Davanın taraflarınca 2 haftalık istinaf hakkı süresince hiçbir işlemde bulunulmaması halinde, mahkeme kalemince gerekçeli kararın kesinleşmesi işlemi yapılır. Kesinleşme işlemi için kalemce kesinleşme şerhi hazırlanır ve dosya mahkeme hakiminin onayına sunulur.
Boşanma kararından sonra kimliğimi ne zaman değiştirebilirim sorusu, boşanma işlemi gerçekleştikten sonra en sık araştırılan konulardan biri haline gelmektedir. Boşanmadan sonra kimliğin değişmesine dair gerekli karar, açık duruşmada boşanma kararı verildikten yaklaşık 20 ila 40 gün cevabını vermektedir.
Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 – 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer. Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir.
Yine ilgili mahkeme kaleminin iş yoğunluğuna bağlı olarak 2-3 gün içerisinde bu dava dilekçesi de davalının adresine tebliğe çıkartılır. Tebliğe çıkma ve davalıya ulaşma süreci ise ortalama olarak 10 gün sürmektedir. Dolayısı ile toplamda 12 gün içerisinde boşanma davasındaki tebligat davalıya ulaşır.
Hakim boşanma kararı verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara tebliğ edilir. Taraflara yapılan tebligattan itibaren 2 hafta içinde taraflar varsa itirazlarını istinaf dilekçesi ile sunar. Böylelikle istinaf aşamasına geçilir. Lakin istinaf aşamasına geçilmez ise boşanma kararı kesinleşir.
İlgili 34 soru bulundu
Boşanma kararının taraflara tebliğ edilmesinde 15 gün sonra itiraz edilmez ise verilen boşanma kararı kesinleşir. Eğer verilen karar boşanma yönünde ise kararının kesinleşmesinden sonra nüfus müdürlüğüne yazı yazılarak tarafların medeni durumları düzeltilir.
İki haftalık süre içerisinde istinaf dilekçesi verilmemesi halinde karar kesinleşir. Yerel ve istinaf mahkemesi sürecinde hakim boşanma kararı verdikten sonra boşanma davası devam etmektedir. Daha sonra boşanma kararının kesinleşmesi gerekir. Davanın çekişmeli boşanma veya anlaşmalı boşanma olmasının bir farkı yoktur.
Tebligatlar e-Devlet'te Görünür mü? e-Tebligat sisteminden yapılan tebligatlar hem PTT hem de e-Devlet resmi web sitelerinde görüntülenebilir. e-Devlet üzerinde yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı kurumuna ait 'E-Tebligat Görüntüleme' bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligatlar görüntülenebilir.
Süresi içerisinde cevap dilekçesi sunmamak, dava dilekçesinde belirtilen iddiaların inkar edilmesi anlamına gelmektedir. Ancak cevap dilekçesi sunmayan taraf, delil sunamaz ve tanık da dinletemez. “Dava, evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebine dayalı boşanma istemine ilişkindir.
3. Tebligat kaç günde alıcısına ulaşır? PTT işyerlerinde ek hizmet talep edilmeden kabul edilen tebliğ evrakının muhatabına tebliğ edilmesi aynı il dağıtım sahası içerisinde ise en geç 5 iş günü, farklı il dağıtım alanında ise en geç 7 iş günü içerisinde yerine getirilir.
Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır. Boşanma kararınızı hakim mahkemede yüzünüze karşı söylediğinde boşandığınızı sanmayın demiştik.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
Şifreniz ile sisteme girdikten sonra e-hizmetlere giriş yapmalısınız. E-hizmetler alanında mahkeme dava dosyası sorgulama alanına girmelisiniz. Bu işlem sonrasında dosya detaylarına ulaşabilirsiniz.
Boşanma sonrası kararın kesinleşmesi ile mahkeme nüfusa bilgi verir ve soyadınız değişir. Bunun için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Davacı olunan bir dosya ile ilgili kararlar e-devletten takip edilebilmektedir. Davacı kendi dosyasının durumunu öğrenmek için e-devlet uygulamasına girdiğinde dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiğini anlamalıdır.
Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür. Kadının hamile olmaması veya son boşandığı kocası ile tekrar evlenecek olması.
Ayrıca, boşanma davası sırasında belirli süreler ve prosedürler vardır. Bu süreleri ve prosedürleri takip etmezseniz, davayı kaybetme riskiniz artar. Ayrıca, davaya katılmamanız, mahkeme tarafından size karşı bir karar verilmesine neden olabilir.
Boşanma tebligatı eğer bir boşanma avukatınız yok ise size posta yoluyla ulaştırılır. Ayrıca Uyap sisteminde kararınızın hazırlanmış olduğunu da görebilirsiniz. Boşanma kararının tebligatı, eğer bir avukatınız varsa avukatınıza gönderilir. Boşanma tebligatı size gelmediyse mutlaka avukatınıza gönderilmiştir.
1- Boşanma davası AÇILDIKTAN SONRA sadakat yükümlülüğü (TMK m. 185/3) DEVAM EDER yani sona ermez.
PTT üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: Gönderi Takip Adresine, E-devlet üzerinden barkod ile gönderi sorgulayabilmek için: e-Devlet bağlantısı adresine, e-Devlet Üzerinden e-Tebligat sorgulama : e-Devlet e-tebligat görüntüleme adresine girerek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılmaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.
Günümüzde tebligat sorgulama işlemleri vatandaşlar tarafından e-devlet üzerinden veya PTT 'nin resmi sitesi aracılığıyla kolaylıkla yapılabilmektedir. Vatandaşlar taraflarına gönderilen kargo tebligatları barkod numarasını girerek internet üzerinden hızlıca kontrol edebilmektedirler.
İşte genel olarak boşandıktan sonra imza atılması deyiminden anlaşılması gereken husus budur. Peki taraflar boşanma kararından sonra imza atmazlar ise yani gidip gerekçeli kararı tebellüğ etmez iseler, bu takdirde karar kesinleşmez ve taraflar evli kalmaya devam ederler.
Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesinden sonra her iki taraf da karara itiraz etmezlerse itiraz süresi bittikten sonra karar kesinleşmiş olacaktır. Mahkeme karar için kesinleşme şerhi hazırlayacak, Nüfus Müdürlüğüne boşanma bildiriminde bulunacaktır.
Boşanma davasında ilk duruşmada hakim ne sorar; boşanma davasının nedeni davanın da sürecini etkilemektedir. Hakim, evliliğin sonlandırılmasını gerek görmek için tarafların emin olmasını aynı zamanda nedenlerini mahkemeye bildirirken çelişki içinde kalmadıklarına dikkat etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri