin emekliye ödenecek ikramiye tarihi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, çalışan emeklilere verilecek 5 bin liranın yarın banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu.
Çalışan emekliye ikramiye ödemesi takvimi
Torba yasanın 27 Aralık Çarşamba günü Meclis'ten geçip yasalaşması, 28 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanması ve SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı (4A-4B-4C) ödemelerinin 29 Aralık'ta yapılması bekleniyor.
SON DAKİKA HABERİ: Çalışan emekliye 5 bin lira ikramiye Meclis'ten geçti.
Bağ-Kur kapsamında gelir ve aylık alanların tamamına 5 Nisan'da ödeme yapılacak. Emekli Sandığı kapsamında gelir ve aylık alanlardan maaş ödeme günü ayın 1 ve 2'si olanlara 2 Nisan, 3, 4 ve 5'i olanlara ise 3 ile 5 Nisan arasında ikramiyeleri ödenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada "İlk düzenlemeden yararlanamayan, çiftçi ve BAĞKUR'lu esnaf emeklimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimiz de 5 bin TL ödeme imkanından faydalanacak" dedi. Buna göre; Yapılacak olan çalışma kapsamında 5000 TL ikramiyeden çiftçilerde faydalanabilecek.
5000 TL. tutarındaki ikramiye ödemesi 24 Ocak 2024 Çarşamba gün içerisinde yapılacaktır. Bilgilerinize sunarız. Saygılarımızla.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Çalışan emeklilerimizin 5 bin Türk lirası tutarındaki ödemeleri 29 Aralık Cuma günü banka hesaplarına yatırılacaktır." dedi.
Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Çalışan emeklilere 5 bin lira verilmesi ile ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: En düşük emekli maaşı 10 bin TL olacak, 2024'ü Emekliler Yılı ilan ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yıl en düşük emekli maaşının 10 bin TL olacağını açıkladı. Erdoğan, bu konudaki düzenlemeyi en kısa sürede Meclis'ten geçirmeyi hedeflediklerini duyurdu.
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.
Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
Çalışan emekliler yararlanamayacak
Erdoğan, emekli ikramiyesinin çalışmaya devam eden emeklilere verilmeyeceğini duyurdu. “Emekli olup, fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi bu düzenlemenin dışında bırakıyoruz. Bu ödemeler Kasım ayının ilk yarısı itibariyle emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacaktır.
Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kurdan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.
Kamu da 4/a'lı (SSK) olarak çalışılan sürelere emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için kamudaki sigortalı görevinden ayrıldığı tarih itibariyle kıdem tazminatını almamış ve kıdem tazminatı ödemesine müstehak olması şartıyla ikramiye ödenir.
Bu kapsamda mevcut iş yerinde veya başka bir işletmede görev yapmaya devam edenlere emekli çalışan denir. Türkiye'de emeklilik; işe başlangıç tarihine, çalışılan meslek koluna ve engel durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri