Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Közleyip kabuklarını ayıkladığınız patlıcanları oda sıcaklığında güzelce soğutun ve yine tamamen soğuduklarından emin olduktan sonra buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay edin. Ardından hava almayacak şekilde poşetlerin ağzını kapatın, her bir poşete o günün tarihini atın ve buzluğa kaldırın.
Hazırladığınız kışlık çiğden patlıcanı dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman buzluktan çıkartıp, buzunu çözdürmeden direk pişirebilirsiniz.
Salçayı kavurduktan sonra dondurucudan çıkarttığınız 2 poşet patlıcanı, dışarıda çözülmesini asla beklemeden direk tencere içine koyun. Daha sonra yemeğinizin üzerine damak tadınıza göre tuz, karabiber ve yarım su bardağı su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateş üzerinde 5-6 dakika pişmeye bırakın.
İlgili 28 soru bulundu
Patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Tuzlu suyunu süzdükten sonra istediğiniz miktarlarda poşetlere doldurup fazla havasını pipetle çekiyoruz yani vakumluyoruz. Dondurucuya koyup kışın tüketebilirsiniz.
Kabaklar ise buzlukta 9 ay boyunca taze olacak şekilde saklanabilmektedir. Bu açıdan tarihleri karıştırmamak ve sağlığınızı tehlikeye atmamak adına kabakları hazırladıktan sonra buzdolabı poşetine koyarken poşetin üzerine tarih yazmalısınız. Bu sayede fark etmediğiniz ancak küflü olan bir kabağı tüketmemiş olursunuz.
Patlıcanları bütün olarak ateşte ya da fırında közledikten sonra kabuklarını soyup kesebilirsiniz. Ardından bir buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuya koyabilirsiniz.
Fırça yardımıyla patlıcanlarımızı zeytinyağı ile yağlıyoruz. 200 derece fırında 20-25 dakika kızartıyoruz. Fırından çıkarıp soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını kapatıp fazla havasını pipetle çekerek vakumluyoruz.
Üzerine kızarttığımız patlıcanları dökelim güzelce harmanladıktan sonra 1-2dk da bu şekilde pişirip ocağın altını kapatalım. Soğuması için başka bir kabın içine dökelim. Soğuduktan sonra istediğiniz miktarda buzdolabı poşetine veya kilitli poşetlere paylaştırıp ağızlarını kapatalım ve buzluğa kaldıralım.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Hem kararmasını önlemek hem de acısını önlemek için közlenmiş patlıcanlarınızı hafifçe tuzlayıp bıçak yardımıyla doğrayabilir ya da mezelik şekilde ezebilirsiniz. Ardından buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Patlıcanlarınızı bu şekilde buzlukta en az 6 ay tazeliğini koruyacak şekilde saklayabilirsiniz.
Bir tencereye yağ katın kızarınca biber ve soğanı katın kızarınca patlıcanları da ilave edin ve kavurun kavrulunca domatesleri de ilave edip pişince kavanozu kaynar suyla çalkalayın ve pişmekte olan patlıcanı kavanoza doldurup kapağını kapağını kapatıp çevirin ,24 saat bekletin sızarsa açıp kullanın sızmazsa düzeltip ...
Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçeride hava kalmadığına emin olmalısınız. Haşlanıp soğutulmuş sebzeleri dondurucuya koymadan önce çok iyi süzmelisiniz.
Biberleri de yıkayıp dilimleyelip hazırlayalım. Daha sonra kızgın yağda patlıcanları ve biberleri kızartalım. İyice soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya kaldıralım. Kışın dolaptan çıkardığımız kızartmalarımızı ister üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek tüketelim.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Patlıcanın rengini koruyabilmek için, limon, tuz ve sudan destek alabilirsiniz. Patlıcanları kestikten sonra hiç vakit kaybetmeyin ve soğuk suyun içine atın. Üzerine tuz serpiştirin. Birkaç dakika bu şekilde beklettikten sonra, patlıcanların yüzeyini limonla ovun.
Patlıcan ile nefis sulu yemekler ve kızartma yapmayı planlayanlar, patlıcanları domates ile beraber kavurabilirler. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyularak havası tamamen alınır ve derin dondurucuya koyulabilir.
Patlıcanların birkaç yerine bıçak ile delikler açın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika fırında ara ara teryüz ederek közleyin.
Buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık olacak şekilde dolmalıkları paylaştıralım. Pipet ile bütün havasını alalım ve ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldıralım. Kullanacağımız zaman bir kaç saat önceden çıkaralım ve buzu çözüldükten sonra kullanıma hazır. Afiyet olsun.
Bir tencereye su koyarak kaynatın. Ayrı bir kaba buzlu su hazırlayın. Sıcak kaynar suya attığınız kabakları kevgir yardımı ile alın ve buzlu soğuk suya atın. Kabakların suyunu süzün ve iyice kuruladıktan sonra dondurucuya porsiyonlar halinde kaldırın.
Çiğ Kabak Dondurulur mu? Evet taze çiğ kabaklar buzlukta yıl boyu saklanabilir. Fakat hiçbir işleme tabi tutulmadan buzluğa atılan kabaklarda lezzet ve renk kaybı bariz olacaktır. Fakat buzluğa atmadan önce kabakları blanch etmek gözle görülür bir fark yaratın.
Elimizle biberleri iyice harmanlayalım. Tepsiye yayıp 200 derecelik fırında biberler hafif kavruluncaya kadar pişirelim. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine doldurup havasını alıp bağlayalım. Ve buzluğa yerleştirelim.
İçerisine küp (veya istenilen diğer şekilde) doğranmış patlıcanlar atılır. Hafif kavrulur. Dikkat edin patlıcanlar çok pişmeyecek. Soğuduktan sonra poşetlenip buzluğa atılır.
Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz. Limon, patlıcanların kararmasını önlerken tuz ise patlıcanın kendine has olan acılığını azaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri