Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Boşanma davası kesinleşmeden yeni boşanma davası açılabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Boşanma davası kesinleşmeden yeni boşanma davası açılabilir mi?

Ortak Yaşamın Yeniden Kurulamaması Nedeniyle Boşanma Davası Eşlerden birisinin açtığı herhangi bir nedene dayalı boşanma davasının reddedilmesi durumunda, boşanmanın reddi kararının kesinleşmesinden itibaren en az üç yıl boyunca bir araya gelinmemiş olması şartı ile eşlerden birisi tekrar boşanma davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Boşanma davası devam ederken yeni bir boşanma davası açılabilir mi?

Boşanma davası reddedilirse aynı sebebe dayanarak tekrardan dava açmak mümkün değildir. Ancak farklı sebep, vakıa ve olaya dayanılarak boşanma davası açılabilmektedir. Açılacak bu boşanma davası boşanma davası devam ederken açılabileceği gibi boşanma davasından sonrada açılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Çekişmeli boşanma davası varken anlaşmalı boşanma davası açılır mı?

sorusunun detaylı yanıtı için Elgit Hukuk Bürosunun sizler için hazırladığı bu içeriğe gözatın. Boşanma sürecinde çekişmeli boşanmanın anlaşmalı boşanmaya dönüşmesi mümkündür. Bunun için önemli olan nokta her iki tarafın da bu beyan bulunmasıdır. Yalnızca bir tarafın böyle bir beyanda bulunması süreci değiştirmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elgit.av.tr

Boşanma kararı ciktiktan sonra dava geri alınabilir mi?

Davadan vazgeçme, HMK m. 123 ile “davanın geri alınması” adıyla düzenlenmiştir. Buna göre davacı, hüküm kesinleşinceye değin davasını geri alabilmektedir. Çekişmeli boşanma davasından vazgeçme dilekçesi ya da anlaşmalı boşanma davasından vazgeçme dilekçesi sunulmak suretiyle davadan vazgeçilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Cekısmelı boşanmada karsı dava açılabilir mi?

Eşin dava açmasına karşılık davalı olan eşin karşı dava açma hakkı bulunmaktadır. Aynı mahkeme içerisinde görülmektedir. Davalı taraf, dava dilekçesinin kendisine tebliğ edilmesinden itibaren cevap için yasal süresi bulunmaktadır. Cevap dilekçesinde, davalı karşı dava açmaya hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

EŞİM BOŞANMA DAVASI AÇTI NE YAPMALIYIM ?

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kaç kez boşanma davası açılır?

Boşanma davası reddilen taraf, aynı nedenlere dayanarak tekrar boşanma davası açamaz. Ancak, ilk boşanma davasının açılmasından sonra meydana gelen yeni olaylara dayanarak tekrar boşanma davası açabilir. İkinci kez açılan boşanma davasının, kanunda sayılan başka bir boşanma nedenine dayanması şart değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Iki ayrı boşanma davası açılabilir mi?

Usul hukukuna göre, reddedilen bir davadan sonra aynı konuda ikinci dava açılamaz. Aksi halde, açılan ikinci dava, kesin hüküm varlığı nedeniyle usulden reddedilir. Boşanma davalarında da aynı kural geçerlidir. Daha önce boşanma davasına konu edilmiş aynı olaylara dayanarak ikinci boşanma davası açılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Aynı dava tekrar acilir mi?

Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

Boşanma kararı kesinleştikten sonra ne yapılır?

Hakim boşanma kararı verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara tebliğ edilir. Taraflara yapılan tebligattan itibaren 2 hafta içinde taraflar varsa itirazlarını istinaf dilekçesi ile sunar. Böylelikle istinaf aşamasına geçilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Boşanma davası açtım gitmezsem ne olur?

Eğer taraflar yine de davaya katılmazlarsa, mahkeme davayı reddedebilir veya dava dosyasını kapatabilir. Özetle, boşanma davasına iki taraf da gitmezse, dava sonuçlanamaz ve tarafların davaya katılımı olmadan karar verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Çekişmeli boşanma davası kaç celsede biter?

Çekişmeli boşanma davalarının kaç celse süreceği somut olaya ve dosyanın içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır. Fakat burada belirtilmesi gereken husus bu sayının net olarak belirlenememesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Çekişmeli boşanma davası mahkeme masraflarını kim öder?

Çekişmeli bir şekilde açılmış olan davalarda davayı açan tarafın masrafları ödemesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kalemci.av.tr

Çekişmeli boşanma Istinafta anlaşmalı boşanmaya döner mi?

Çekişmeli boşanma davası ister bir ay, isterse bir yıl sürsün anlaşmalı boşanmaya çevrilebilir. Ancak bunun için anlaşmalı boşanma şartlarının gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası için gereken şartlar; Evlilik tarihi ile dava tarihi arasında 1 yılın dolmuş olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dilberciftci.av.tr

Boşanma davası kaç yılda sonuçlanır çekişmeli?

Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 ile 3 ay arasında sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3 ile 5 yıl arasında sonuçlanabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Birden fazla boşanma davası açılabilir mi?

Aşağıdaki Yargıtay kararında haklı ve hukuki gerekçenin bulunması ölçütünde ağır kusurlu eşin de karşı dava açmak suretiyle boşanma davasının kabul edilebileceği ve birden fazla boşanma sebebine dayanılabileceği açık bir biçimde vurgulanmış olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugsanyilmaz.av.tr

Çekişmeli boşanma davası nasıl düşer?

Çekişmeli boşanma davası, tarafların arasında uzlaşma sağlanması, tarafların ortak karar ile davayı anlaşmalıya çevirmesi durumunda düşer. Ancak belirtmek isteriz ki tarafların bu anlaşmayı, mahkemeye sunulan protokolle veya tutanakla belgelemesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

Boşanma davasında kesinleşme şerhinden sonra ne olur?

Boşanma kararının hukuki açıdan bir sonuç doğurabilmesi için zorunlu olan kesinleşme şerhi hazır olduğunda bir örneği de nüfus idaresine verilmelidir. Boşanma davası sonuçlandığında önce bir kısa karar yazılır. Bu kısa kararın ardından da gerekçeli kararın hazırlanması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Boşanma kararı çıktıktan sonra imza atmazsa ne olur?

İşte genel olarak boşandıktan sonra imza atılması deyiminden anlaşılması gereken husus budur. Peki taraflar boşanma kararından sonra imza atmazlar ise yani gidip gerekçeli kararı tebellüğ etmez iseler, bu takdirde karar kesinleşmez ve taraflar evli kalmaya devam ederler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Boşanma protokolü kaç yıl geçerli?

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Geçerlilik Süresi Ne Kadardır? Taraflarca düzenlenen protokol, tarafların maddeler üzerinde mutabık olduğu vakte kadar geçerliliğini korumaktadır. Protokolün geçerliliğine dair herhangi bir süre öngörülmemiştir. Protokol düzenlendikten 5 sene sonra dahi mahkemeye sunulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Açılmamış sayılan dava tekrar açılır mı?

Davanın açılmamış sayılmasıyla davanın açılması ile doğan bütün sonuçlar ortadan kalkar. Davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararlar kesin hüküm oluşturmaz. Süresi içinde yeni bir dava açılabilir. Davanın açılmamış sayılmasına mahkeme re'sen karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Açılmamış sayılan dava yeniden açılır mı?

Davanın açılması ile birlikte hak düşürücü süreler korunur. Davanın açılmamış sayılması kararı da hak düşürücü sürelerin yeniden işlemesine sebep olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serhancantas.com

Bir dava kaç kez yenilenir?

Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir. İkinci yenilemeden sonra davanın tekrar (üçüncü defa) takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (md. 150/6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Eşler ne kadar ayrı kalırsa boşanır?

Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Çekişmeli boşanmada aynı evde kim kalır?

Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: azizcihank.av.tr

Erkek neden boşanma davası açamaz?

Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cerensumer.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT