Tuzu bulaşık bezine bir miktar, ızgaraların üzerine bir miktar döktükten sonra bezin yumuşak yüzeyiyle ızgaralar silinir. Izgara temizlendikten sonra çok sıcak olmayan suyla yıkanmalı ve ardından muhakkak kurulanmalıdır. İkinci önerimiz sirke kullanımı olacaktır. Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir.
Izgara Temizliğinde Sirke Kullanımı
Sirke ve limon ızgaranın üzerinde bekledikten 15 dakika sonra yağ ve gıda artıklarını sert bir fırça yardımıyla çıkarıp ızgarayı yıkayabilirsiniz. Izgara temizliğinde kimyasal madde kullanılmaması, sağlığınız açısından büyük önem taşımaktadır.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Bulaşık Makinasında Yıkanabilir. Gıda Temasına Tamamen Uygundur.
Suda kaynatarak ızgara temizleme:
Izgara temizlerken su dışında başka bir madde kullanmak istemiyorsanız, ızgarayı içine alacak büyüklükte bir tencereye koyup suyun içinde de kaynatabilirsiniz. Yemek kalıntıları 5 dakika boyunca kaynattığınızda ızgaradan ayrılır ve sonuç olarak rahatça temizleyebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Barbeküden, mangaldan sonra, geriye yağ içinde kalan mangal telini, Porçöz Yağ Çözücü ile kolayca temizleyebilirsiniz. Porçöz Yağ Çözücü, Çamaşır suyu katkılı formulüyle yanmış yağlara ve kalıntılara kısa sürede nüfuz ederek, kiri kolayca çıkarmanızı sağlıyor.
Yağlanmış pişirme ızgaralarını barbekünüzde 30-60 dakika kadar ısıtın. Yağın yanmaması için sıcaklığı 150-180 derece arasında tutun. Böylece yağ yanmadan döküm demir pişirme ızgaralarının üzerine yapışacaktır. İşte hazırız.
Özellikle mangalı daha önce kullandıysanız soğan antiseptik özelliğiyle ızgaradaki mikropların kırılması için birebir. Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor.
Bulaşık makinesinde yapısı gereği yıkanması uygun değildir. Yıkanması sonucunda kendi yapısında ki özellikleri kaybedebilir veya bulaşık makinesine zarar verebilir.
Izgaranızda bıraktığınız yağ ve yemek kalıntıları zamanla küflenir, nemlenir ve bu sebeple de hızlıca paslanır. Bu sorunun önüne geçmek için ızgaranızı sıklıkla yağlayın.
Mutfakların demirbaşları dökme demir tencere, tava ve ızgaraları yağ kalıntılarından arındırmak için en iyi yol kalın tuzla temizlemektir. Kalın tuz ve yumuşak bir süngerle dökme demir ürünününüzü ovalayarak silin.
Amonyak, önce leke sabunla temizlenir, ardından suyla inceltilmiş amonyak dökülerek bekletilir. Karbonat, Halk arasında pek çok alanda kullanılan Limon ve tuz, Pas lekesi bulunan yüzeye limon suyu dökülür üzerine tuz eklenerek bekletilir temizlenir. Pas lekesi temizlenmez ise bulunduğu yüzeyde tahribat yaratmaktadır.
Naftalin veya sabun ile baca temizliği
Yanan naftalin baca iç çeperlerinde kalan is atıklarını sökerek bacanızın tamamen temizlenmesini sağlar. Benzer şekilde sabun kullanarak baca temizliği yapabilirsiniz. Soba içinde veya baca girişinde sabunu yakarak islerin dökülmesini sağlayabilirsiniz.
Ete tabii ki de tuz atılır :) Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller.
Izgara Malzemesine Karar Verin
Izgaranın dayanıklı, ısıyı kolaylıkla aktaran yapıda ve yapışmaz olması gerekiyor. Barbekü ızgarası da genellikle döküm ya da çelikten üretiliyor. Döküm barbekü, ısıyı iyi muhafaza ettiği için eti iyi pişirir. Çok dayanıklı bir malzeme olduğu için de uzun yıllar kullanılabilir.
Eğer kaplaması olmayan bir döküm tava kullanıyorsan, deterjan ile temasından kaçınmalısın. Gözenekli bir yapıya sahip olduğu için deterjan kalıntılarını içerisine hapsedebilir ve bu da bir sonraki pişirme esnasında gıdaya ve dolayısıyla da insan sağlığına zarar verebilir. Gıda güvenliği konusuna özen göstermelisin.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Doğru Yağ: Yağlamak için soya veya yerfıstığı yağı gibi bitkisel yağlar kullanmanız doğru olacaktır çünkü 200 dereceye kadar ısıtılabilir. Zeytinyağı, ayçiçek yağı veya mısıryağı yüksek ısıya karşı hassastır. Aynı şekilde doymamış yağ oranı yüksek yağlar veya soğuk sıkma zeytinyağları da ısıya karşı oldukça duyarlıdır.
Izgaranıza yağ sürmeyin
En sık yapılan hatalardan biri de etlerin yapışmaması için ızgarayı yağlamaktır. Ancak bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetinin kaçmasına neden olur. Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın.
- Mangaldaki aralıklar ile ateşler yakılmalı, dal ve çıralar tutuşturulmalıdır. - Kömürün eşit biçimde yanmasını basitleştirmek adına ateş yellenmelidir. - Kömürlerin kıpkırmızı hale gelmesiyle beraber büyük kömürler hafifçe vurularak kırılmalı ve ateş eşit şekilde yayılmalıdır.
Çok yağlı bir et, mangal ateşinin yağlanmasına dolayısıyla da etin zehirlemesine neden olabilir. Yağsız etin kendi yağından yoksun pişmesi halinde mükemmel lezzete ulaşılamaz ve kuru olur.
En fazla yapılan hatalar arasında etlerin yapışmaması adına ızgaranın yağlanması yer almaktadır. Fakat bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetsiz olmasına sebep olmaktadır. Etlerinizin mangala yapışmasına engel olmak istiyorsanız ızgarayı bir sebze ya da bir parça et ile ıslatmalısınız.
Paslanmaz çelik parçalar için çelik temizleyiciyi püskürtün. Temizleme solüsyonunu kullanırken cimri olmaya gerek yok, bol miktarda püskürtün. Temizleyiciyi tüy bırakmayan bir bezle silin. Tüy bırakmayan bir bez kullandığınızdan emin olun, aksi takdirde kumaştaki tüyler, çelik temizleyici nedeniyle çeliğe yapışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri