Boşanmak İçin Nereye Başvurmak Gerekir? Boşanmak için nereye başvurmak gerekir sorusu, boşanma davası açmayı düşünen kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu açıdan boşanma davası açabilmek için boşanma avukatı ile beraber çalışılarak Aile Mahkemesi'ne başvurmak gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davası, tarafların ikametgahından bağımsız olarak herhangi bir adliyenin aile mahkemesinde açılır. İçeriğimizde de yer verdiğimi üzere, boşanma davası açmak için gerekli evrakla birlikte aile mahkemesine başvurulur ve boşanma davası açılır.
Boşanmak İçin Nereye Başvurulur? Boşanmak için yetkili Aile Mahkemesine, Aile Mahkemesi kurulmamış yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulur.
Boşanma davası, tarafların yazılı bir dilekçe ile yetkili aile mahkemesine başvurması ile başlatılır. Boşanma davası için gerekli olan boşanma dilekçesi ise taraflar tarafından ya da avukat aracılığı ile hazırlanmaktadır. Boşanma davası tarafların duruma göre anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası şeklinde açılır.
Örneğin somut davaya göre değişmekle birlikte, boşanma davası ücreti en az KDV hariç 9.200 TL avukatlık ücreti ile 1.135,70 TL olan boşanma dava masraflarının toplamı yani 10.936 TL'dir. Boşanma davası açmak için yatırılması gereken harç 2023 yılı için 80,70 TL'dir.
İlgili 39 soru bulundu
Boşanma davasında avukat olmadan takip edilen anlaşmalı boşanma davası ücreti: 900-1000 TL. (Sadece mahkeme veznesine yatırılan harç tutarı ortalamasıdır.)
Ücretsiz boşanma davası ilerletmek isteyen kişilerde; Baronun ücretsiz atamasını yaptığı, vekil avukatlarla çalışma ilerletebilirler. Adliye aracılığı ile yapılabilecek bu başvuruda, kişinin maddi gelirinin hiç ya da çok az olması ve bu durumun kanıtlanabilir olması gerekir.
Avukatsız ise; dava dilekçesi, deliller ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile aile mahkemesine başvurmalıdır. Bununla birlikte boşanma süreci başlar.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmadan daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin mahkemede duruşmaya çıkmalarına gerek yoktur. Eşler, boşanma protokolünü imzaladıktan sonra mahkemeye verirler ve mahkeme, boşanma kararını verir.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Anlaşmalı boşanma için duruşmaya gitmek şarttır. Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen eşlerden birinin veya her ikisinin de hakimin huzurunda bulunmalarına olanak yoksa çekişmeli boşanma davası açmaları gerekir. Taraflar baroya kayıtlı bir avukata verecekleri vekaletname ile davanın takibini sağlayabilirler.
Tek celsede boşanmak için ne yapmalıyım? Tek celsede boşanmak için öncelikle eşlerin boşanma konusunda anlaştıkları bir protokol hazırlamaları gerekir. Protokol hazırlandıktan sonra, eşler protokolü imzalamalı ve mahkemeye sunmalıdırlar. Mahkeme, protokolü inceledikten sonra, eşlerin boşanmasına karar verebilir.
Eşime boşanma davası açmak istiyorum, ne yapmalıyım, diyorsanız aile mahkemesine başvuru yapmanız gerekir. E-devlet üzerinden boşanma davası açılır mı, sorusuna e-devlet üzerinden veya UYAP üzerinden açılabileceği yanıtını veririz.
Adliyede Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak
Taraflar ilk önce nafaka, velayet, tazminat gibi konularda uzlaşmaya varmalıdır. Konularda iki taraf anlaşırsa dava dilekçesi düzenlenmelidir. Aynı zamanda anlaşmalı boşanma protokolü düzenlenerek teslim edilmelidir. Islak imzalı olmak üzere toplamda üç nüsha bulunmalıdır.
Boşanma davasını kadın açarsa veya erkek açarsa değişen hiçbir şey yoktur. Kadının hakları boşanma davasını kendisi açarsa da aynı şekilde geçerlidir. Boşanma davasını kadın açarsa nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi tüm haklarını korumaya devam eder.
Anlaşmalı boşanma davalarının avukatlar aracılığıyla açılması gerektiği gibi bir zorunluluk yoktur. Kısaca anlaşmalı boşanma davası vatandaşların deyimiyle avukatsız da açılabilir. Eğer anlaşmalı boşanma davası avukatsız olarak açılacak ise dilekçenin davacı eş tarafından ıslak imzalı olarak verilmesi gerekmektedir.
Kocasından boşanmak isteyen bir kadının boşanmak için Aile Mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmanın aksine tek celsede ve aynı gün sona erer, ayrılmak için başvurulacak en kısa ve uygun yoldur. Çekişmeli boşanma, anlaşmalıdan daha uzun sürmektedir. Haber yayınlarında boşanma sürecinin yıpratıcı olduğu ve bazı şiddete dayanan olayların olduğu görülmektedir.
Kadının evi terk etmesi suç değildir.
Erkek, boşanma sonucunda nafaka ödeme yükümlülüğü altına girebileceği, ortak konutun kadına tahsis edilebileceği, müşterek çocukların velayetinin anneye verilebileceği gibi sebeplerden dolayı dava açmaktan kaçınabilir. Ayrıca, boşanmayı isteyen erkeğin dava açmamayı tercih etmesi, psikolojik nedenlere de dayanabilir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesini Kim Yazar? Anlaşmalı boşanma dilekçesi bir avukat tarafından yazılabileceği gibi boşanma davasını açmak isteyen eş tarafından da yazılabilir. Boşanma dilekçesinin avukat tarafından yazılma zorunluluğu yoktur. Ancak boşanma avukatı tutmak eşin lehinedir.
Avukatsız boşanma davası açılmasında herhangi bir engel yoktur.
Başvurunuz esnasında yanınızda nüfus cüzdanınız, ikametgâhınız ve herhangi bir sosyal güvencenizin ve malvarlığınızın olmaması halinde muhtarlıktan alabileceğiniz fakirlik belgesini bulundurunuz. Başvurunuz üzerine adli yardım bürosu sizden başkaca belgeler de talep edebilir.
Çocuklar üzerinde velayet hakkı iki taraflı Anne ve Baba tarafından birlikte kullanılır. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri