Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.
→ -la / le ,-ar /-er… gibi bazı ekleri alan kimi kelimelerde de ünlü düşmesi olabilir: Örnekler: Yumurta-la→yumurtla-, sızı-la→sızla-, ileri-le→ilerle-, sızı-la→sızla-, koku-la →kokla-, uyku-la→uyukla-; oyun-a→ oyna; uyu-ku→uyku; sarı-ar-→sarar-…
1- İki heceli ve ikinci hecesinde “ı, i, u, ü” dar ünlüleri bulunan bazı sözcükler ünlü harfle başlayan bir ek aldıklarında sözcüğün ikinci hecesindeki “ı, i, u, ü” dar ünlü harf düşer. Bu duruma ünlü düşmesi adı verilir. NOT: İkilemelerde ve özel adlarda ünlü düşmesi olmaz.
İki ya da üç heceli kelimeler ek aldığında son hecelerindeki dar ünlülerin düşmesine ünlü düşmesi denir. Ünlü Düşmesi Neden Olur? Ünlü düşmesi kelimelerin yapısıyla ilgili olan bir ses olayıdır. Bu nedenle sadece ı, i, u ve ü harfi yer alan kelimelerde görülür.
İki heceli ve ikinci hecesinde ı, i, u, ü dar ünlüleri bulunan bazı kelimeler ünlü harf ile başlayan bir ek aldıkları zaman kelimenin ikinci hecesindeki ı, i, u, ü dar ünlü harf düşer. Bu duruma Türkçe ses bilgisinde ünlü düşmesi adı verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.
İçeri, dışarı, ileri, şura, bura, ora, yukarı, aşağı gibi sözler ek aldıklarında sonlarında bulunan ünlüler düşmez: içerde değil içeride, dışardan değil dışarıdan, ilerde değil ileride, şurda değil şurada, burda değil burada, orda değil orada, yukarda değil yukarıda, aşağda değil aşağıda vb.
A seçeneğinde “sararmış < sar(ı) – ar – mış” sözcüğünde ünlü düşmesi vardır.
Ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: yorgun-du (yorgun idi), güzel-miş (güzel imiş), gelir-se (gelir ise) vb.
Ses olaylarından yazıda gösterilmeyenlere özellikle dikkat edilmelidir: Yalınız > yalnız kelimesindeki orta hece ünlüsünün düşmesi yazıda gösterilir ama yanlız şeklindeki yer değiştirme hem söyleyiş hem yazı için yanlıştır.
Sokakta derken ta eki normalde da idi ancak t d ye dönüştü ve ünsüz yumuşaması oldu. Sokakta kelimesindeki bulunma hali eki olan -de sertleşerek -te olmuştur.
Ünlü Düşmesi İle İlgili Örnek Kelimeler ve Örnek Cümleler
Benim büyük oğlum Ankara'da tıp okuyor. (Oğul kelimesine gelen ek ile “u” harfi düşmektedir.) Fikrime elbette saygı duyulmasını bekliyorum. (Fikir kelimesi fikrime olmuş ve “i” harfi düşmüştür.) Odaya girdiğimde burnuma neden kötü kokular geldiğini anladım.
KÜSUR NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "küsur mu , küsür mü?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı küsur şeklinde olmalıdır.
Merhaba! Azıcık kelimesinde ünlü türemesi vardır. Yani cevap B şıkkı olmalıdır.
Cevap: Evet vardır. Yağmak fiiline -yor eki gelmiş, Böylece yağayor değil yağıyor olmuş.
Öğrenci kelimesi, öğren - (i) - ci bölümlerinden oluşmaktadır. Burada -i- eki düşerek öğrenci kelimesini oluşmuştur. Bunun gibi a, e, ı, i, o, ö, u, ü gibi harflerin yani sesli harflerin düştüğü ses olayına, ünlü düşmesi adı verilir.
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
Cevap:Sızlamak" kelimesinde ünlü düşmesi vardır.
Dar ünlü: azcık>azıcık, bircik>biricik vb. Alıntı sözcüklerin Türkçeleşme aşamasında sözcüğün son hecesinde bulunan Türkçe kurallara uymayan iki ünsüzün gelmesi sebebiyle ünlü türemesi görülür.
Ünsüz sertleşmesi
Sert ünsüzle biten kelimeler c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür. Bu duruma ünsüz sertleşmesi denir: dolapta, açtı, aşçı, baktım, çiçekten, kitapçı, dişçi, ocakta, bitkin, 15'te, Karabük'ten.
umurumda, duyuruldu, hatırı, buyurun, avucunu gibi sözcüklerde ünlü düşmesi olmaz. mutlu, sıcak, sıtma, evren, gevşemek, değnek, kavşak, öğrenci, dilenci, yatsı, giysi, büklüm, çağrı, kurak vb.
Ses düşmesi olayı yoktur.
Büyük ünlü uyumuna girmeyen kelimelere gelen ekler, kalınlık incelik bakımından son hecenin ünlüsüne uyar: adalet-li, anne-si, kardeş-lik, meslektaş-ımız, şişman-lık vb. Bazı alıntı kelimelerde ekler bu uyuma girmez: idrak-i, meçhul-e, mentol-de, sembol-ler vb.
Ses olayı olan kelime zehretmek kelimesidir. Ünlü düşmesi adından da anlaşıldığı gibi bir ünlünün düşmesidir. Zehretmek kelimesi zehir+etmek şeklindedir. Bu birleşimden zehretmek kelimesi ortaya çıkmış, zehir kelimesindeki i harfi düşmüştür.
İlerledikçe = ileri - ledikçe》-i harfi düşmüştür. Buradaki ses olayımız ünlü düşmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri