Boşanmanın özellikle ilk dönemlerde çocukların hemen hepsi için bir stres kaynağıdır. Boşanma sonrasında çocukların yaklaşık yüzde yirmisinde sorunlar ortaya çıkar. Bu oran, boşanmamış ailelerdeki çocuklara göre riskin yaklaşık 2 kat artmış olduğunu göstermektedir.
En çok etkilenen grup olarak 5-6 yaş kız ve 8-10 yaş erkek grubu çocukları görülmekle birlikte genel olarak kız çocuklarının erkeklere göre boşanma sonrası daha çok kaygı ve ilişki sorunları yaşadığı bulunmuştur.
9-12 yaş grubu anne baba ayrılığını daha rahat kabullenmekle birlikte, yaşamlarına yansıyan sorunlar nedeniyle öfkelidirler ve ayrılan ebeveyne özlem duyarlar. Birçok araştırma, ebeveynleri boşanmış çocukların ilerideki evliliklerinin boşanma ile sonuçlanma olasılığının daha yüksek olduğunu desteklemektedir.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Dolayısıyla bebek etkilenir, huzursuzlaşır ve ağlama krizleri görülebilir. Bu durum annenin daha çok sinirlenmesine, kendisini çaresiz ve kötü hissetmesine yol açar. Boşanma aşamasında olan annenin ruhsal gerginliği bebeği oldukça etkiler, bebeğin rutinleri değişebilir. Uyku düzeni bozulabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, çocuklar için boşanmama kararı almanın doğru bir davranış olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Aslında bitmesi gerekirken sadece çocuk için sürdürülen bir evlilik, çocuğa faydadan çok zarar verecektir.
Kısırlık tek başına boşanma sebebi olamaz.
Dolayısıyla kısırlık boşanma sebebi değildir; ancak çocuk sahibi olabilmek için tıbbi tedavinin gerekmesi halinde, eşinin tedavisine destek vermeyen eş kusurlu olarak kabul edilir ve tüp bebek gibi tedavilerde eşine yardımcı olmayan eş boşanmada kusurlu olarak kabul edilir.
Kısaca boşanma davalarında çocuğun velayeti, eğer çocuğa iyi bakabilecek ve onun ihtiyaçlarını karşılayabilecek ise babaya verilebilir. Ancak, ufak yaştaki çocuklar genellikle annelerine muhtaç oldukları düşünüldüğü için, bu yaş grubundaki çocukların velayeti genellikle anneye verilir.
Bu durumda kadın, boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün geçmeden tekrar evlenebilir. Iddet süresinin kaldırılması için, kadının boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 30 gün içinde aile mahkemesine başvurması gerekir. Mahkeme, kadının hamile olmadığının tespit edilmesi halinde, iddet süresini kaldırabilir.
Duruma göre hâkim velayetin ne anneye, ne de babaya verilmesine karar verir; çocuğa vasi atanmasına karar verebilir. Anne ve babanın evli olması halinde kural olarak velayet hak ve yükümlülükleri anne ve babaya müşterek olarak aittir (TMK m. 336).
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir. Yani kişi bir karar almıştır ve bu kararın önünü arkasını düşünemeyecek kadar “Boşanma” ya odaklanmıştır.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
-Boşanma kararı kısa ve somuta indirgeyerek, samimi bir üslupla ve çocuğun yaşına uygun şekilde aktarılmalıdır. Çocuklarla göz kontağı kurarak, arada ten teması kurarak ve sorularına izin vererek konuşmak önemlidir.
Boşanma sayısı, 2022 yılının Ağustos ayında 3 bin 945 iken adli tatil sonrası Eylül ayında 5,0 kat artarak 19 bin 775 oldu. Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Erkekler, boşanma sonrasında iletişim eksikliği, duygusal bağlantı kaybı veya çözülmemiş sorunlar nedeniyle pişmanlık duyarlar. Yeni yaşam koşulları: Boşanmadan sonra erkeklerin yaşam koşullarının nasıl değiştiği de pişmanlık duygusunu etkiler.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Eğer dul eş daha sonra evlendiği kişiden boşanır veya dul kalırsa ilk eşinden dolayı yeniden dul aylığı alabiliyor. Bunun için müracaat etmesi yeterli oluyor. Bekar olduğunu ispatlayan belgeler ile eski maaşın bağlanmasını da talep edebilir. İkinci eş de vefat etmişse yeni bir ölüm maaşı hak etme durumu ortaya çıkıyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, verdiği emsal kararla velayet davalarını yeni bir boyuta taşıdı. Kurul, idrak gücüne sahibi 8 yaş ve üstü çocukların kendisini ifade edebileceğini, velayet davasında çocuğa fikri sorulması gerektiğine hükmetti.
0-3 yaşında ki çocuğun velayeti çocuğun süt çağında olması sebebiyle anneye verilmesi daha doğru olacaktır. Fakat olağanüstü durumlarda çocuğun üstün yararı gözetilerek 0-3 yaş çocuğun velayeti babaya da verilebilmektedir. Fakat bu durum çok istisna bir durum olup çok karşılaşılmamaktadır.
Çocuk velayeti, tek taraflı bir kararla alınamaz; ancak, ebeveynler arasında anlaşmaya varılabilirse, bu anlaşma mahkeme tarafından onaylanabilir. Baba, çocuk velayetini almak için haklı sebeplere sahip olduğunu ispatlamalıdır.
Bir bayan, evlendiğinde eğer ki istemiyorsa eşinden çocuk yapmama hakkına ve özgürlüğüne sahip midir? Değerli kardeşimiz, Kadın, kocası istemesi halinde, eğer tıbbi bir sakınca yoksa, çocuk doğurmayı istememe hakkına sahip değildir. Aynı şekilde kadın istediği halde koca da çocuk olmamasını isteyemez.
Çocuklar üzerinde velayet hakkı iki taraflı Anne ve Baba tarafından birlikte kullanılır. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri