Boşanma Davası Açılmadan Önce Satılan Mallar Paylaşıma Dahil midir? Eşler, evlilik süresi boyunca malları üzerinde diledikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Ancak, “boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilmiş olan” ve elden çıkarılan tüm mallar, boşanmada mal paylaşımına dahil edilir.
Boşanma durumunda da bu şekildedir. Boşanma davası devam ettiği sürece eşin imzası, izni olmadan hiçbir şekilde evin satışı yapılamaz. Yapılmış olsa bile diğer eşin talep etmesi halinde satışın iptali gerçekleştirilir. Diğer eş tapunun iptal edilmesi için dava açma hakkı bulunmaktadır.
Evlilikte mal paylaşımı bakımından, kişisel mallar grubuna giren varlıklardan elde edilen gelir ile alınan ev kişisel mal sayılır. Örneğin evlilik sırasında satın alınan bir ev eşlerden birine miras kalan para ile veya düğünde takılan altınlar ile alınmış ise, kişisel maldır ve boşanmada paylaşıma tabi tutulmaz.
Evlenmeden önce alınan mallar Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kişisel mal olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple alınan eşyaya malik olan kim ise o tarafın kişisel malı olacaktır.
Hükümden de anlaşılacağı üzere eşlerin evlenmeden önce almış olduğu mallar ve bu mallardan evlilik birliği içerisinde dahi elde ettiği değerler kişisel mal niteliğinde olup tasfiye halinde bu mallar üzerinde karşı taraf hak sahibi olamayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Öncelikle kafaların karışmaması açısından şunu da belirtmek gerekir ki; Her iki dönem için de geçerli olan husus şudur:Evlenmeden önce alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa onun kişisel malı sayılır ve boşanmada mal paylaşımı hesabına dahil edilmez.
Çekişmeli boşanmada hakim, her bir tarafın ihtiyaçlarına ve müşterek çocukların mevcudiyetine göre evi kimin tutacağına karar verebilir. Hakim ayrıca evin ve çocukların kullanımını taraflar arasında paylaştırabilir. Evi kimin tutacağına ilişkin karar, davanın özel koşullarına bağlıdır.
Genel olarak çekişmeli dava sürecinde, tarafların malları eşit bir şekilde paylaştırılmaktadır. Mahkemenin paylaştırmaktan sorumlu olduğu mallar arasında, evlendikten sonra elde edilen taşır ve taşınmazlar yer alır. Bireylerin evlenmeden önce aldıkları mülkler, boşanma davasında paylaştırılamamaktadır.
Eğer ev eşyaları evlilik öncesinde alınmışsa ve ödemeleri de tek bir eş tarafından evlilik öncesinde gerçekleştirilmişse, aksine anlaşma olmaması halinde eşyalar o eşin kişisel malı sayılırlar. Tabii bunun için ödemelerin tamamının evlilik öncesinde gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.
Boşanmadan önce bankadaki para çekilirse satılan diğer tüm mallar da tespit ve teyit edilir. Mallar halen mevcutmuş gibi mal ve para değeri hesaplanır. Değerler üzerinden bölüşüm yapılır. Eşler birbirinin malından pay ortağı olamaz ancak alacaklı durumuna girer.
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Evi Terk Eden Taraf Eşinden Ayrı Evi Satabilir Mi? Eşlerden birisi evi terk ederek uzaklaşa bilmektedir. Bu sırada diğer taraftan açılan boşanma davası ile birlikte evi terk sebebiyle kusur ortaya çıkmaktadır.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Yani, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen tüm malvarlığı değerleri (nakit para, ev, araba, arsa vs.) mal paylaşımına dahil edilir. Boşanma davası açıldıktan sonra eşlerin edindiği mallar ise mal paylaşımına dahil edilmezler.
Boşanma davası açılmadan 1 yıl önceye kadar mal ya da malların karşılıksız devri yapılmışsa, bu devirlerin iptali sağlanabilir. Boşanma davası açılmadan önce geçmişe yönelik süre sınırı olmaksızın mal kaçırma amacı ile devir işlemi yapıldığı açıkça ortaya konulduğu takdirde bu devirlerin iptali sağlanabilir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim İlk Kime Sorar? Anlaşmalı boşanma davasında hakim ilk kural olarak davacıya soru soracak ve anlaşma maddelerini iradesini sakatlayacak herhangi bir şey olmadan mı imzalamış yoksa baskı altında mı buna bakacaktır.
Evlilik birliği içerisinde alınan araba üzerinde diğer eşin ne miktarda hak sahibi olacağı hususunda ise ayrı bir hesaplama yapılması gerekir. Genel olarak evlilik birliği içerisinde alınan ev, araba gibi edinilmiş malların yarısı oranında diğer eşin hak sahibi olduğu kabul edilir.
Zira, boşanma davasının açılması ve sonrasında talep edilebilecek tazminat, nafaka, mal paylaşımı gibi hususlar açısından kusur kavramı oldukça önemlidir. Boşanma davaları büyük oranda kusur belirlemesi üzerinden ilerlemekle birlikte kusur her davada ayrı ayrı değerlendirilmektedir.
Boşanma davası sırasında evin güncel değeri dikkate alınır. O an evin piyasa değeri sekiz yüz bin Türk Lirası ise piyasa değerinin yüzde kırklık dilimi alınır yani bu evin yüzde kırklık değeri yüz altmış bin Türk Lirası olarak belirlenir.
Boşanma davasında mahkeme masrafları davayı açan kişi tarafından ödenmektedir. Fakat davalı açılan davaya karşı “karşı dava” açmak isterse yine masraf ödemektedir. Dava sonunda tüm mahkeme giderleri toplanarak davada haksız çıkan taraftan alınmaktadır.
Dolayısıyla eşlerin dava boyunca müşterek konutta kimin kalacağı hususunda birlikte karar verememeleri halinde, boşanma davası boyunca müşterek konutun eşlerden birine tahsisi mahkemeden talep edilmektedir. Tabii eşler bu konuda ortak karara varabiliyorlarsa müşterek konutun tahsisinin istenilmesi zorunlu değildir.
Çekişmeli Boşanmada Taraflar Gelmek Zorunda mı? Çekişmeli boşanma davasında dava, boşanma avukatı ile takip ediliyor ise tarafların direkt olarak duruşmaya gelmelerine gerek yoktur. Ancak boşanma avukatı ile değil de kendileri tarafından takip edilen bir durum varsa bu durumda davanın takip edilmesi şarttır.
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır. Bu tutar %60 oranına kadar gelir durumu ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri