Eşinden dolayı yeşil pasaport alan bir kişi, boşanma kararı kesinleştikten ve nüfus kütüğüne işlendiğinde yeşil pasaportunu kullanamaz hale gelir. Yani boşanma durumunda, yeşil pasaportun geçerliliği otomatik olarak sona erer.
İdari işlem niteliğindeki pasaport tahdidi işleminin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla, İdare Mahkemesi'nde iptal davası açılması mümkündür.
Aile Üyelerinin Yeşil Pasaport Alma Şartları
Anne ve babanın boşanmış olması durumunda, velayet sahibi ebeveynin onayı aranır. Anne ve babanın boşanma davasının devam sürecinde kesinleşme şerhi aranmaksızın mahkemece verilen ara karara göre işlem yapılır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.
İlgili 20 soru bulundu
Boşanma gerçekleştikten ve nüfus kütüğüne işlendikten sonra, yeşil pasaportun kullanım süresi dolmuş olur. Yani boşanma durumu resmileştikten sonra yeşil pasaportun kullanılabilirliği sona erer.
Pek çok kişinin yanıldığının aksine, memurluktan kendi isteği ile istifa eden (yani kanundaki adıyla memuriyetten çekilen) kişilerin de yeşil pasaport alma hakkı var. Kendi istifa etmese de müstafi sayılanlar için de ayni durum söz konusu.
'Yeşil pasaport'lu kişiler ayrıca, 25 yaşını doldurdukları günden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde yine hakkını kaybediyor.
Pasaportumun geçerlilik süresi nedir? Biyometrik pasaportlar ve kimlik belgeleri 24 yaş altı kişiler için altı yıl geçerli. 24. yaşını dolduran kişilere verilen pasaportlar ise on yıl geçerlidir. Çocuk pasaportu 12. yaşını doldurmamış çocuklara azami 12 ay geçerli olmak üzere verilir.
Ödenecek harç bedeline göre 6 ay ile 10 yıl arası geçerliliğe sahip olarak başvuru yapılabilir. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport): Devlet memurları ve belirli şartlar kapsamında ailelerine verilen, 5 yıl geçerliliğe sahip pasaport çeşididir.
Boşanma sonrasında yabancı nüfus müdürlüklerine veya konsolosluklara kimlik değişikliği başvurusunda bulunabilirsiniz. Aynı gün kimliğinizi değiştirebilirsiniz. Kimlik ve kimlik belgelerindeki değişiklikler nedeniyle, bir kadının soyadı bu statüye yeni bir biçimde dahil edilmiştir.
Tüm yeşil pasaport alma hakkı olanların eşleri ve 25 yaşını aşmamış, evli olmayan ve öğrenciliği devam eden çocukları hususi damgalı yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
Hususi Damgalı Yeşil Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür.
– Bunun için direk olarak https://www.turkiye.gov.tr/nvi-pasaport-basvuru-durum-sorgu linkini kullanabilirsiniz.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
15 gün içerisinde ilgili Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne bildirimde bulunma ve hususi damgalı pasaportlarını iade etmekle yükümlüdür.
d. Hak sahibinin annesi veya babası hususi pasaport alamaz.
Evlendikten sonra pasaportunuzu değiştirmeniz için belli bir süre sınırı yok. Ama pasaportunuz resmi bir belge ve kimliğiniz değiştikten sonra pasaportunuzu da değiştirmeniz gerekiyor. Aksi halde yurt dışına çıkarken problem yaşayabilirsiniz.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Bilgi İşlem Daire Başkanlığı arasında yürütülen çalışmalar neticesinde, halen görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın YEŞİL ve HİZMET damgalı pasaport taleplerine ilişkin UYAP personel ekranlarından başvuru yapabilecekleri ekran açılmıştır.
Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.
Devlet Memurunun Çocuğu Sigortalı Çalışırsa Yeşil Pasaportu Devam Eder Mi? Devlet Memurunun çocukları eğer yaşı müsait olmasa da SGK üyeliği başladığında pasaportu iptal olmaktadır.
Bordo pasaporta kıyasla daha fazla ülkeye vizesiz seyahat imkânı sunması, pasaportun imkânlarından belirli aile bireylerinin de faydalanabilmesi, bazı durumlarda emeklilik sonrasında da pasaporttan yararlanılabilmesi ve harç ücretinin bulunmaması, yeşil pasaportun avantajları arasında yer alır.
CHP'li Şeker, “Pasaport Kanununun ilgili hükmü uyarınca Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerde sağlık hizmeti sunan hekimler gerekli şartları yerine getirerek hususi damgalı pasaport kullanımına hak kazanabilirken aynı görevi özel sektörde sunan hekimler bu haktan mahrum kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri